Gelezen #1

Ik wilde geen maandelijks boekenoverzicht maken omdat ik dacht: kind, ge krijgt dat postje niet opgevuld! Maar toen was het eind februari en bleek ik al negen – negen! – boeken gelezen te hebben. Met mijn challenge gaat het dan ook de goeie kant op, zegt mijn beste leesvriendje Goodreads.

gelezen, Goodreads

Dus hoog tijd om u, beste boekenworm of persoon die nog op zoek is naar tips om in de valies te stoppen aankomende skivakantie, een klein overzichtje te bezorgen, per genre want zo gestructureerd zijn we dan wel weer.
Een volledig verslagje vind je zoals steeds terug in mijn Leeshutje. Mij volgen op Goodreads kan ook!

Young adult

Het kan aan mij liggen maar de meeste young adults lijken me eerder meisjes- dan jongenboeken.
Zo ook Vertel de waarheid, waarin hoofdpersonage Melinda het op ‘highschool’ hard te verduren krijgt omdat ze op een cool en uiteraard clandestien feestje de politie belde. Pas na een jaar zorgt een opeenvolging van gebeurtenissen ervoor dat ze ein-de-lijk haar geheim durft op te biechten.
Het eerste boek van 2017: een schoontje, vol zoeken, pijn, durven, doen. 3*

Eén mens is genoeg zou eveneens gericht zijn op tieners, maar ik denk dat je als volwassene de mooie (Vlaamse) taal nog meer apprecieert.
Juliette groeit op met een muzikale vader en wanneer die plots sterft, dreigt het hele gezin te ontsporen. In het eerste deel zie je alles door haar ogen en stormt het verhaal onstopbaar af op een tragisch hoogtepunt. In deel twee wisselt het vertelstandpunt en ‘gebeurt’ er eigenlijk niets meer; voor mij voelde het nogal overbodig aan.
Enkel voor deel één: 4* 

gelezen, Goodreads

Romans

Voor wie zich graag onderdompelt in de miserie van een ander, is er Hausfrau.
Anna is (ongelukkig) getrouwd met een Zwitser en zoekt afleiding bij – we kunnen daar kort over zijn – andere mannen. Dat het allemaal niet goed gaat aflopen voel je al van bij het begin aan. De slotzin is één van de sterkste slotzinnen die ik al ooit las.
Een tragisch, donker boek. 4*
Verbeelding Book Challenge puntje 23: Een boek dat zich afspeelt in een land waar je al een keertje op reis bent geweest. (Zwitserland)

Ontegensprekelijk lichtere kost is Gebroken licht, hoewel ook daar een depressieve huisvrouw een rol speelt.
David maakt zijn vrouw wijs dat hun dochtertje dood werd geboren omdat hij haar niet wil opzadelen met de last en het verdriet dat een kind met het syndroom van Down met zich meebrengt. De baby wordt dan in het grootste geheim opgevoed door een bevriende verpleegster.
De personages zijn niet erg diepgaand, het verhaal maakt grote sprongen in de tijd waardoor het niet vlot leest, en wat de climax had moeten worden – de vereniging van het meisje met haar biologische familie – voelde als een teleurstelling aan.
Een ideaal tussendoortje voor wanneer je even niet te veel wil nadenken of voelen. 2*

gelezen, Goodreads

Historische romans

Oké, De poppendokter is niet zozeer historisch, maar wel een heel mooi verhaal dat begint tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een heel dun boekje dat een prachtig, maar tegelijk triest liefdesverhaal vertelt. Breekbaar en teder, en tegelijk hard en oneerlijk, want zo is het leven. 4*
Verbeelding Book Challenge puntje 2 – Een boek met minder dan 200 pagina’s.

gelezen, Goodreads

Thrillers

We kennen Gillian Flynn van Gone girl, maar ook haar eerder werk vind je in het rek van je plaatselijke bibliotheek.
Ik koos Teerbemind, waarin journaliste Camille na jaren afwezigheid terugkeert naar haar geboortedorp om de zoektocht naar een seriemoordenaar te verslagen. De confrontatie met haar familie en haar verleden in een dorp waar geen enkel normaal mens lijkt te wonen, maakt dit een vrij gestoord verhaal.
Geen boek dat ik opnieuw zou lezen of aanraden aan thrillerfans, maar leuk voor tussendoor. 2*

In Voor de val volg je de belevenissen van de personages voor het neerstorten van hun vliegtuig in de oceaan. Er zijn maar twee overlevenden maar zij waren geen getuige van de oorzaak en dus start er een slopend onderzoek naar de dader van deze meervoudige moord.
Er zijn betere thrillers, en mocht het iets minder hoogdravend geschreven zijn, had het nog ontspannende lectuur kunnen zijn. 2*

gelezen, Goodreads

Literatuur

Er moet al eens een moeilijker boek tussen zitten en Hersenschimmen was zo-eentje.
Maarten Klein valt ten prooi aan dementie, wat zijn herinneringen en zijn zijn razendsnel wegvreet, tot grote wanhoop van hemzelf en zijn liefdevolle echtgenote. Je ziet en voelt alles vanuit zijn standpunt.
Een boek dat me niet snel zal loslaten. 5*
Verbeelding Book Challenge puntje 10: een boek met een titel die bestaat uit één woord.

Adriaan van Dis is naar ’t schijnt een bekende Nederlandse schrijver maar ik vond zijn Ik kom terug maar niets: een boek dat eerder voor hemzelf is geschreven dan voor zijn lezers, als afscheid aan zijn stervende moeder. De beloofde anekdotes en schets van het leven van deze moeder monden uit in warrige fragmenten van herinneringen.
Ik miste samenhang, chronologie en een vloeiende verhaallijn. 2*
Verbeelding Book Challenge puntje 13: een boek met een illustratie op de cover.

Wat las jij zoal de afgelopen tijd? Alle leestips meer dan welkom!

 

 

 

 

16 Comments

  1. Leen

   Awel ik snap dat niet. Als ik in een boek begin moet dat asap uit. En als ik dan eens een week geen boek lees, voel ik dat trekken aan mij… Dus ik zou amper minder dan één boek per twee weken kúnnen lezen. (En dan verbaast het u dat ik nooit genoeg tijd heb voor mijn andere hobby’s of vrienden etc…)

   1. Vroeger (lees: voor Juliette) las ik veel meer, maar nu moet ik mijn tijd herverdelen, want iemand eist mijn tijd en aandacht op :-). Ik lees dus minder, maar kies mijn boeken ook wel zorgvuldiger uit denk ik…

    1. Leen

     Dat kan ik me voorstellen, ik lees alles waarvan ik denk: “Oké, misschien is het niets, maar ik geef het een kans”, waardoor ik veel boeken lees die ik me volgend jaar al niet meer herinner.

 1. Ik las er 12 so far, als dwarsligger las ik “De Verbouwing” van Saskia Noort, ben trouwens een dwarsligger fan ! En in het lichtere genre kan ik je “The sun in her eyes” van Paige Toon aanraden.
  Wij genieten vanaf vandaag van de Vers en Gezond levering van gisteren (kervel, bloemkool, knolselder, peterselie, spruiten en aardappelen !) Binnenkort eens een bestelling doen bij koopeenkip denk ik.

  1. Leen

   Die dwarsliggers zouden wel een pak handiger zijn om mee te sleuren op vakantie…
   Merci voor de tips, ze zijn toegevoegd aan mijn to read lijst!
   Ik heb Vers & gezond zeer hard overwogen, maar vorige week (of de week voordien) boden ze al tomaten aan, en dat geeft kortsluiting in mijn hoofd, want tomaten in maart, dat wil zeggen van die verwarmde én speciaal verlichte kassen om tomaten in de winter te kunnen laten groeien en dat vind ik er dan weer vér over. Tomaten horen te rijpen in de échte zomerzon, basta. Dus toen hadden ze weer een beetje afgedaan. Maar jouw bestelling klinkt dan weer heerlijk! Misschien moet ik ze gewoon eens proberen :-)

 2. Haha, denken dat je nog niets te schrijven hebt en dan al negen boeken gelezen hebben :-)
  Hersenschimmen is inderdaad heel erg de moeite he! Weet nog dat ik het uitlas in de auto en Johan mij vroeg hoe het was, waarop ik gewoon ben beginnen wenen… Was voor hem meteen duidelijk dat ik het de moeite vond ;-)
  Zalige foto trouwens van “Hausfrau”: dikke sloefen aan, dekentje, maar toch maar buiten in het zonnetje zitten genieten!

  1. Leen

   ’t Jaar is ook weer zo rap voorbij aan het vliegen dat ik niet door had dat ik al zoveel had gelezen.. Erg he.
   ’t Is door jouw tip feitelijk dat ik Hersenschimmen hoog op mijn to read lijst had gezet! Een erg confronterend boek.

 3. Ik las twee boeken van Ken Follett dit jaar, Pilaren van de aarde en Brug naar de hemel. Ik vond het best goed en het was eens iets anders. Nu ben ik bezig in Het puttertje van Donna Tartt, maar het begin leest alleszins niet vlot.

  1. Leen

   Die zou ik ook wel eens willen proberen, heb er alleszins al veel van gehoord.
   Het puttertje las ik vorig jaar tijdens een vakantie. Het helpt als je kan doorlezen, want als er veel tijd tussen de leessessies zitten, vergeet je veel details (enfin, ik toch). Ik vond het een prachtig boek… maar kan me herinneren dat het eerste deel wat doorbijten was.

  1. Leen

   Ik lees die logjes inderdaad trouw ;-)
   Soerabaja ben ik owv de speciale naam toch ff gaan Googlen. En het wekt mijn interesse want onlangs las ik in een ander boek héél vaag over Nederlands-Indië en daar wil ik wel meer over lezen.

 4. Evi

  Wauw, negen boeken, heel sterk! Ik las er wat minder tot nu toe maar er zat wel een stevige klepper tussen, dus dat compenseert dan weer :-) Vorige week las ik nog The woman in Cabin 10 en die kon ik best wel smaken.

  1. Leen

   Ik zit nu met ‘A little life’ dus ook een stevige 800 pagina’s waar ik me doorheen moet worstelen, ik had het geluk toevallig voornamelijk dunnere/vlottere boeken eruit te pikken tot nu toe :-D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.