Voor u getest: budgettool YNAB

Mijn ouders waren redelijk streng als het op zakgeld aankwam: we kregen een vast bedrag en op = op. Ik geef graag geld uit: aan kleren, aan eten, aan boeken, aan uitstapjes. Mijn zakgeld was dus altijd rap op terwijl de spaarrekening van mijn zus rustig aangroeide. Toch ben ik nooit iets te kort gekomen.
Toen ik alleen ging wonen, kort na mijn studies, waren mijn ouders lichtjes bezorgd omdat ze dachten dat ik de rest van mijn leven zou moeten slijten in mijn gehuurde 25m²-studio, maar gelukkig kan ik overweg met Excel én raakte ik gefascineerd door klimmende grafiekjes: mijn spaargeld op een visuele manier zien toenemen bleek onverwacht fijn.

Enkele jaren geleden maakte ik via Verbeelding kennis met de budgettool YNAB: You Need A Budget.

YNAB, budgettool
Bron: youneedabudget.com
Elke euro heeft een doel

Dat is het motto van YNAB. Ik heb niet gewoon geld op een spaarrekening staan, nee: ik heb een stuk of twintig verschillende spaardoelen.
Dat zijn onder andere kleinere dingen zoals een nieuwe matras, televisie of koelkast. Ik stel in de tool in wanneer ik dénk een nieuwe wasmachine nodig te hebben, bijvoorbeeld juli 2023, en YNAB rekent dan uit hoeveel ik er maandelijks voor opzij moet zetten, wat nu 5.02 euro per maand is.

Ook de grotere dingen, zoals een nieuwe wagen tegen dat de huidige tien jaar oud is, of een huisje-met-grote-tuin over enkele jaren, worden zo door YNAB in behapbare, maandelijkse stukjes gekapt.

Deze feature – YNAB die heel mooi bijhoudt hoeveel je maandelijks spaart en zou moeten sparen om tegen datum x je doel te bereiken – vind ik een ongelooflijke meerwaarde.

YNAB, budgettool
Bron: youneedabudget.com
Een YNAB-maand

Wanneer onze lonen worden gestort – dat is het leukste moment van de YNAB-maand: dan mag ik alles gaan budgetteren! Ik begin met de vaste spaardoelen, om te eindigen met variabele budgetten zoals boodschappen en vervoer. Die variabele budgetten zijn bij mij ook de meest flexibele, waar er aan het einde van de maand onderling serieus wordt geschoven om met allemaal groene cijfertjes te kunnen eindigen.

Want groene cijfertjes die zien we graag!

Uitgaves die je registreert, ken je meteen een categorie toe, zodat ze van het juiste budget worden afgetrokken. Geen gepuzzel in Excel; de tool doet het allemaal voor u.

YNAB, budgettool
Bron: youneedabudget.com
De onverwachte onvoorspelbaarheden van het leven

Natuurlijk kunt ge u niet op alles voorzien. Er kan zovéél mislopen; een mens mag daar niet te veel bij stilstaan. En net daarom is YNAB het ideale systeem want heel flexibel. Stel, je auto begeeft het plots en je moet dus veel sneller dan voorzien een nieuwe kopen, maar je budget is nog bijlange niet toereikend – dan ‘pik’ je gewoon deeltjes van andere budgetten tot je genoeg hebt voor je auto.

Dat is geen drama, want YNAB herberekent voor die andere budgetten dan een nieuwe maandelijkse bijdrage waardoor je daar niet achterop raakt.

Voor de kleinere voorvallen heb ik ‘Appeltjes’ voorzien. Zo is er een klein Appeltje voor onverwachte kosten aan de auto en eentje voor het huis. En dan nog een algemeen Appeltje, voor dus algemene dingen.

YNAB, budgettool
Up, up, up we go. Bron: youneedabudget.com
De drie grote voordelen van YNAB

* Je moet zelf niet al te veel nadenken: YNAB berekent voor jou hoeveel je maandelijks voor welk budget opzij moet zetten, en herberekent dat bedrag wanneer je een keer een extraatje opzij kan zetten of er iets afhaalt. I-de-aal.

* Het is gewoon leuk om je spaarbudgetten te zien groeien met groen, en grafiekjes en tabellen voor de liefhebbers. Jeeej voor grafiekjes en tabellen!

* Je hoeft nooit meer te tellen en je af te vragen: heb ik hier wel geld voor? Nee, je wéét of je dat paar schoenen kan en mag kopen.

Intussen werk ik al meer dan drie jaar met YNAB en kan ik me geen leven meer zonder voorstellen. Nieuwsgierig of het ook wat voor jou is? Je kan YNAB één maand (34 dagen) gratis uitproberen. Pas op, het is verslavend! Daarna betaal je 50$ voor een jaarlijks abonnement. Dat lijkt veel maar je haalt het eruit omdat je je zoveel meer bewust bent van je uitgaven én dus op andere vlakken bespaart.

Hou jij je uitgaves op de één of andere manier bij?

Deze post is niet gesponsord (want ik ben écht een grote YNAB-fan), maar door het linkje hierboven te gebruiken om je testaccount aan te maken, bezorg je mij een maand gratis gebruik van de tool. En zelf zijn jouw eerste 34 dagen dus ook gratis. Win-win! Waar wacht je op?

15 Comments

 1. Niets voor mij! Ik weet toch dat ik elke maand te kort kom en van mijn spaarboekje moet plukken! En ik zou gek worden als ik elke uitgave zou moeten noteren, brrrr, ik krijg al kiekenvel als ik er nog maar aan denk! Maar niettegenstaande wens ik je ontzettend veel spaarplezier en ik hoop dat het huisje met tuin er mag komen! En alles waar je van droomt.

 2. Om eerlijk te zijn heb ik YNAB opgegeven :( Ik vond dat het te weinig resultaat op leverde en werd er steeds gefrustreerder van als ik het bedrag op mijn rekeningen zag verminderen. Ik ben wel blij dat ik het heb leren kennen en wie weet dat ik het ooit opnieuw probeer.

  1. Leen

   Frustraties dat is inderdaad niet de bedoeling! Het sparen en geld uitgeven bepaal je nog altijd helemaal zelf; in het begin had ik het ook moeilijk om me aan mijn budgetten te houden en naar YNAB te ‘luisteren’ en ook nu zijn er nog maanden waarin ik niet zoveel spaar als ik wel zou willen…

 3. Ik gebruik het niet echt, wij bouwen gewoon een buffer in en daar moeten de extraatjes dan maar van komen. Verder heb ik ook nog een apart appeltje voor de dorst staan, waar enkel in noodgevallen gebruik mag van worden gemaakt. Die twee buffers geven me rust. Het lijkt me wel leuk om zo met de cijfertjes te zitten goochelen, leuk dat het voor jou zo goed werkt!

  1. Leen

   Het is de moeite om eens uit te testen zeker voor planners gelijk wij ;-) Ge moogt altijd vragen als er iets niet duidelijk zou zijn, al voorziet YNAB wel een hele hoop uitleg en filmpjes enzo!

 4. Wel, ik ga het eens uitproberen :-)
  Het leek mij altijd veel te veel werk om bij te houden en bovendien hou ik niet van dit soort “administratie & boekhouding”. Maar nu ik mijn financiën zelf moet bijhouden, is elke hulp welkom en wie weet vind ik met YNAB ooit nog eens plezant ook ;-)

   1. Gezien! Maar nog niet geantwoord, omdat ik binnenkort naar België kom en dus zou kunnen afspreken, alleen moet ik de exacte dagen nog vastleggen op het werk en wilde ik daarop wachten (terwijl, besef ik nu, ik je evengoed dát al even had kunnen sturen i.p.v. gewoon niets… sorry!).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *