Februari in den hof

Februari is traditioneel de maand waarin je bepaalde groenten kan gaan voorzaaien om met voorsprong aan de lente te beginnen. Dan ga ook ik aan de slag met zaaigrond en tomaten/paprika’s/zonnebloemen, zodat in maart onze living vol staat. Spijtig genoeg hebben wij binnen weinig direct zonlicht waardoor het voorzaaien zich tot het allernoodzakelijkste moet beperken.

Ooit, ooit heb ik een huis met een lekker warme veranda…

Maar goed, dat voorzaaien is er nog niet van gekomen; ik ben redelijk laat in gang geschoten met bedenken wat ik allemaal wil. Een collega had zijn groentezaadjes via 123zaden.nl besteld en was lovend over de snelle levering, dus besloot ik die ook te proberen om niet nog meer vertraging op te lopen en inderdaad, twee dagen later zat de doos al in de bus.

Hoe dat ging? De groentes staan alfabetisch gerangschikt in de shop dus ging ik alle letters af tot mijn winkelmandje uitpuilde met…

… vijftig verschillende soorten zaadjes. Ahum.

Om het overzicht te behouden heb ik die, plus degene die nog in mijn kast lagen van voorgaande jaren, in een sheet gegoten. (Ge zijt een lijstjesfreak of ge zijt het niet, waar.)
Allemaal. 109 lijnen. Slik. (En te denken dat ik ze eerst met de hand en kleurstiften in mijn bujo wou oplijsten. Ik zou nog bezig zijn wanneer het seizoen alweer gepasseerd is!)

Screen Shot 2017-02-12 at 16.39.53

Toen dat achter de rug was, was het tijd voor de laatste stap in de moestuinvoorbereidingen, zijnde: het tuinplan. Ik maakte al eens een eerste schets maar verdorie, het is moeilijk om rekening te houden met én groenten die graag bij elkaar in de buurt staan, én groenten die elkaar niet kunnen uitstaan én dan ook nog eens wisselteelt (waarbij eenzelfde soort groenten zich pas over vier jaar weer in hetzelfde bed mag komen nestelen).

Stress. Gezweet. Gevloek. Herbeginnen. Nog meer gepruts met sheets.

Screen Shot 2017-02-12 at 16.51.55

Het staat dus nog niet geheel op punt, bijlange niet, want mijn plan om bladergroenten (zoals spinazie en sla) dooreen te zetten met wortelgroenten (zoals pastinaak en wortel) en look om de vieze beestjes op een dwaalspoor te zetten, zou het voor de wisselteelt wel zeer ingewikkeld gaan maken.
En uiteraard heb ik met mijn vijftig vierkante meter niet genoeg plek voor alle zaadjes, of zelfs maar voor een paar van elke soort. Het zal dus kiezen en wikken en wegen worden.

Vorige week sleurde ik het lief mee naar het tuincentrum want ik moest zaaitrays hebben, en potjes en zaaigrond en potgrond en look en ajuinen en vroege patatten en kom die fruitstruikjes kan ik ook niet laten staan dus de koffer zat gezellig vol. (Lang leve ecocheques.)

Screen Shot 2017-02-12 at 16.40.48

Maar kijk: een paar weken geleden spraken we af in de samentuin om een nieuw lid te verwelkomen en nog voor ik goed en wel in het park was, voelde ik die heerlijke rust al over mij neerkomen. Het kriebelde… Ik kan niet wachten om er weer aan de slag te gaan.
Mijn in de herfst aangelegde bladertapijtje dekt mijn tuintjes voorlopig nog lekker warm toe.

IMG_20170205_135410

Wat nu naar buiten moet:

  • fruitstruikjes: ik kocht twee knoesels en twee rode/gele bessen. Die moeten zo snel mogelijk in de grond als ik van de zomer wil kunnen snoepen.
  • look en ajuinen: ten laatste in maart, al was het in de herfst nog beter geweest, maar goed, het is een experiment. Maar omdat ik de look en ajuinen overal tussen wil planten – behalve bij mijn tomaten want tomaten en ajuin zijn blijkbaar géén goede vriendjes in het plantenrijk – moet ik wel eerst weten waar exact wat gaat komen. Zucht.

Er is dus nog werk aan de winkel.

En u? Hoe ziet uw tuinplan eruit? Bent u al in de aarde wezen wroeten?

 

 

7 Comments

  1. Wauw, zo voorbereid! Hier stopt het bij een bakje met zaden in de berging. Eerst zien dat ons terras en zo af geraakt, pas dan kunnen we verder met de tuin. Hopelijk lukt het toch om wat te moestuinieren dit jaar! Ik ga nog eens lief naar papa kijken denk ik

  2. Hahaha, zo herkenbaar: al dingen willen zaaien, maar eerst uw plan willen afhebben, want ah ja, x mag niet bij y staan en z moet volgend jaar staan waar x dit jaar staat… :-) Johan daarjuist nog aan de telefoon “anders moeten we vanavond eens naar het tuincentrum achter wat gerief”; ik begon nog net niet te flippen “ja maar ja, ik heb nu al zaadjes meegekregen van mama en zij gaat deels wat zaadjes opkweken tot plantjes (wegens dat zij een serre heeft) en ik weet nog niet wat waar moet komen en dan nog nieuwe dingen, welke dan en gaan die wel passen en we weten nog niet waar we die moeten zetten, aaargh”. We gaan nu vrijdag i.p.v. vanavond ;-)
    Al neemt dat niet weg dat ik daarjuist zoveel rust voelde toen ik aan ons stukje grond stond en ons rondliep tussen de tuintjes van de anderen! Geniet er alleszins van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *