Gelezen #10

Deze zeven boeken zijn de laatste die ik in 2017 uitlas, dus die hadden jullie nog van mij tegoed. ’t Was weer een mooie mengeling van vlot en traag, van gruwelijk en lief, en ook van vanalles door elkaar in één boek.

De volledige reviews vind je in mijn Leeshutje, of je kan me volgen op Goodreads.

gelezen blog

Chicklit

Een leven na jou, Jojo Moyes – 3*

Ah, het langverwachte vervolg op Voor jou. Nu ja, langverwacht: ík heb drie jaar gewacht om het vervolg te lezen want ik wou het sprookje niet verpesten. (Bij Voor jou heb ik namelijk zo hard gehuild in Krakau dat dat vasthangt aan mijn herinneringen van deze citytrip.) Het is te lang geleden om mij precies te herinneren hoe Louisa was als hoofdpersonage; eigenlijk liep het verhaal voor mij niet echt door maar was dit precies een ánder verhaal. Ik weet het niet. Het had niet gehoeven. Maar anderzijds was het mooi enzo, dat dan weer wel, Moyes zoals we haar kennen.

gelezen blog

Roman

Eva Luna, Isabel Allende – 2*

Het was alweer een tijd geleden dat ik nog iets van mijn favorietste schrijfster Isabel Allende had gelezen, maar misschien net daarom was dit boek een teleurstelling: het wordt veel minder vlot verteld, en het hoofdpersonage vind ik weinig geloofwaardig. Vrouwen die bevallen alsof ze even naar het toilet gaan en verliefd worden alsof er niets anders bestaat op de wereld, geesten die ronddwalen in huis – het begint misschien afgezaagd te worden? Ik weet het niet.

Mijn zusje Emma, Elizabeth Flock – 4*

Toen ik in dit boek begon, dacht ik niet dat het een 4sterren zou worden: het zoveelste verhaal over een meisje dat wordt mishandeld door haar stiefvader en genegeerd of zelfs gehaat door haar moeder. Maar er zit méér achter. Het was onverwacht en ontroerend, dit.

Avontuur

Waterschapsheuvel, Richard Adams – 5*

Waterschapsheuvel haalde met vijf sterren mijn top drie van 2017. Het vertelt de avonturen van Hazelaar en zijn vriendengroepje konijnen, die op zoek gaan naar een nieuwe plek om te wonen en onderweg allerlei gevaren moeten overwinnen. Soms gruwelijk en bloederig, dan weer hartverwarmend en mooi: een oprecht pareltje.

gelezen blog

Literatuur & Blufboeken

De minnaar, Marguerite Duras – 2*

Literatuur en ik, wij zijn niet altijd de beste vriendjes. In deze roman vertelt Duras over haar affaire als veertienjarige met een veel oudere Chinees in de toen nog Franse kolonie Vietnam, maar in de stijl van die tijd waarbij het vertellen belangrijker is dan het verhaal zelf, waardoor je als lezer dikwijls de draad kwijtraakt en ik me achteraf vooral afvroeg wat ik nu juist had gelezen. Hmz.

De oorlog van het einde van de wereld, Mario Vargas Llosa – 4*

Een boek van 700 bladzijden, dat schrikt mij af. Ik had dan ook heel wat tijd nodig om in het verhaal met zijn tientallen personages te komen. De schrijver vertelt hier de geschiedenis van de oorlog om en de massamoord in het Braziliaanse Canudos, waar een mysterieus prediker zich met zijn trouwe en fanatieke volgelingen heeft teruggetrokken om volgens hun eigen wetten te leven. Dit tot groot ongenoegen van de nog kersverse republiek die zich dan ook genoodzaakt ziet om er een leger op af te sturen. En nog één. En nog één… tot de stad onvermijdelijk ten onder gaat. Geen boek dat je gemakkelijk loslaat.

gelezen blog

Notendop, Ian McEwan – 4*

De vierde ster kreeg dit boek omwille van z’n unieke vertelstandpunt: die van een foetus die elk moment geboren kan worden. Zijn moeder bedriegt zijn vader met een andere man en samen met die minnaar beraamt ze een moord. Het kind in haar buik lijkt niet meer dan ballast waar ze zo snel mogelijk van af wil om aan haar nieuwe leven te kunnen gaan beginnen. Een ongewoon boek, dit.

Welk onverwacht boek las jij onlangs?

7 Comments

  1. Ik ben zo benieuwd naar ‘Een leven na jou’ dat ik het alsmaar uitstel om te lezen… ‘Voor jou’ is zo’n prachtig verhaal (tranen met tuiten!!) en ik weet dat het vervolg nooit zo goed zal/kan zijn… maar ooit lees ik het wel eens :-) .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *