Goed doel van het jaar: iets met een bos

Ieder jaar wil ik op zoek gaan naar een goed doel waaraan we een bepaald bedrag doneren. Ik bedoel, waarom niet, als je er de middelen voor hebt?
Het afgelopen jaar is er op persoonlijk vlak zoveel gebeurd, dat ik iets wil terugdoen voor datgene wat me er mee bovenop geholpen heeft door me zoveel energie te geven: de natuur. In het bos vond ik rust, de frisse lucht klaarde de donkere wolken in mijn hoofd op, het was er zo stil op het ruisen van de bladeren en het kwetteren van de vogeltjes na; ik kon er helemaal tot mezelf komen.

Er zijn verschillende goede doelen die zich richten op de natuur, maar hoe begin je aan je zoektocht?

De warmste week

De warmste week van Studio Brussel

Ieder jaar organiseert deze Vlaamse radiozender in december een week lang geldinzamelingen voor honderden verschillende projecten onder de noemer ‘De Warmste Week’. Vorig jaar bracht dit bijna 8 miljoen euro op verspreid over 1.300 goede doelen.
Je kan je eigen project aandragen op hun site, of een actie opmaken voor een bepaald project, en via reclame op de zender mensen proberen te overtuigen om voor jouw goede doel te kiezen. Op dit platform vond ik gemakkelijk enkele organisaties die zich bezighouden met onze Vlaamsche natuur.

Natuurpunt

Natuurpunt

Natuurpunt moet de grootste natuurorganisatie van het land zijn. Ze kreeg nogal wat kritiek te slikken toen eerder dit jaar de Vlaamse minister van Omgeving zich in de hele discussie rond het Essersbos liet ontvallen dat Natuurpunt verantwoordelijk is “voor een kwart van de gemiddelde jaarlijkse ontbossing”. Hoedanook ben ik ervan overtuigd dat er zonder Natuurpunt heel wat waardevolle stukken bos en heide en andere natuurlijke landschappen uit Vlaanderen zouden zijn verdwenen. In totaal beschermen ze meer dan 22.000 ha natuur verdeeld over 500 natuurgebieden, wat niet min is. Eén van de mooiste natuurgebieden in Vlaams-Brabant is de Doode Bemde bij Neerijse, bekend om zijn modder en zijn otters. Je kan kiezen om een bepaald gebied te steunen indien mogelijk, of de organisatie als een geheel. Dat kan bijvoorbeeld door donaties, door lid te worden of je aan te bieden als vrijwilliger.

planteenbos.be

Planteenbos.be

planteenbos.be wil zich inzetten voor meer bos en natuur in Vlaanderen – een filosofie waarin ik me helemaal kan vinden. Daartoe kopen ze gronden op om er bomen op aan te planten. Momenteel hebben ze twee projecten: het bos in Loonbeek, dat in 2010 werd opgericht en meteen een succes was, en sinds 2016 een grond in Essene. Het systeem werkt zo: eens ze een stuk grond hebben aangekocht dat geschikt is om om te toveren tot een bos, ‘verkopen’ ze stukjes bos aan 30 euro per 4m², want dat is net groot genoeg om één boom op te planten. Op die manier kunnen ze de grond op den duur helemaal volplanten. Daarnaast organiseren ze plantdagen, waarop je je eigen boom kan komen planten, en onderhoudsdagen waaraan je kan meewerken. Momenteel zijn ze nog volop op zoek naar meer gronden – én mensen die een stukje bos willen planten.

 

Bos+

Bos+

Bos+ is een grote organisatie die zich inspant voor “het behoud, het duurzaam beheer en de uitbreiding van bossen”. Ze weten duidelijk waarmee ze bezig zijn. Je kan je opgeven als vrijwilliger en bijvoorbeeld mee bomen aanplanten voor de campagne 10 Miljoen Bomen tegen 2020. Ik heb me alvast ingeschreven want dat lijkt me nog wel tof om te doen!

Bos+, niet alleen in België

Bos+ zet zich niet alleen in voor de natuur in ons land, maar gaat over de grenzen heen. Er wordt samengewerkt met plaatselijke overheden, bedrijven en verenigingen van landen in Zuid-Amerika en Afrika. Daarmee doen ze niet enkel goeds voor de natuur, maar ook voor de lokale economie: mensen verdienen hun boterham met bijvoorbeeld het aanplanten van en zorgen voor bossen. Hier vind je een lijst van alle projecten die Bos+ mee ondersteunt.

treelogical.be

Bos+ ontwikkelde mee de tool treelogical.be waarmee je de CO2-uitstoot van je vliegreis of je autoverbruik kan berekenen én de kans krijgt om dit te compenseren met het aanplanten van bomen in Ecuador of Vlaanderen.
Voor mijn citytrip naar Sevilla met twee personen (6.666 km in totaal) wordt er zomaar eventjes 1.033 kg CO2 uitgestoten. Dat kan dan gecompenseerd worden met de aanplanting van 0,023 ha bos (230m²). Slik. De aarde zou één groot bos zijn als iedereen zijn CO2-uitstoot wilde compenseren zeg.

 

Kerstmis 2017

Ieder jaar opnieuw is het – en niet enkel voor mij, maar ook voor de mensen voor wie wij een cadeautje moeten kopen – een strijd om een deftig wenslijstje op te stellen. Het was een vriendin die met het idee kwam: waarom zou je, in plaats van de zoveelste kledingbon of kaarsenset of lakens of kookpotten niet eens een goed doel op je lijstje zetten?

Zo biedt de webshop van Oxfam donaties aan in de vorm van tastbare cadeaus voor zij die het nodig hebben: een geit, een varken, drinkwater… Voor jou een klein bedrag, voor een gezin betekent het eten, drinken en leven. Oxfam helpt gezinnen over de hele wereld uit de armoede opklimmen. 
Ook in jouw buurt zijn er vast organisaties die hun steentje willen bijdragen en mensen helpen, zoals Peter Pan die de Antwerpse Sinterklaas een handje helpen, of Feestvarken, dat zorgt voor verjaardagspakketten voor kansarme kinderen. Wigwam organiseert onder andere kinderopvang, materiële ondersteuning en allerlei activiteiten voor kansarme gezinnen in Leuven. ’t Lampeke, in hartje Leuven, doet iets gelijkaardigs met o.a. een jeugdhuis, buurthuis, kinderopvang; hen kan je steunen niet enkel met een financiële donatie maar ook met kledij, voedsel of speelgoed.

Ken jij nog andere organisaties die zich inzetten voor de natuur? Wat zou jij graag ‘krijgen’ voor Kerstmis dat niet per se materialistisch hoeft te zijn?

8 Comments

 1. Goh, wat ik graag zou krijgen? Ik zou het ook fijn vinden moesten de kids afkomen met een bewijsje dat ze een goed doel hebben gesteund in de plaats. Maar t schoonste cadeau zou zijn , een onverwacht bezoekje uit Canada, dat kon je nu wel denken waarschijnlijk. ;

 2. Ik steun al jaren WWF met een maandelijkse bijdrage en stort dan normaalgezien ook nog voor een ander goed doel, dat elk jaar wisselt (kankeronderzoek, een andere natuurorganisatie…). Vroeger heb ik al een paar keer als kerstcadeau een storting voor het goede doel gevraagd, maar deze kerst ga ik zeer egoïstisch enkel dingen voor mijzelf vragen :-) Nu ik een eigen appartementje in te richten heb, kan ik wel wat dingen gebruiken (of zijn er “luxedingen” zoals boeken e.d. die ik mijzelf even ontzeg) en uiteindelijk heb ik met Loop naar de Maan dit jaar ook al 1000 euro ingezameld voor een goed doel, dus is het wel ok om eventjes enkel aan mijzelf te denken vind ik, ook al is het dan net in de “goed doen voor iedereen”-kerstperiode…

  1. Leen

   Heyla, jij hebt inderdaad heel veel nodig dit jaar voor je eigen stekje. WWF heb ik ook een tijdje gesteund (tijgers geloof ik?). En 1000 euro da’s ook schoon he!! Als die actie nog eens komt, ga ik eens kijken om mee te doen :-)

   1. Ja, je kan kiezen tussen tijgers, panda’s en dolfijnen. Ben ook voor de tijgers gegaan :-)
    Komend jaar is er geen Loop naar de maan, maar een 100km-run, waarbij je in een team van vier 100km loopt (eentje een marathon, eentje 30km, eentje 20km en eentje 10km). Ook een tof concept, al ga ik er dit keer niet aan meedoen. Misschien koppel ik wel apart nog een goed doel aan de marathon die ik door Loop naar de maan moet lopen :-)

    1. Leen

     Ja op ’t werk doen er collega’s mee… Maar ’t is niet evident om volk te vinden dat meer dan 10km wil lopen, jammer, ik ga die uitdaging aan mij voorbij moeten laten gaan!

  1. Leen

   Dankjewel voor de tips!! Geen idee dat het bij Oxfam zo omslachtig ging; heb een tijdje geleden toch eens zo’n cadeau gekocht voor een vriendin en kan me daarmee geen moeilijkheden herinneren, maar misschien dat het systeem sindsdien is verbeterd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.