Fair wear: sportkledij van Vaude

Iedereen kent het Duitse merk Vaude onbewust: mijn frank viel héél laat dat dat die typische rode fietstassen zijn die je wel eens ziet passeren. En feitelijk wist ik niet dat het een redelijk ‘fair’ merk was tot ik dat ergens op een blog las. Hoe ik dan wél bij Vaude terechtkwam? Ze hebben sinds een paar jaar een filiaal in Leuven en ons mama gaf hoog op van de wandelbroeken en dat is niet niks want ons mama en ik, wij hebben wij zeer moeilijke broekpasvormen dus wij mogen zeer content zijn als wij een deftige wandelbroek vinden en tot dan had ik er zelfs nog nooit één gevonden die niet tien centimeter moest worden ingenomen boven de heupen.

Vaude, fair wear, puurderleven
T-shirt en afritsbare wandelbroek: approved! (Noorwegen, 2016)
Fair wear?

Vaude wordt gecontroleerd en gecertifieerd door de Fair Wear Foundation. Deze organisatie zorgt dat de merken die bij hen aansluiten, hun werknemers in menswaardige omstandigheden en voor de verandering eens niet voor een hongerloon laten werken (hoewel ze aan dat laatste nog wat moeten sleutelen volgens het meest recente rapport van FWF). Dat vertaalt zich natuurlijk in hogere prijzen van de verkochte producten, maar daarnaast biedt Vaude een degelijke kwaliteit aan én tijdens de solden mooie kortingen, dus ik betaal graag dat extraatje voor kledij die, ondanks dat die toch wat moet afzien met al dat zweet en klefferen over rotsen, een tijdje kan meegaan.

En wat met het milieu?

Al keigoed dat er geen mensen hoeven afgebeuld te worden voor het maken van mijn regenjas, maar Vaude wil zich ook inzetten voor het milieu: “Ons doel is om een balans te creëren tussen ecologische, sociale en economische verantwoordelijkheid.” Schoon hé?
Vaude labelt zichzelf met ‘Green shape‘, hun garantie voor milieuvriendelijke producten: ze gaan voor duurzame producten in plaats van wegwerpspullen, ecovriendelijke (natuurlijke) materialen, enzovoorts.

Je kan hier meer over de waarden van Vaude lezen.

Vaude, fair wear, puurderleven
Regenjas en rugzakbache: approved! (Noorwegen 2016)
De aankopen

Maar hoe zit dat nu met de kleren zélf? Wel, na twee jaar op rij tijdens de julisolden spullen gekocht te hebben, kan ik mezelf een fan noemen. En hoewel de kleding dus niet echt goedkoop uitvalt – voor mijn regenjas, fleecejasje en afritsbare wandelbroek betaalde ik ongeveer 300 euro met de korting al af – hebben ze een klantenkaart en kon ik met mijn bijeengespaarde punten twee paar trouwens erg goeie wandelkousen krijgen.

De wandelbroek

Mijn missie was, vorig jaar in de julisolden, om een afritsbare wandelbroek te vinden want ik wandel het liefst met de benen bloot maar het weer in de bergen is redelijk wisselvallig dus onderweg makkelijk kunnen switchen tussen short en lange broek is dan ideaal.
Je hebt verschillende soorten broeken: de één droogt sneller dan de andere, de andere is dan weer beter water- of winddicht, enzovoorts. (Gelukkig is er in Leuven een enthousiaste verkoper met kennis van zaken die het je allemaal heel graag uitlegt zodat je geen miskopen begaat.) Kleuren maken voor mij niet uit, en ik denk voor andere kopers ook niet want ze zijn beperkt tot basic grijs, zwart of beige.
Dit jaar was ik verplicht een nieuwe broek te kopen (omdat de oude te klein geworden was, ahum) en koos ik voor een comfortabel stretchstofje: dat spant nergens, ge kunt u helemaal vrij bewegen en bergen afhuppelen en rotsen opklefferen alsof het niets is. Op dag twee al bleef ik haken achter een scherpe rotspunt et voilà, een minuscuul gaatje dat ik voorlopig ga negeren. Typisch ikke.
Hoe snel ze droogt heb ik nog niet kunnen testen, want het regende niet tijdens onze wandelingen. Het afritssysteem is superhandig: de broekspijpen zelf vallen niet zo belachelijk breed als bij andere modellen die ik heb gehad omdat je die over je schoenen moet kunnen uittrekken, maar in plaats daarvan is er een extra rits aan de zijkant voorzien zodat je de pijpen makkelijk kan afnemen en je niet met modder aan de binnenkant van de pijpen zit.

Vaude, fair wear, puurderleven
Fleece & afritsbare wandelbroek: approved! (Noorwegen, 2016)
De fleece

De tijd dat fleecejasjes als patattenzakken rond uw lijf vielen en ik stijlgoeroe Jani onder geen beding in de buurt wou hebben als ik daarmee rondliep, is definitief voorbij: tegenwoordig heb je hele mooie, aansluitende, stretchende en nog steeds warmtevasthoudende fleecejes. Ik ben fan van de kleuren van Vaude: ze hebben natuurlijk your everyday rood en kaki, maar hun grijs en lichtblauw vind ik geweldig. (Hopelijk blijft dat nog in het gamma want modekleuren veranderen natuurlijk met de jaren.) Vorig jaar kocht ik een lichtblauwgrijze fleece, dit jaar een donkergrijze (die precies een ietsje warmer is).

De regenjas

Het lief kocht vorig jaar een regenjas, ik dit jaar. Die van hem heeft aan de binnenkant een soort antislippatroon, wat handig is als je de hele dag met een rugzak op trot bent zodat je jas niet omhoog gaat schuiven. De mijne heeft een gewoon netje als zweetlaagje, en hoewel ik hem nog niet grondig heb kunnen uittesten (behalve heel kort tijdens een afdaling tegen de koude wind), stoorde dat zeker niet. Winddicht is hij dus ook en dat vind ik niet onbelangrijk tijdens bergwandelingen. Het lief heb ik nog niet horen klagen over de waterdichtheid van zijn jas, en de mijne heb ik nog niet kunnen uittesten. Sowieso vliegen de regenbeschermingsspuitbussen (of hoe heet dat) er hier wel door… wat dan weer niet zo ecologisch is, ahum.

puurderleven, Vaude, fair wear
Afritsbare broek en fleecejasje: approved! (Italië 2017)
T-shirts

We kochten allebei zeer basic sneldrogende shirts. Voordien droeg ik oude katoenen shirts om te sporten, maar ik zou nu niet meer terug willen: in de bergen staat er soms wat wind dus als je zweet heb je het meteen koud. Deze shirts drogen snel en kan je daarom makkelijk uitwassen na een dag intensief bewegen. (Meer plek in de valies!) In het begin wolden de shirts op door contact met de rugzakken, maar dat lijkt verdwenen na een aantal keer wassen.

De schoenen

Het lief kocht vorig jaar wandelschoenen van Vaude. Het aanbod daarin is zeer beperkt: op dat moment waren er maar twee modellen die tot boven de enkel kwamen, en om in de bergen te gaan stappen heb je die steun wel nodig vind ik. Gelukkig is het lief geen moeilijke mens en hoewel hij spullen doorgaans snel verslijt, zijn de schoenen een paar honderd wandelkilometers later nog steeds in goede staat.

Wat nog?

Vaude heeft een uitgebreid aanbod aan fietskledij en -accessoires, tenten, trekrugzakken en iets minder sportief ogende vrijetijdskledij. Ik zag ook hele mooie valiezen in hun etalage staan. Voor mij zou loopkledij en een sport-bh hun aanbod compleet maken.

Waar koop jij je sportkleren? Let jij er op of die ‘fair wear’ en/of ecologisch geproduceerd zijn?

Deze post werd op geen enkele manier gesponsord en is 100% mijn eigen mening.

6 Comments

  1. Mijn wandelbroeken zijn ook van Vaude. Eigenlijk niet bewust gedaan, maar kijk, ik ben blij met hetgeen ik hier lees :-). Ik ben overigens heel tevreden over de kwaliteit. Onze jassen en schoenen zijn van andere, goedkopere merken.

  2. Tof om lezen dat je content bent van je spullen van Vaude! Heb er zelf nog niets van, omdat ik sinds dat bericht waarnaar je verwijst simpelweg geen nieuwe sportkledij meer nodig gehad heb, maar het is sowieso goed om weten dat het fair én kwalitatief is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.