Goede voornemens 2016: een terugblik

Ik ben een lijstjesmens, dus aan het begin van een nieuw jaar stel ik graag enkele puntjes op met doelen die ik wil bereiken, dingen die ik wil doen en plaatsen die ik wil bezoeken.

Eens zien hoe ik het er dit jaar van af bracht!

1. 500 km wandelen

2014 was een wacko wandeljaar, maar 500 km is sindsdien wel zo’n beetje mijn jaarlijks doel gebleven. En ondanks het feit dat we in Noorwegen niet zoveel konden wandelen als ik wel had gehoopt, en dat ik me na de zomer volledig op joggen smeet, heb ik toch nog een mooie 462 km gehaald!

Bron: Endomondo

2. 300 km joggen

Dat schreef ik met een héél klein hartje op, begin dit jaar, want toen was ik nog volop aan het sukkelen met start to run. Na de zomer kon ik die start to run eindelijk achter me laten en ging het trainen plots een pak beter. Resultaat: 303 km waar ik apetrots op ben.

Bron: Endomondo

3. 1000 km fietsen

Ik woon niet zo heel erg ver van mijn werk dus is het maar logisch dat ik de fiets neem. Toch? In de schoolvakanties lonkt nog te dikwijls de luxe van de bus, maar kijk, de grafiek gaat elk jaar omhoog. Op naar 1200 km in 2017?

Bron: Endomondo

4. Elke dag in mijn dagboek schrijven (366 postjes)

Dat was heel goed aan het lukken. Het schrijven zo telkens aan het einde van de dag werkte louterend en was bij momenten erg rustgevend. Begin november belandde mijn dagboek zonder aanwijsbare reden ergens – ik weet zelfs niet meer waar – en sindsdien heb ik het niet meer aangeraakt. Vreemd. En ik mis het soms wel. Eens flink alles van je afschrijven, dat blijkt af en toe gewoon nodig.

5. Paleo testen

In januari at ik een maand lang bijna volledig paleo: geen granen, geen lactose, geen suiker. In de lente heropende het buurtwinkeltje en lagen de Maltesers en Twixen plots voor het grijpen, met alle gevolgen vandien: de keren die ik probeerde af te kicken van de suiker, zijn niet meer te tellen op twee handen. Maar ook nu blijf ik voor mijn hoofdmaaltijden veelal de paleoprincipes aanhouden.

Eén van mijn favorietste zomergerechtjes: gevulde courgette met tomatenwortelsaus.

6. Minstens één dagtocht maken in de Ardennen

Een mens kan niet vaak genoeg in de Ardennen komen, zeg ik. In februari had ik het geluk mee te mogen op een weekend met mijn ouders en hun vrienden, om in de regen en de kou rond te ploeteren in de venen. Het jaarlijkse familieweekend leidt, als het aan mijn vader ligt, steevast naar het zuiden van ons land. En dan zijn het lief en ik nog een weekendje gaan wellnessen in Barvaux. Dus gewandeld in de Ardennen: check, check, check!

7. Een duinenwandeling maken

Dat was namelijk geleden van in de lagere school en had dus dringend herhaling nodig. We zegden onze lentevakantie lastminute af en wijzigden onze bestemming naar de Opaalkust, die nog vrij ongerept is tegenover onze volgebouwde Belgische kust, met duinen zo mooi, en heus niet alleen zand! Je leest alles over onze wandeling in de duinen van Wimereux en in die van Ecault op mijn reisblogje.

8. Een sneeuwengel maken

Dat had ik nog nooit gedaan, en in de film zag het er zo romantisch en leuk uit, dat ik het op onze vorige skivakantie gewoon eens deed. Het lief maakte de foto. Gelukkig was er toen verder net niemand in de buurt om mij zo onnozel te zien doen. Maar leuk was het wel!

9. Twee concerten bijwonen

Het hadden er zelfs vier kunnen zijn, als Mariah Carey haar concert in Vorst niet had afgezegd na de aanslagen in Brussel…
Celine Dion focuste zich vooral op haar Franstalige repertoire waar ik hooguit één liedje van ken, echt jammer. Adele was het muzikale hoogtepunt van 2016; wat een stem! K’s Choice met hun Backpack sessions waren heerlijk omdat ik terug gekatapulteerd werd naar mijn middelbare-schooltijd, toen ik zo’n grote fan van hen was.
Voor 2017 staat er nog niets op het programma, al ben ik zoals steeds aan het twijfelen om een ticket te kopen voor Rock Werchter, maar waarschijnlijk zal dat er zoals steeds niet van komen.

10. Badkamer verbouwen

Nu ja, ‘verbouwen’: na drie jaar twijfelen – wij zijn zeer traag in die dingen – hebben we eindelijk een douchescherm laten zetten. Eindelijk een echte douche kunnen nemen (en er een half uur kunnen onderstaan), dat is een luxe waarvan je niet beseft dat het er één is, tot je ze niet meer hebt. Serieus.

2016 was een goed jaar, met veel hoogtepunten, maar ook een te druk jaar. Dé uitdaging voor 2017 zal het vinden van een goed evenwicht zijn.

En u? Maakte u uw goede voornemens waar?

4 Comments

 1. Wat heerlijk, die grafiekjes! Ik ben te lui om voornemens te maken dus ik heb ook nergens iets niet waar gemaakt. Maar in 2017 wil ik gordijnen maken voor alle ramen in ons huis en ik heb vandaag al flink stof besteld, dus dat komt goed! Hoop ik.

  1. leenvandebergen

   Yes, nog een grafiekjesfan! ;-)
   Da’s een serieus werk, gordijnen maken, ons mama zegt dat toch altijd en die was héél content dat in ons appartement de gordijnen van de vorige bewoners waren blijven hangen. Succes dus!

 2. Meer wandelen staat ook op ons lijstje… in 2016 wandelden wij 428 km, ons doel was 250 km :-)
  Dit jaar houden we het op 400 km, misschien halen we de 500 km ook.
  Goed gedaan zeg, het joggen lukt precies wel heel goed… super!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.