Gelezen, gezien, gehoord #4

In deze rubriek deel ik mijn favoriete of juist meest-geërgerd-aan boek, serie, film, muziek, gerecht, restaurant of eendert wat. Voor ieder wat wils!

Gehoord

Ik hoorde veel slecht nieuws in verband met de oogst van onze boeren: door de verschrikkelijke droogte zijn groenten en fruit beperkt in oplage én klein, vaak kleiner dan de supermarktnorm, waardoor al tonnen voedsel werd weggegooid. Ja je hoort dat goed: pruimen die 3mm te klein waren, konden niet verkocht worden. (Hier las ik dat een deel dankzij particuliere acties wel kon worden verkocht, maar da’s slechts een fractie van de totale oogst.) Tomaten waren er door de vele zonnewarmte dan weer veel te veel ineens, en de overschot werd gedumpt.

Serieus jong, waar zijn wij mee bezig? Waarom kunnen wij niet content zijn met wat de natuur ons geeft?

Moet je mijn #oogstvandedag zien: rode kolen, waarvan eentje met een heel gat in gevreten door een wel zeer hongerige slak, appels aangevreten door wormpjes, gebarsten tomaten en groene kerstomaatjes (accidentje, woeps). Geen enkele supermarkt die dit zou aannemen, want geen enkele consument die dit zou kopen. Maar uit mijn eigen tuin, geen enkel probleem; ik heb er genoeg tijd, zweet en liefde in gestoken om ervan te kunnen genieten. En believe you me: dat smaakt even goed, zoniet beter, dan de ‘perfecte’ groentjes uit de winkel!

Gedronken

Het lief en ik kwamen nog eens buiten en bezochten voor het eerst de wijnbar Surlie in downtown city downtown the city(*). Daar schenken ze enkel natuurwijnen, met vers brood en een vleesschoteltje erbij, ben je meteen in vakantiestemming. Niet slecht, hoewel de smaak even wennen is. De kaart verandert maandelijks dus we gaan zeker nog eens terug!

(*) Oké als ge die niet snapt dan moet ge dringend uw Vlaams erfgoed afstoffen. Ik ruik een bingewatchke!

Gewandeld

Dankzij wat training in juli en augustus wandelde ik dit jaar al 291km, bijna evenveel als vorig jaar. 2014 blijft voorlopig ons topjaar met 597km, maar wie weet kan dat record dit najaar wel eens gaan sneuvelen. En schoon dingen gezien! Eerst een wandelweekend in de Ardennen, nabij Celles, en dan naar Luxemburg, een waar wandelparadijs met nog zoveel ongerepte bossen, zoveel groen, zoveel rust… <3

Gelezen

Sinds mijn vorige update, twee maanden geleden, las ik elf boeken. Niet slecht hè? De leesvibe kreeg me weer helemaal te pakken. Ik herlas Kartonnen dozen omdat het in de Blufboeken-lijst staat (en terecht) en een portie jeugdsentiment al eens deugd kan doen. Dagen zonder eind nam me dan weer mee naar de tanende prairies van het 19e-eeuwse Amerika. En ik leerde met Stank alweer een andere Scandinavische thrillerschrijver kennen,  Håkan Östlundh, maar niemand kan vooralsnog tippen aan Jo Nesbø…

Wil je weten wat ik allemaal las? Volg me dan op Goodreads of op mijn leesblogje.

En nachten zonder eind, dat ook.

Gerommeld

Toen wij terugkwamen van Luxemburg in ons propvolle appartement na enkele overnachtingen in een kraaknette Airbnb die zowat de definitie van ‘minimalisme’ was terwijl ik toch niet het gevoel had dat er iets ontbrak, zag ik de muren zowat op mij afkomen. Ik had nog een extra dagje vrij en dat werd aangewend om de keukenkasten onder handen te nemen – heel veel vervallen etenswaren moeten weggooien helaas – en de hoge livingkast die hier maar plek staat in te nemen, maar we willen nu geen meubels van de hand doen omdat we ze in ons nieuwe huis gaan nodig hebben. Tot slot moesten de bakken met ‘te kleine kleren’ eraan geloven: alles waarvan ik zeker ben dat ik het nooit meer ga dragen (of ik nu zou afvallen of niet), vloog opzij. Veel en veel beter: ruimte in mijn huis, is ruimte in mijn hoofd. Bij elke opruimbeurt gaan er weer dingen weg, en zo ga ik op den duur klaar zijn om te verhuizen eind volgend jaar.

Gezien

Uit inspiratieloze miserie en omdat Once Upon A Time begint te vervelen nu De Vloek, dit keer ontketend door niemand minder dan Peter Pan, voor de tweede keer over Storybrook dreigt te rollen, terwijl ik gewoon wil dat Snowwhite en haar Charming wat minder overdreven melig doen (echt, zo’n irritante mensen) en Emma de liefde van haar leven niet zomaar laat lopen verdorie, herbegon ik met Friends want dat blijft goed. Het intrigeert mij om te zien hoe mensen zich twintig jaar geleden, toen er nog geen sprake was van digitale tv of wifi overal, in godsnaam bezig hielden.

Aaah de nineties…

Welke geweldig goeie serie op Netflix kan jij me aanraden?

 

13 Comments

 1. Ik heb ook meerdere keren opgeruimd en telkens wat spullen weggedaan vooraleer we zouden verhuizen. Zo hou je uiteindelijk wel de essentie over. Al is het ons niet gelukt om het ook zo te houden in ons huis… En ik moet blijkbaar dringend mijn Vlaams erfgoed gaan afstoffen ;-).

 2. Sinds we lid zijn van een zelfoogstboerderij, lijken alle groenten in een supermarkt me effectief zo steriel en eentonig. Ongelooflijke schande hoe voedsel verspild wordt voor zo’n standaardafmetingen enz. Daar heb ik me de voorbije weken ook echt in opgejaagd.

 3. Oh ik wist niet dat je er problemen waren met fruit en groenten. Ik volg dan ook geen nieuws. Maar wat grof om pruimen die slechts 3mm te klein zijn, weg te gooien!!! Dat snap je toch niet :'(

 4. Ik vind Håkan Östlundh enkel in ebook vorm, terwijl ik liever paperbacks heb. Heb je een tip waar ik hem kan vinden?
  Ik ben begonnen aan de reeks van M.J. Arlidge. Ik vind ze verslavend!
  Ik zie momenteel naar Empire, Power, The Affair. A handmaids Tale zou reuzegoed zijn, maar zelf nog niet gekeken.

 5. Geen Netflix hier, dus ook geen tips :-).
  Bij mij kriebelt het ook om te rommelen, na onze vakantie. Het appartement waar we verbleven was ook heel netjes (minimalistisch), en meer heb je ook echt niet nodig… Al ga ik wel stap voor stap te werk moeten gaan, want met een peuter die altijd ‘mama’ zegt kan ik geen vier minuten aan één stuk voortdoen…

 6. Dat van die tomaten had ik al gehoord en vond ik al vreselijk, maar pruimen die 3mm te klein zijn, waar zijn we bezig seg?! Ik ben alleszins net als jij heel hard aan het genieten van mijn zelfgekweekte tomaten, blutsen en builen inbegrepen :-)

  En hoera voor de leesflow! En voor Friends, want al ken ik die afleveringen bij wijze van spreken van buiten, het blijft inderdaad leuk om die van tijd tot tijd terug te zien :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.