Fair wear in mijn kleerkast

Na mijn toevallige encounter met duurzaam kledingmerk Vaude was ik wel eens benieuwd of er nog groene merken in mijn kast hingen. Daarvoor gebruikte ik de website rankabrand.nl. Zij verzamelden tot nu toe een stuk of 700 (vooral bekende) merken uit verschillende sectoren en checken hoe duurzaam deze zijn, gebaseerd op enkele criteria. Ze geven een score aan de hand van labels, van A (beste) tot en met E (slechtste). Het wordt dan ook aangeraden om merken met een A- of B-label te kopen. Vaude krijgt trouwens een B!

fair wear, puurderleven, duurzaam shoppen

In mijn kast hangen, en dat geef ik zonder schroom toe want ik verdien nu eenmaal geen bakken geld zoals Carrie Bradshow met haar columnke, vooral goedkope merken. Dat zit er zo ingebakken van in de tijd dat ik met 150 euro zakgeld moest toekomen. Het nadeel daaraan is dat die kleren na één seizoen dragen versleten zijn. Vroeger vond ik dat een voordeel want dan kon ik zonder schuldgevoel nieuwe spullen kopen. Goedkoop wil echter zeggen: geen fair wear. Toch iets waar ik op wil beginnen letten bij het shoppen, want hoewel ik al véél minder kleren koop dan enkele jaren geleden, wil ik nóg bewuster omgaan met mijn geld, en zeker waaraan ik het uitgeef.

Promod

Sinds een paar jaar is Promod de winkel waarvan ik cadeaubons vraag voor mijn verjaardag. Het zijn voornamelijk hun jurkjes waarvan mijn kast uitpuilt, want dat model past mijn peervorm perfect. Slecht nieuws: Promod krijgt slechts het E-label, omdat ze “geen concreet beleid bekendmaken omtrent milieu, klimaat of arbeidsomstandigheden” waardoor het erg onduidelijk is waar ze mee bezig zijn.
Op de site van Promod is inderdaad niets te vinden over duurzaamheid; bij het vermelden van hun ‘waarden’ draait het om ‘personality’ of ‘feeling great’ en ‘enjoying’. Ja daar komt ge niet ver meer mee in deze tijd.

fair wear, puurderleven, duurzaam shoppen

WE fashion

Al mijn skinny jeans, een groot aantal shirts en blouses en vestjes en kleedjes, enfin zowat 70% van mijn kleerkast dus, heb ik de afgelopen jaren hier gekocht. Opnieuw ideaal voor mijn peerfiguur. Van Rank a brand krijgen ze een D, omdat ze de arbeidsomstandigheden al flink hebben verbeterd, maar op vlak van klimaat en milieuvriendelijke materialen is er veel verbetering nodig.
Op de site van WE is een aparte rubriek aangemaakt om hun beleid rond Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen uit te leggen. Ze zetten nu al in op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, en op het gebruik van duurzame grondstoffen zoals katoen om het gebruik van chemicaliën in hun productieproces te verminderen. Ze dragen bij aan goede doelen en denken ook aan hun CO2-afdruk. Dat klinkt schoon, toch? Misschien dat ik dan voorlopig bij WE kan blijven gaan, als ik eens rap een broek nodig heb die moet passen en geen stukken van mensen kost, zonder ál te veel schuldgevoel.

Happy Socks

fair wear, puurderleven, duurzaam shoppenMijn favoriete sokkenmerk werd nog niet beoordeeld door Rate a Brand. Op hun eigen website wordt de nadruk gelegd op kwaliteit en (uiteraard) kleurigheid. Het woord ‘duurzaamheid’ wordt effectief gebruikt, maar dan in de context van “gaat lang mee”. Ja. Wel spijtig hoor, zeker nu ze de wereld aan het veroveren zijn met hun leuke patroontjes!

Nog meer D’s en E’s

Hier en daar sluipt wel eens iets degelijks de kast in, van tijdens de solden of omdat ik er hoteldebotel verliefd op werd, zoals een knalrood semi-leren vestje van Desigual, of een kleedje van Versace dat inmiddels niet meer past maar duur genoeg was om er weer voor op dieet te willen gaan. Het verdict: allebei E’s, alstublieft. Esprit en Vero Moda krijgen een D.

fair wear, puurderleven, duurzaam shoppen

Fair wear in Leuven

Behalve Vaude ligt er dus niets fairwearigs in mijn kast. Ik ga nog serieus moeten zoeken naar merken met een C-label, laat staan dat die met een B of een A voor het rapen liggen! Gelukkig zijn er medebloggers die al verder gevorderd zijn in hun duurzame zoektocht dan ik, en vervolgens hun shoptips delen.
Harvest Club
staat, dankzij hun kleurrijke, beetje chaotische etalage al sinds hun openingsdag op mijn lijst, maar een snelle sneak peak tijdens een shopzondag bezorgde me net geen hartverzakking: 60 euro voor een T-shirt! Een mooie T-shirt, dat wel. Eentje die bovendien hopelijk langer meegaat dan Promodspullen.
Intussen kwam er nog Tenue Preferée bij, al lijkt dat me iets ‘minder jong’. Twee adresjes die ik binnenkort wil bezoeken, eens het verjaardagsgeld binnen is en ik een idee heb wat ik nodig heb voor komende herfst en winter.

Heb jij nog tips voor duurzame(re) kledingmerken?

10 Comments

 1. Ik vind het een moeilijk gegeven. Uiteraard wil ik ook duurzame kledij in mijn kast, die niet te schadelijk is voor het milieu en waarvoor geen mensen uitgebuit worden. Maar de realiteit is dat ik voor de gemakkelijkste oplossing ga en gewoon koop wat me staat. Soms, zoals voor broeken, is dat al zo’n zoektocht dat ik gewoon blij ben dat ik iets vind dat mij flatteert. Helaas blijken dat vooral D-merken te zijn, zoals Esprit, King Louie en WE. Ik vind de sokken van Happy Socks geweldig leuk en kleurrijk, maar ik vind helemaal niet dat ze lang meegaan. Ik heb er van de H&M die al veel beter de tand des tijds hebben doorstaan.

  1. Leen

   Het hangt er inderdaad nogal vanaf. En bij Happy Socks is het vooral jammer dat de kleuren in de wasmachine niet houden, allez wit wordt gauw grijs of rozig enzovoorts. Heb net nog totaal niet duurzame sokken in de Flying Tiger gekocht… daar hebben ze er soms ook leuke :-D En ik heb hetzelfde probleem met broeken. Het is dus een zoektocht die nog maar pas begonnen is hier…

 2. Mijn absolute favoriet is Thought (wearethought.com) Ook nog niet op rankabrand, maar wel stukken die heel lang meegaan, fijne eco-stoffen en degelijk afgewerkt. Ook leuke sokken, trouwens! ;) Ik koop mijn kleding rechtstreeks bij het merk, of via Meer Dan Mooi (meerdanmooi.be), een klein winkeltje met een uitbaatster die echt in eco-kledij gelooft. :)

  1. Leen

   O wauw, dat ziet er een heel mooi merk uit! Weet je of ze het ook ergens in fysieke winkels in België verkopen? De sokken heb ik toevallig twee weken geleden op mijn bday-lijstje gezet, via meerdanmooi.be, maar ik wist niet dat ze dus ook kleding hadden.

   1. Thought heb ik (nog) niet veel in winkels gezien. Er zijn wel kleine retailers die ecologische kledij verkopen en het hebben, maar aparte winkels met enkel hun kleding zijn er niet voor zover ik weet. Jammer wel, maar ik begrijp dat een keten oprichten ook niet meteen bij hun ecologische waarden hoort. :)

 3. Bij WE kocht ik vroeger ook al eens graag iets, maar sinds ik (bijna) enkel fair wear koop, stap ik er niet meer binnen. Vind het altijd moeilijk om eigen teksten van merken te beoordelen (vb. op hun website), want ja, het is zo makkelijk om jezelf mooi voor te stellen… Daarom dat Rank a Brand e.d. zo’n goede initiatieven zijn, die beoordelen tenminste objectief.

  Wat faire merken betreft, zijn mijn favorieten o.a. People Tree en Kuyichi. Op mijn pinterestpagina (pinterest.com/haaike) vind je een aantal borden met fair wear en/of eco merken, onderverdeeld naar soort (kleding, schoenen, sportkleding…).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.