Eten uit de tuin #1

Waar in juni mijn ongeduld nog hoge pieken kende want er wou maar niks groeien en waar bleven die courgetten en aaah, explodeerde in juli de moestuinoogst. Anders dan vorig jaar, mijn eerste moestuinjaar, toen ik enkel bonen, bieten, aardappels en courgettes had, is er nu meer variëteit: nog steeds courgettes, bieten en aardappels, bonen in mindere mate (wegens de droogte van juni), tomaten, verschillende kleuren bieten, wortels (die echter zeer moeilijk groeien in de stevige grond), venkel, spitskool (hoewel voor 50% opgefret door slakken)…. Ik heb dus al behoorlijk wat kunnen klaarmaken met ingrediënten uit de tuin en het was dan ook mijn doel voor de zomermaanden om zo weinig mogelijk naar de supermarkt te moeten. Behalve natuurlijk voor kaas (want: kaaaas) en slatoestanden want dat heb ik niet geriskeerd van zelf te kweken, de slakken hadden zo al eten genoeg in mijn tuin.

Zodus, wat maakte ik de afgelopen maand zoal klaar?

eigen kweek, moestuin

Omelet met tomaat

Met versgelegde eitjes die ik kreeg in ruil voor courgettes, maakte ik voor het lief als ontbijt omelet met provençaalse kruiden en tomaat. Mmmmmm.

Courgetteschijfjes

Op dit gerecht heb ik verschillende variaties, afhankelijk van de beschikbare groenten. Een klein geoogste courgette, in schijfjes gesneden, en patatten eveneens in schijfjes gesneden, vormen steeds de basis. Sterk gekruid met look, en bij voorkeur met tomaatjes en boontjes blijft dit een zomerfavoriet.

Spaghettisaus (met een blik tomaten, paprika en worst uit de winkel)

Ik sleurde op vakantie venkel en een courgette mee en dat draaide ik een tomatensaus voor bij pasta en de dag nadien de plaatselijke specialiteit knödels.

Quinoa met groentjes

Geen topfavoriet dit maar met wat tweaken lukt het me misschien om er iets lekkers van te maken. Dit keer was het met biet, boontjes, courgette en tomaat.

eigen kweek, moestuin

Gevulde courgette

Uiteraard, bijna wekelijks sinds de eerste courgette-oogst in juni. Een keer met gehakt en daarbij de overschot van bovenstaande groentemengeling (er nog snel een blikje tomatenpuree doorgedraaid en ’t was al véél lekkerder), een keer met zongedroogde tomaatjes, feta en linzen, een keer met chili con carne uit de diepvries…

Courgettesoep

Het zal nog niet zijn zeker. Een paar tomaten erbij en je krijgt een lekker zomers soepje. Ook eens met een soort zomerpompoen die ik kreeg van een collega, maar die smaakte minder fel door dan ik had verwacht.

 

eigen kweek, moestuin

Spaghetti (met tomatensaus uit de winkel)

Ik had op dat moment nog niet genoeg tomaten om eens tomatensaus te proberen, dus werd het een pot uit de biowinkel. Een paar wortels, een courgette, te vroeg geoogste – want zei ik al dat ik ongeduldig ben – paprika’s erbij, gehakt, en we hadden een damn fine sausje voor bij courgetti en gemalen kaas. Plus nog een paar porties voor in de diepvries. Comfort food for the win!

Vegetarische curry

Of nu ja, wat voor curry moet doorgaan: ik noem alle stoofpotjes met kokosmelk, gember en koriander voor het gemak ‘curry’. Met spitskool, bieten, bonen en uiteraard look, te serveren met rijst of iets dergelijks.

eigen kweek, moestuin

Hutsepot met kippenworst

In ruil voor een courgette kreeg ik warmoes en dat leek mij nu eens ideaal voor in een stoofpot, met een paar tomaten, bonen, venkel en bieten erbij. Stevige portie vitamientjes, dit, en ook weer reserve voor in de diepvries!

eigen kweek, moestuin

Puree met hamburger

Oerdegelijke Vlaamse kost: puree van spitskool en aardappelen met een hamburger. Niet meer dan dat.

eigen kweek, moestuin

Stoofvlees met groentefrietjes

Mijn voorkeur voor groentefrietjes gaat uit naar zoete aardappel en pastinaak maar als ik nu twee groenten níét in de tuin heb staan zijn het die dus moest ik me behelpen met een biet en aardappelen. Ook niet slecht, al denkt mijn huisgenoot daar anders over.

Daarnaast gebruikte ik tomaatjes in slaatjes, at het lief een paar citroenkomkommers en vroor ik kilo’s courgettes in.

De diepvriesporties niet meegeteld, aten we intussen al 16 maaltijden zo goed als volledig uit de tuin. En hopelijk gaan we daar nog even mee door!

Wat aten jullie zoal uit eigen tuin, die van uw (groot)ouders of van de buurman?

9 Comments

  1. Euh… niets eigenlijk, behalve soms wat kruiden (maar dat was toen we nog op ons appartement woonden). Ik ken niemand die een moestuin heeft. De echtgenoot vindt het idee daarvan geweldig, maar hij wil het werk niet doen.

  2. Leuke post!

    Wij zijn ook volop op gang met het moestuin-eten! Bij ons staan er veel slaatjes, gegrillde of geroosterde groentjes, curry’s, pasta’s en gevulde groentjes op het menu. Ook courgettesoep is al met liters gepasseerd… één voordeel van het sombere weer is dat soep nu extra goed smaakt!

    1. Leen

      In kruiden ben ik dus echt niet goed he. Ofwel wordt dat opgefret door slakken of aangevallen door bladluizen, ofwel weet ik niet wat ermee te doen( citroenmelisse, salie…) en ja ik ben te lui om recepten op te zoeken speciaal daarvoor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.