Gelezen #11

Dankzij de vele rustige weekends van deze wintermaanden las ik dit jaar al behoorlijk veel. Hoog tijd om alvast een eerste stapeltje van die gelezen boeken met jullie te delen! Zeven stuks, alstublieft:

De volledige reviews vind je in mijn Leeshutje, of je kan me volgen op Goodreads.

Gelezen romans

Op dit uur van de dag – Hedda Martens 2*

Philip is een gewoontedier, gehecht aan zijn dagdagelijkse rituelen, maar hij heeft een backupplan wanneer de eentonigheid doorbroken dreigt te worden en zijn leven langzaam uit elkaar valt.
Een betrekkelijk saaie maar dunne roman die ik niet zou hebben uitgelezen als ik niet verkeerdelijk had gedacht dat het op de blufboekenlijst stond en dus op het einde van de rit wél de moeite waard zou blijken te zijn, maar dat was het dus helaas niet. Ik mocht het hoofdpersonage wel, vandaar toch twee sterren.

Op dit uur van de dag

De lijst van al mijn wensen – Grégoire Delacourt 2*

Jocelyne is een eenvoudige getrouwde vrouw in een klein Frans stadje met een bijna-failliet fourniturenwinkeltje, die het groot lot wint en vervolgens een gans boek lang mijmert over wat ze met het geld zal doen, en hoe ze het aan haar echtgenoot zal vertellen. Die er vervolgens – spoiler! – met het geld vandoor gaat wanneer hij per ongeluk de cheque vindt.
Een overbodig boek. Ja, soms heb ik dat gevoel: dit boek had helemaal niet geschreven hoeven te worden. De wereld zou niks missen.

The Atomic Weight of Love – Elizabeth J. Church 3*

Meridian is gepassioneerd door vogels en vastbesloten ornitholoog te worden, wanneer de liefde op haar pad komt en ze besluit haar veel oudere echtgenoot naar New Mexico te volgen, waar ook na de Tweede Wereldoorlog nog nucleaire onderzoeken worden uitgevoerd. Ze slijt haar dagen met… niets eigenlijk, want ze wil geen kinderen – het enige over haar leven waar ze voet bij stuk houdt. En neemt dan maar een minnaar.
Maar er zit meer achter, achter dit. Het is het verhaal van een vrouw die op zoek is naar zichzelf in de woelige jaren in de jaren ’50 en ’60 en nog gelooft in de geloftes van het huwelijk en liefde, voor anderen maar ook voor jezelf. Een onverwacht mooie roman, die me tot het einde geboeid wist te houden hoewel hij niet altijd even vlot las door de sprongen in de tijd.

the atomic weight of love

Grijze zielen – Philippe Claudel 3*

In een Frans dorpje vlak bij het front wordt tijdens de Eerste Wereldoorlog een meisje vermoord teruggevonden, maar na het aanduiden van een zondebok wordt de misdaad in de doofpot gestopt, tot jaren later een politieman, die niets meer te verliezen heeft, vastbesloten op zoek gaat naar de waarheid in zijn geheugen en in zijn verleden.
Claudel verweeft hier verschillende verhaallijnen met elkaar, die echter geen van allen serieus worden uitgediept, waardoor het hele verhaal wat aan de oppervlakte blijft. Van mij had het boek gerust dikker en uitgebreider mogen zijn.

De levens van anderen – Neel Mukherjee 3*

Tijdens de jaren ’60 komen de levens van de familie Gosh op een kantelmoment: de oudste kleinzoon verdwijnt, vermoedelijk om de revolutie een handje te helpen, en intussen valt zijn familie uit elkaar terwijl hun vermogen zienderogen wegsmelt.
Dankzij de zeer langdradige stukken over politiek en wiskunde, de vele Indische namen met hun bijnamen en achtervoegsels waaraan het serieus wennen is, de sprongen in de tijd (zoweel vooruit als achteruit) en het voortdurend wisselen van vertelstandpunt, is dit geen boek waar je doorheen vliegt. Er zit bovendien veel haat en duisternis en onrecht in het verhaal. Toch zal net dat gevoel me bijblijven.

Gelezen detectives

De vrouw van Zagreb – Philip Kerr 4*

Bernie is een Berlijnse politieman tijdens de Tweede Wereldoorlog, die er door Goebbels himself op uit wordt gestuurd om iemand te gaan zoeken in Zagreb.
Het zijn de setting en de fijne humor die doorheen het verhaal geweven wordt, die deze detective uniek maken. Naar het schijnt is het een hele serie, dus ik ga er vermoedelijk nog wel een deel van lezen!

de vrouw van zagreb

Gelezen blufboeken

De slag om de Blauwbrug – A.F.Th van der Heijden (De Tandeloze Tijd #1) 2*

In deze proloog van de nog steeds niet afgewerkte reeks De Tandeloze Tijd leren we het hoofdpersonage Albert Egberts kennen tijdens zijn dwalen door Amsterdam, op de dag waarop de nieuwe koningin wordt gekroond, een gelegenheid die het volk te baat neemt om te protesteren tegen de hoge werkloosheid en woningnood, wat ontaardt in een gevecht tussen de betogers en de politie. Een strijd waarin Albert Egbert per toevalig middenin verzeild raakt.
Het is nog niet helemaal duidelijk waar van der Heijden naartoe wil, noch met dit boek op zich als met de reeks in zijn geheel, dus ik ben (voorzichtig) benieuwd naar het vervolg, dat hier intussen klaarligt.

Welk niet te missen boek las jij onlangs?

 

 

6 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.