Gelezen #3

De tijd vliegt, dus hier zijn opnieuw negen boeken die ik de afgelopen weken las, wat het totaal voor 2017 op 30 boeken brengt.
Hieronder een overzichtje per genre, en de uitgebreide verslagjes vind je zoals steeds terug in mijn Leeshutje, of je kan me volgen op Goodreads.

Historische romans

Allemaal willen we de hemel, Els Beerten – 4*
Een hartverscheurend verhaal over liefde, vriendschap, eer en een familieband die sterker moet zijn dan al de rest ten tijde van WOII, wanneer Ward wordt geïndroctineerd door de Zwarte Brigade om een oorlog te gaan vechten die niet de zijne is en niet alleen hij, maar ook zijn familie en vrienden na afloop van de oorlog de prijs voor zijn collaboratie moeten betalen.

Soerabaja, Pauline Slot – 4*
Henk en Beppie verhuizen naar Nederlans-Indië, niet lang voor WOII uitbreekt. Ze worden van elkaar gescheiden en moeten ieder voor zich de oorlog, en daarna de opstanden zien te overleven.
Pauline Slot baseerde zich op het dagboek van Henk en de brieven die het koppel uitwisselde met hun familie in Nederland. Daardoor kon ze een vrij accuraat beeld scheppen van wat er in de Indië-jaren gebeurde, en ze wist alle getuigenissen bovendien zo samen te smeden dat het een vlotgeschreven boek werd. Ik heb er heel wat door bijgeleerd.

gelezen, boekrecensie

Thrillers

Bloed op sneeuw, Jo Nesbø – 3*
In dit dunne boekje kijken we binnen in het hoofd van huurmoordenaar Olav, die een onmogelijke liefde opvat voor één van zijn slachtoffers. Een thriller, ja, al kan je de afloop heel snel raden en is het meer fascinerend dan spannend, en het einde kan je als romanticus zelfs ontroerend noemen.

De vrouw in de kooi, Jussi-Adler Olsen – 3*
Mijn eerste boek van (alweer) een Scandinavisch fenomeen. Een bekende politica wordt ontvoerd en jarenlang vastgehouden, wanneer de politie eindelijk een spoor vindt. Wat er is gebeurd, is tegelijk gruwelijk én spannend.

gelezen, boekrecensie

Young adult

19 keer Katherine, John Green – 2*
Wonderkind Colin wordt voor de negentiende keer gedumpt door een meisje dat Katherine heet, en zijn beste vriend neemt hem mee op een roadtrip die al snel eindigt in een piepklein dorpje waar ze een vakantiejob als interviewer aannemen.
Het boek is vreselijk vlot geschreven, zoals we dat van John Green gewend zijn, en gericht op tieners. Het is grappig, luchtig, maar niet per se een verhaal dat zal blijven hangen. Ideaal voor tussendoor!

– Only ever yours, Louise O’Neill – 4*
Ik raakte helemaal geïntrigeerd door de wereld die Louise O’Neill schetst in een niet zo verre toekomst, waar de mensheid bijna werd uitgeroeid en vrouwen niet meer zijn dan broedmachines en accessoires voor rijke mannen. Het wordt erg geloofwaardig gebracht, vooral omdat veel situaties van de hoofdpersonages op een middelbare school helemaal niet zoveel verschillen van de huidige maatschappij, zoals hun fixatie op het perfecte gewicht en uiterlijk.

gelezen, boekrecensie

Literatuur

De uren, Michael Cunningham – 3*
Beter gekend als de verfilming The Hours (die ik nog niet heb gezien). Cunningham baseert zich op Virginia Woolf’s leven en haar meesterwerk Ms. Dollaway (dat ik nog niet heb gelezen) en werkt vandaar twee andere verhaallijnen uit waar de gedachtestroom van het hoofdpersonage centraal staat. Mooi geschreven, maar ik ben blijkbaar nog steeds niet klaar om deze schrijfstijl te appreciëren (en dat vind ik zelf erg jammer).

Romans

Het dagboek, Nicholas Sparks – 2*
Beter gekend als de verfilming The Notebook, dook ik met verkeerde verwachtingen in het boek. Het is een onwerkelijk, hopeloos romantisch sprookje. Niet mijn ding. Ja soms is de film tóch beter dan het boek…

Een buitengewoon gewoon leven, Monica Wood – 2*
De 104-jarige Ona leidt een rustig, bijna onzichtbaar leven wanneer op een dag een door cijfers geobsedeerde jongen klusjes in haar huis komt opknappen. Hij wil haar inschrijven voor enkele Guiness Records, maar verdwijnt op een dag en wordt vervangen door zijn vader. Het begin van een onwaarschijnlijke vriendschap. Een onderhoudend boek, maar het blijft niet hangen achteraf.

Wat las jij zoal onlangs? Heb je nog een goede leestip voor mij?

12 Comments

  1. Ik heb Het Puttertje gelezen van Donna Tartt en ik vond het best wel goed. Al heb jij dat zeker al gelezen? Daarna las ik Stoner en ook dat beviel me, in al zijn tristesse. Nu ben ik aan een boek van Madeleine Wickham bezig, onvervalste chicklit ;-). Bedankt voor de inspiratie!

    1. Leen

      Het puttertje las ik inderdaad al, twee jaar geleden tijdens een paar dagen regen op vakantie! Heerlijk leesvoer op dat moment. Stoner durf ik niet goed, het schijnt nogal een zware brok te zijn.. Lang leve chicklit! :)

  2. De vrouw in de kooi heb ik ook gelezen en zo’n thrillers lees ik wel graag.
    Het dagboek vond ik ook niet goed, nochtans is de film mijn favoriete film aller tijden. Ik heb het boekje ook in het Engels gelezen en dat was zoveel beter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *