Goede voornemens 2017: een terugblik

Voor 2017 maakte ik, zoals elk jaar, een lijstje met plannen, ‘goede voornemens’ zo je wil. Dat er een flinke kwak roet door die plannen werd gestrooid, weten jullie al, maar laat ons toch eens kijken wat er zoal gebeurd is!

1. Mijn boeken op kleur sorteren.

Awel, dat is gelukt en eigenlijk ook keihard geslaagd. Daardoor heb ik nu al een tijdje een supergezellig leeshoekje in onze bibureau, waar ik ’s avonds voor het slapengaan zit te lezen terwijl het lief aan zijn bureau zit.

leeshoekje

2. Zelf drie ecoproductjes maken voor in het huishouden.

Ik was al blij dat ons kot af en toe eens gekuist raakte, laat staan dat ik tijd had om te gaan experimenteren. Nu we een poetshulp hebben, weet ik niet hoe die mens er tegenover staat om met zelfgemaakte dingen te gaan kuisen. Dus dit project staat voorlopig on hold.

3. Mijn oude fotoalbums inscannen.

In december kocht ik eindelijk, ein-de-lijk, een scanner. Vooral omdat mijn administratie zich maar blijft opstapelen en ik al die papierrommel buiten wil. En als ik er dan ook foto’s mee kan inscannen, is dat mooi meegenomen. Dus het gaat er nog van komen, hoor!

4. Een logo maken voor deze blog of voor de reisblog.

Ik had zoveel ambitie… In september schreef ik me in voor de cursus ‘Ontwerp je eigen merk‘ maar tot mijn grote schaamte moet ik bekennen dat ik er nog niks mee deed. Schuldig hoef ik me daarover gelukkig niet te voelen, want het voordeel van een online cursus is dat hij eeuwig bereikbaar blijft. Dus ook dat komt er nog wel eens van.

5. Trailrunnen.

Toen ik dit puntje aan de lijst toevoegde, droomde ik al van de Meerdaalwoudtrail, maar we weten intussen allemaal hoe dat afliep. Ahum. Hoe dan ook heb ik de sport van mijn leven gevonden en loop ik het liefst zoveel mogelijk door bossen en velden. Dat gaat niet rap veranderen.

6. 1000 km wandelen/lopen

Ik was er zeker van dat dit een makkie zou zijn, als het lopen goed bleef gaan. We gaan toch elk jaar op wandelvakantie? En in de weekends wandelen in ons Hageland? Wel ja. Te veel hooi op mijn vork en boem, ik moest mij plots focussen op één ding met ne keer, en was al blij als ik tot in mijn hof geraakte en één bed onkruidvrij gemaakt kreeg tijdens het weekend. Lopen en wandelen, dat kwam er zo niet van. Dus we strandden op 582 km (bijna 50-50 wandelen en lopen), wat mij gezien de omstandigheden nog verbaast.

trailrunnen

7. 1200 km fietsen

Ook dat had makkelijk moeten zijn maar door een maand thuis te zitten bleef ook de fiets op stal en eens het november was ging ik liever op een warme, droge bus naar mijn werk… Dat geef ik toe. Uiteindelijk toch 989 kilometerkes afgelegd met het regenboogros si.

8. Een yogales volgen

Ik volgde zelfs een hele lessenreeks dit voorjaar, en schreef mij in het najaar opnieuw in. Alleen kreeg ik last van mijn rug (dankzij het lopen) en wist de kinesist mij te zeggen dat yogastandjes als ‘de halve boog’ niet bepaald gezond zijn voor uw ruggengraat. Dus ik beken: ik ben gestopt met yoga.

9. Veertien receptjes verzamelen voor gezonde tussendoortjes

Ik maak het mezelf niet meer zo ingewikkeld. Het is intussen erg lang geleden dat ik nog eens zelf iets bakte. Een kom fruit van ’t seizoen met granola, dat is mijn favoriete tussendoorje. Snel klaar en boordevol vitamines. Waarom meer moeite willen doen?

10. Dagboekschrijven

“En als het kan, elke dag. Een leger hoofd verzacht het insomniamonster“, schreef ik eind 2016. En het is dan ook vooral in tijden van wanhoop en duisternis dat ik mijn schrift bovenhaalde. Slechts 29 keer werd er geschreven. Gelukkig is ook deze blog een grote uitlaatklep, maar ik blijf het dagboekschrijven erg therapeutisch vinden.

11. Minstens 52 boeken lezen

In 2016 las ik er maar 35 en dat vond ik “crappy”. Haha. Dankzij het maandje ziekteverlof (her)ontdekte ik hoeveel rust er neerdaalt in mijn hoofd tijdens het lezen en nog voor het einde van de zomer zat ik aan mijn doel van 52 boeken. Op 31 december tikte ik af op 77 boeken ofte 23.855 bladzijden. Het dunste boek was Dagboek van een poes met 64 bladzijden, het dikste Outlander met 850 bladzijden.

gelezen
De columns zijn het gemiddeld aantal bladzijden per gelezen boek van dat jaar, de line duidt het aantal gelezen boeken aan van dat jaar.

12. Twaalf uitstapjes met het lief, inclusief vakanties

Dat werd een mooi lijstje… Het was niet elke maand iets, maar ik heb niet het gevoel dat we daardoor minder quality time hebben gehad. Integendeel; door de heel wat rustigere weekends hebben we veel tijd met elkaar kunnen doorbrengen, en dat is vaak waardevoller dan weeral ergens naartoe gaan.

 1. Weekendje Parijs
 2. Sneeuwvakantie (waar we een paar keer onder ons tweetjes gingen wandelen)
 3. Dagtripje naar De Panne, inclusief wandeling in de duinen
 4. Wandelweekendje in de Voerstreek
 5. Bergvakantie in Zuid-Tirol
 6. Citytrip naar Londen
 7. Saunabezoek

13. Stoppen met te veel

“Te veel willen, te veel moeten, te veel spullen, te veel eten – te veel van alles.” Als ik nu terugkijk, waren er zoveel tekenen van de naderende burnout, dat het spijtig is dat ik zo blind ben geweest. Maar kijk: puntje 13 op de lijst heb ik keihard gerocked. Ik moet just niks.

Hoe tevreden blik jij terug op 2017?

 

8 Comments

 1. Voor mij was 2017 het jaar dat ik terug aan de slag ging. Mijn paleo ver zoek was. Maar vooral de zorg voor mama en haar brengen naar het zorgcentrum heeft er heel zwaar ingehakt bij mij. Ik ben er nog niet goed van. Mijn hoofd is ontzettend moe, ik heb gaten in mijn geheugen momenteel, en ik probeer me momenteel zoveel mogelijk te ontspannen.
  Fijn 2018!

 2. Amai 77 boeken!! Ik sta al versteld van mijn 72 boeken! Maar zo te zien heb ik wel meer blz gelezen ;-) .
  2017 was voor ons een speciaal jaar met vele verrassingen… van mij 2018 iets minder verrassend zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *