Gekocht in 2018

Eén van mijn goede voornemens voor 2018 is: buiten de normale boodschappen niets kopen dat niet strikt noodzakelijk is. En als het dan écht moet, dan liefst duurzaam. Om mezelf op tijd en stond in te tomen, besloot ik een lijst aan te leggen met gekochte dingen. Hopelijk blijft dat beperkt!

 1. Rode enkellaarsjes van Neosens
 2. Twee potjes nagellak van Nailmatic (in één verpakking dus het telt voor mij als één stuk)
 3. Dit is een goede gids voor een duurzame lifestyle (grappig dat ik iets moet kopen om net duurzamer door het leven te leren gaan)
 4. Trotter Berlijn (want probeer maar eens een reisgids uit de bib te pakken te krijgen op het juiste moment) > niet erg duurzaam, maar het hele gebeuren ‘citytrip met een vliegtuig’ is al niet duurzaam te noemen.
 5. Time to Momo Berlijn, want één reisgids is niet genoeg. Ahum.
 6. Een yogamat bij lavendermoon.be, een spiksplinternieuwe Belgische yogawebshop. Ik zocht al een tijdje een nieuwe, want mijn huidig matje is aan het verslijten. De yogamatten van Yoga Design Lab worden gemaakt uit duurzame materialen, zoals natuurlijk rubber (al heb ik daar mijn bedenkingen bij) en gerecycleerde PET-flessen (wat ik dan weer geweldig vind). De inkt die wordt gebruikt is watergebaseerd. En omygod het was liefde op het eerste zicht want moet je die kleuren zien!
 7. Plantjes. Vier stuks. Schaamte! Ter mijner verdediging wil ik nog zeggen dat zowel de clusia als de aglaonema bekend staan om hun luchtzuiverende kwaliteiten, en dat ze geteeld worden door Ogreen Champ, die zo’n beetje de instelling ‘hoe meer plantjes in huis hoe beter’ hanteren. Het nadeel is dat de plantjes in kartonnen potjes komen, wat zogezegd beter is dan plastic maar weinig houdbaar; op termijn zal ik ze alsnog moeten verpotten naar plastic potjes. De derde plant, een alocasia, zit evenmin in een plastic potje. Deze drie kocht ik bij Harvest Club, de allerleukste duurzame winkel van Leuven. De vierde plant is een mini-Elvis uit Dille & Kamille.
 8. Een pepermolen. Ik had er twee, maar beiden maalden to-taal niet meer goed. Ik heb even gezocht naar een ‘duurzaam’ model, maar koos uiteindelijk voor een Peugeot, omdat dat toch beschouwd wordt als het beste pepermolenmerk, dus ik hoop dat de molen een jaar of twintig meegaat, voilà.
 9. Nóg twee plantjes. Ik moest een plantje gaan kopen voor de zus, en zag er toen twee staan die ik ook mooi vond dus. Ja. Het lief heeft vooralsnog niet door dat ‘de familie’ weer is uitgebreid…
 10. Een paraplu. Ik heb nog nooit van een duurzame paraplu gehoord en eerlijk gezegd was mijn to do lijstje te lang om daar energie aan te spenderen. Dus voilà, zo’n goedkope brolvouwplu voor op onze citytrip.
 11. Drie bloempotten in de kringwinkel. (Ik ging er eigenlijk heen in de hoop een ‘soep van de dag’ tas te vinden zoals degene die ik ooit van ons mama kreeg en die 37 jaar oud zijn, waarvan het lief één exemplaar brak, maar dat was natuurlijk ijdele hoop.) Volgens mij kocht ik nooit eerder iets in de kringwinkel, dus jochei! Er paste bij thuiskomst maar eentje – want hej, wie gaat er nu voorbereid shoppen? – en een tweede werd per ongeluk in twee gebroken door het lief (maar ga ik nog proberen te lijmen). En potten te veel = excuus om nieuwe plantjes te kopen.
 12. Een bloesje bij Mixte.
 13. Een bloesje bij Queens.
 14. Een bloesje bij Tenue Préférée. Oef, eindelijk een ecologisch kledingstuk.
 15. Drie paar kousen van Thought. Van bamboe enzo. Ook bij Tenue Préférée, waar ons mama trouwens sandalen kocht, haar allereerste ecologische aankoop!
 16. Een tussenstuk om in de auto onze gsm’s sneller te kunnen opladen. Met de gewone usb-aansluiting van de auto gaat dat namelijk zo traag dat wanneer we een app als Waze gebruiken, de batterij juist leger raakt, in plaats van voller.
 17. Een externe batterij van een halve kilo, alvast een aankoop voor Nepal maar zal ook handig zijn voor upcoming tripjes, gezien het feit dat wij allebei onze smartphones intensief gebruiken tijdens zo’n uitstapjes. Tja, duurzaam kan je dit niet bepaald noemen, maar het is wel extreem handig om snel openingsuren of routes op te zoeken, of metroticketjes te kopen en je in te checken voor je vlucht. Roaming zuipt immers zoveel batterij, om van gps nog maar te zwijgen (want ja, ik ben zo’n freak die graag de afgelegde route trackt).
 18. Een schermbeschermer voor mijn smartphone. Ik laat dat ding ongeveer één keer per week vallen en er zitten al enkele barsten in de huidige beschermer. Helaas komen die dingen niet in duurzame materialen, voor zover ik weet. Eigenlijk is een smartphone gewoon verboden terrein voor mensen die groener willen leven, hè?
 19. Een nieuw voorraadje wasbare inlegkruisjes. Eigenlijk een aanvullend voorraadje, want na mijn eerste tests wilde ik mijn collectie uitbreiden want er zit altijd wel een deel in de was waardoor ik soms uit noodzaak moet teruggrijpen naar wegwerp en dat is dan zo jammer.
 20. Een menstruatie-onderbroek, want dat gegeven ontdekte ik onlangs en wil ik heel graag eens uittesten. U hoort er ongetwijfeld nog van.
 21. Kussens voor in bed. De oude waren echt versleten want inmiddels twintig jaar oud en bij Awkward Duckling las ik over het nieuwe beddengoed van Hema, bestaande uit donsdekens en hoofdkussens gemaakt uit gerecycleerde vezels van petflessen en andere verpakkingen. Zoiets kan ik alleen maar toejuichen. En ze liggen nog goed ook (tot nu toe)!
 22. Souvenirs in Berlijn: een fluovestje en twee reflecterende buttons met het bekende Ampelmännchen. Niet bepaald duurzaam maar wél nuttig want ik gebruik nu een veel te groot fluohesje voor op de fiets en tijdens het joggen (hoewel vooral ’s winters), dus is het alvast geen souvenir dat zomaar op de kast zal staan verstoffen zoals de Spaanse waaier, het Poolse schaakbord en de Eiffeltoren bijvoorbeeld.
 23. Een maranta leuconeura want die leek zo op de calathea die ik al heel lang zoek dat het the next best thing was, en voor één keer geen bijpassende pot erbij maar één van de potten uit de kringloopwinkel die intussen vakkundig weer aan elkaar werd gelijmd.
 24. Een calathea rufibarba (ofte pauwenplant) die mijn collega uit de Ikea meebracht. Alleen had ik niet door dat de afmetingen op de site op de potdiameter sloegen en niet op de planthoogte dus hij viel iets groter uit dan verwacht, oeps. Dat brengt het aantal gekochte plantjes in 2018 al op acht. *slik*
 25. Cadeaus voor het lief: twee flessen wijn en zes grote wijnglazen (want onze collectie wijnglazen is nog niet groot genoeg).
 26. Nagellak, basecoat en topcoat in één.
 27. Nagellak met glitters want megahandig om de chipjes op vakantie mee te maskeren.
 28. Een rugzakje van Vaude. Het was liefde op het eerste zicht, en ik was al zo lang op zoek naar een tas om mee te nemen op citytrip. Ik gebruikte tot nu toe altijd mijn trekdagrugzak, maar die begint er al wat vuiler uit te zien door het wandelen – modder en zweet, geen goeie combinatie – dus voilà. Volledig uit duurzame materialen gemaakt, en geen enkel synthetisch onderdeeltje meer. Dankjewel Vaude om te blijven zoeken naar manieren om jullie spullen nóg ecologischer te maken! De verkoper wist me trouwens te zeggen dat ze ook een kledinglijn in deze trant op de markt gaan brengen, én fleecetruitjes zonder microplastic. Zeer benieuwd naar het vervolg dus. (Schaamteloze reclame hoewel ik dus helaas totaal niet gesponsord ben hé, ik vind dit gewoon een topmerk!)
 29. Een wit hemd bij WE.
 30. Een kleedje bij WE.
 31. Een wit hemd bij Tenue Préférée van People Tree.
 32. Een maxi dress bij Promod.
 33. Een lichtgrijze skinny jeans bij WE.
 34. Een flodderbroek van de H&M.
 35. Twee bloempotten van het Spit.