Gelezen #8

Het lezen stond de voorbije weken op een opvallend lager pitje. Ik bleef ’s avonds liever hangen in de zetel met Netflix dan me in mijn leeshoekje terug te trekken. Hieronder de vier boeken die ik las!

Blufboek

Het varken aarde, John Berger – 4*

Een verzameling van verhalen die zich afspelen in een klein bergdorpje in de Alpen, waar de inwoners moeten vechten om te overleven want het leven dat ze leiden is eenzaam, en heel hard werken. Berger weet me in elk verhaal te raken, meerdere keren zelfs. Het is rauw, het is puur, het is onversneden en bracht me eventjes tot in mijn favoriete bergen, dus vandaar vier sterren.

gelezen
There is this idea that you either read to escape or you read to find yourself. I don’t really see the difference. We find ourselves through the process of reading. It is not where we are, but where we want to go, and all that. ‘Is there no way out of the mind?’ Sylvia Path famously asked. (fragment uit ‘Reasons To Stay Alive’, Matt Haig)

Non-fictie

Reasons to Stay Alive, Matt Haig – 4*

Matt Haig worstelt met angststoornissen en een depressie, waarover hij in dit boek schrijft zonder de afschuwelijke details weg te laten. Hij vertelt over de goede en de slechte momenten, hij geeft lijstjes, hij geeft inzichten, hij deelt ervaringen. En met soms zo’n rake zinnen dat je even op die bladzijde moet blijven hangen om alles te laten bezinken. Gewoon lezen, dit boek.

Historische roman

De belofte, Nadine Ahr – 2*

Wanneer Nadine haar geliefde oma ziet wegkwijnen met dementie, besluit ze het liefdesverhaal van haar grootouders op te schrijven. Het is een mooi verhaal, zonder meer, maar doordat zij als kleindochter en dus buitenstaander de verteller is, komt het stroef over en dat is jammer.

gelezen

Chicklit

Ademhalen, Lucy Clarke – 2*

Eva verliest haar man Jackson al na twee jaar in hun huwelijk, en komt er dan beetje bij beetje achter dat haar halfgod van een echtgenoot elk woord tegen haar heeft gelogen. In zijn thuisland Nieuw-Zeeland gaat ze op zoek naar de waarheid. Deze wannabe-thriller deed me zo dikwijls rologen dat ik er hoofdpijn van kreeg en toch, en toch wilde ik weten hoe het zou aflopen. Kendet.

Welk geweldig boek las jij onlangs?

9 Comments

 1. Wow, Reasons to stay alive klinkt als héél heavy maar wel heel mooi ook… Ga ik eens een kans proberen te geven. Maar als gigantisch empathisch persoon weet ik dat ik het vaak moeilijk heb met zo’n boeken…

  De mooiste boeken die recent las zijn Wonder van R.J. Palacio, Hard Hart van Ish Ait Hamou en Freedom van Jonathan Franzen.

  1. Leen

   Het is inderdaad heavy, een boek waarvan je elke dag een hoofdstukje kan lezen, en dan laten bezinken… Ik heb het te snel gelezen, het was veel ineens om te verwerken.

 2. Reasons to stay alive ligt hier klaar. Ik begon er al eens in, maar toen was het nog te confronterend. Nu zal het (hopelijk) wel lukken denk ik :-)
  Het Varken Aarde zet ik bij deze op mijn lijstje; klinkt heel erg de moeite, dus merci voor de tip!

  1. Leen

   Oei geen té hoge verwachtingen he van Het varken aarde, het is bij momenten wat stroever (was wennen aan de schrijfstijl) en de twee niet-verhalen (ik kan efkes op het woord niet komen) heb ik gewoon overgeslagen wegens te saai… Maar de sfeer die hij wist te scheppen is heel had blijven hangen (nu nog).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.