Een ode aan de Verschrikkelijkste Hittegolf Van Mijn Leven

Hittegolf in het Leuvense. Bron: KMI app.

Ik heb geduld gehad. Ik heb ondergaan. Ik heb nog maar één paniekaanval gehad – toen ik doodmoe na het zware Ardennenweekend met een brandende dazerikenbeet en een brandende hiel in een snikhete slaapkamer moest kruipen. Ik heb niet ál te hard gezaagd, zolang ik niet in de brandende zon hoefde rond te lopen. Ik heb er zelfs af en toe eens mee gelachen (want wat kunt ge anders met uw eigen miserie).

Ja kijk, we kunnen ons er maar beter bij neerleggen en focussen op de pluspunten, toch?

Kleedje één van vijf. Uiteraard niet uit de solden, want zo zijn we.

* Nooit meer een lange broek dragen. Serieus, mijn jeans hangt al twee maanden in de kast, of tenminste dat denk ik toch want ik heb maar net genoeg jurkjes om een week of twee mee uit te zitten dus de binnenkant van mijn kleerkast heb ik al een tijdje niet meer gezien. Enkele minuten uitgespaard ’s morgens wanneer ik niet moet nadenken over een outfit – kleedje pakken en klaar.

* Pumps zijn een zwetende nachtmerrie, maar sandalen voelen zo heerlijk vrij! Af en toe – want afwisseling is nodig – doe ik eens sneakers aan. (bij max 27° mind you). Comfort boven stijl, zo gaat dat bij hitte.

Een goede oefening in minimalisme als je effectief moet rondkomen met drie paar schoenen en vijf kleedjes.

* Geluk vinden in de kleine dingetjes, zoals een paar spatten regen op de fiets of de aanschaf van een ventilator die de nachten aanzienlijk draaglijker maakt.

Mijn beste vriend.

* Geen honger hebben. Helaas hangt er geen gewichtsverlies aan vast, want daar het ook te warm is om te koken, wordt er voornamelijk crap gegeten (buiten de maaltijdboxen). Zweten tijdens het eten is standaard tegenwoordig tenzij er de luxe van airco is, maar verder worden er amper calorieën verbrand want voor sporten is het te warm.

* Geen crèmekes moeten smeren want dat zweet ge er toch direct weer af. (Hoeveel sneller mijn gezicht daardoor zal worden getekend door rimpels, daar wil ik liever niet aan denken.) Weer een minuut uitgespaard ’s morgens én ’s avonds.

* Het is te warm om te laptoppen, dat ding op mijn schoot jaagt mijn lichaamstemperatuur tien graden de hoogte in. Er is niks op tv. In de plaats daarvan lees ik weer! Dat mijn blog daardoor schandalig wordt verwaarloosd, moet ik erbij nemen.

Bibbuit!

* Te warm om met de fiets te gaan – ik haat het om helemaal bezweet aan te komen op het werk – maar in de airco mogen meerijden met het lief. Extra quality time met mijn verloofde (!) en met een fris hoofd op het werk arriveren: win-win.

* De hele zomer lang niet op reis gaan naar bijvoorbeeld de bergen en dus optimaal kunnen genieten van dit zomerweertje.

* Al bijna de eerste pompoenen kunnen oogsten, I kid you not. En dus ook schrik hebben dat de pompoendieven op de loer liggen en elk moment kunnen toeslaan. Ik wil geen halfrijpe pompoenen oogsten en dus bij elk bezoek aan de tuin moet ik hopen dat ze er nog liggen want het zijn er maar drie, my preciousss, al de rest sterft door de droogte af nog voor ze een tennisbal groot zijn. (Daarnaast zijn er ook nog spaghettipompoenen en butternuts maar die hebben nog wat meer tijd nodig, duidelijk.) Verder zeer weinig patatten moeten oogsten (dank u droogte) dus daar veel minder werk en gesleur aan gehad dan anders.

De magere patattenoogst.

* Isjes. Zoveel ijsjes. Wist ge dat ge daar dus echt genoeg van kunt krijgen?

* De aircoroom op het werk. Het is daar altijd erg gezellig, met z’n tienen op een hoopje de 30° van de open space ontvluchten. En misschien ben ik niet zo heel veel productiever dan wanneer ik hersencellen zou zitten versmelten achter mijn bureau – ik ga dat gekeuvel met mijn collega’s nog missen, ik voel het – maar ik heb sterke vermoedens dat ik zonder die paar uurtjes airco op een dag al lang ergens in een dwangbuis zou steken.

* Doordat het al twee maanden niet heeft geregend, ben ik verplicht meer tijd door te brengen in de moestuin om alle plantjes water te geven, wat betekent eindelijk nog eens wat quality time met hen, en op den duur begon ik te genieten van die zwoele zomeravonden in de rust en stilte van het park. Dat ik me dan voor de 586e keer die dag in het zweet moet werken en sleuren met gieters, kruiwagens en water en toch mijn oogst gekrompen zie, dat probeer ik over het hoofd te zien.

Gratis fitness.

* Naar de vakantiefoto’s van mijn ouders kijken en ondanks de gletsjers op de achtergrond en de fleecekes (11° op den berg!) mezelf nog geen halve graad voelen afkoelen maar het wel fijn vinden om niet uit 20° zomaar ineens in een hittegolf van +30° gegooid te worden bij terugkeer.

Nee oké ik was stikjaloers, ja. Vorig jaar rond diezelfde tijd zaten wij ook in de frisse Alpen. Het deed godverdomme zeer.

* 20 uur per dag zweten. Of zo voelt het toch. Hoeveel calorieën verbrandt ge daar niet mee?

* Dat ik meer zelfbeheersing heb gekregen en meer van “let it go” ben geworden want ik heb nog niemand van de pro-hitte-sekte de kop ingeslagen. Hoewel, het kriebelt elke dag een beetje harder. Eergisteren was het goed dat ik een glas champagne vasthad of ik had het lief “Ik vind het hééééérlijk weer nu” – in lange broek en hemd met lange mouwen – uit het raam van de derde verdieping geduwd. Hoewel, dan zou ik weer harder gaan zweten zijn. Laat ook maar. Let it gooooo…

Kleedje nummer twee van vijf, en mijn begonia maculata.

* Mijn kamerplanten nog meer scheutjes water geven dus nog meer met hen bezig zijn terwijl mijn to do lijst blijft groeien want van dat weer word ik zo lamlendig als iets en zei ik al dat we nog steeds geen dj hebben?

* Wanneer je uit een loeihete bus komt en 33° plots aangenaam koel aanvoelt want ons openbaar vervoer is nog niet mee met zijn tijd. Serieus. Als hun personeel niet om de haverklap staakte, zou er misschien geld zijn om wat investeringen te doen, wat denkt ge @DeLijn?

* Mezelf verplichten om te luisteren naar het lijf en daardoor niet gaan lopen. Want ’s avonds is het te heet en ’s morgens ben ik te moe (want ja ik word vijfhonderd keer wakker door muggenbeten die beginnen jeuken, muggen die mij steken, de warmte of het licht). Ja. Kuthitte.

* Muggenbeten. Ik heb al vanalles getest en uiteindelijk moeten teruggrijpen naar die god ol’ en lekke giftig-voor-mens-en-dier-muggenspray die die rotbeesten tenminste in het eerste deel van de nacht op een afstand houdt.

Ik heb het geprobeerd hé maar als er morgen iemand mij een job aanbiedt op Antarctica dan spring ik op het eerste het beste vliegtuig naar de kou. Sorry lief.

 

18 Comments

 1. Ik hou ook van de zomer maar dees is er meer dan over aan’t gaan hé !
  Ik kan enorm genieten van een ijskoud voetbadje terwijl ik lees/Netflix,…
  Ik verlang nu al naar die ijskoude nachten tijdens de winter want tegen de kou kan je je kleden maar nu… we zouden ons vel moeten kunnen uitritsen ;-)

 2. Ik ben zo blij dat ik net voor alle ventilators uitverkocht waren er een heb gekocht. In Nederland is er meestal wel airco in de trein en bus gelukkig (0p mijn trajecten in ieder geval, laat ik niet voor heel Nederland spreken). En ik vind het heerlijk dat ik zonder na te denken al ’s ochtends vroeg in alleen een jurkje naar buiten kan. Maar ik verlang wel naar wat koelere nachten, haha.

 3. Hihi, ik vind het wel herkenbaar. Ik vind het leuk dat het mooi weer is, maar het is gewoon teveel van het goede. Wij zitten niet meer buiten ’s avonds want ons terras heeft de hele namiddag opgewarmd en de warmte straalt uit de bakstenen zodanig dat ge precies een oven binnenstapt. Wij hebben ook allerlei nieuwe plantjes en die dreigen nu kapot te gaan… Het voordeel is bij ons dat het goed voor de lijn is. Koken doet de temperatuur in huis stijgen, dus ik heb nog nooit zoveel slaatjes gegeten. Tegen muggen werken zo van die liquides die je in het stopcontact steekt. Het is vergif, maar het werkt wel. Ik kan niet zonder, anders word ik lek gestoken. Gisteren hadden we een trouwfeest in de familie. Tussendoor heb ik thuis mijn kleed snel in de was moeten steken! Vreemd he, zo mensen die niet zweten. Eind juli ben ik naar Jasper Steverlinck gaan kijken in de opera in Gent en het publiek zat net niet te smelten in de warme zaal. Bij hem was er niets te zien, geen druppeltje zweet op zijn voorhoofd, geen okselvijvers. Ik vind dat verdacht ;-). Courage meid, voor volgende week voorspellen ze stilaan frisser weer en het zou al eens regenen!

  1. Leen

   Ik kan geen slaatjes meer zien… Heb ook altijd liever warm gegeten dan koud. Bij mij is ’t nu bokes met een stukje frigochocolade…
   Dat klinkt alsof de Jasper compleet gedehydrateerd was, hij zal de hele dag niks gedronken hebben maw :-D

 4. Ik probeer de hitte zoveel mogelijk te relativeren. Zo ben ik blij dat iedereen die verlof heeft in de vakantie op zijn minst mooi weer heeft. Ik ben al blij dat er geen weken van regen tussen zitten, dan zou ik pas gaan klagen. en ja, ik heb het ook warm om te slapen en ik voel me ook een lamzak, maar durf toch niet te klagen. Ik ben een pietzak die heel de vakantie niet moet werken. Medelijden heb ik dan wel met mensen die in zo’n hitte de mensen op het terras moeten bedienen, dat is pas afzien.

  1. Leen

   Ik durf ook niet té hard te klagen want wij hebben nog een halve week verlof die eraan komt en omdat België een land is van uitersten kan het wel eens héél goed zijn dat, wanneer het terug gaat regenen, het ineens met bakken tegelijk en dagen aan een stuk is… wat ook weer niet goed is voor den hof :p

 5. Ik heb de warmte lang kunnen verdragen, voor mijn doen, maar nu vind ik het echt wel genoeg geweest. Ik bestel met dit hete weer ook (te) vaak eten ipv zelf te koken want daar is het echt veel te warm voor. Door de warmte houd ik vocht vast en bewegen of sporten komt er ook al niet van dus op dat gebied ben ik niet goed bezig. Ik hoop samen met jou dat het snel gaat afkoelen.

 6. Pfff, ja, véél te warm. Ik kan er écht niet tegen. Op vakantie viel het nog wel mee (chillen, in de bergen, airco in de auto), maar morgen verwacht ik een sauna op het werk…
  En die pompoenen: zot hé, die van ons zien er ook al rijp uit. Ik ga toch nog even wachten met oogsten, ook al is het verleidelijk. Chance dat er een overvloed aan tomaten en aubergines is :-).

  1. Leen

   IN DE BERGEN, gij gelukzak… :)
   Als het steeltje bruingeel is, ga ik ze afdoen. Ben dus al elke keer ik in de tuin kom direct gaan kijken, het steeltje wordt elke keer minder groen, niet lang meer nu….

 7. Ik kan er best mee om. Ik heb zelfs een jeans en t-shirt met lange mouwen. Maar dat is gewoon heel idioot van mezelf op de moment.
  Ik heb superveel pompoenen. Maar mijn courgetteplanten, aubergine en artisjokken zijn eraan voor de moeite. Mijn tomaatjes hebben het ook moeilijk. Maar de boontjes en komkommer zijn waanzinnig gelukkig.

 8. Haha, genoten van je stukje. Het is best afzien, maar er is verder niets aan te doen dus kunnen beter met de flow meegaan. We ziten nu in de Bourgogne en doen bar weinig. Wel veel lezen en ik probeer toch ieder dag wel een stuk te wandelen.

 9. Zolang het ’s nachts genoeg afkoelt, valt het nog mee, tenmiste als de maximale temperatuur (in de schaduw) niet te ver boven de 30° gaat. Boven de 30° begint het voor mij toch ook wat te warm te worden, al hangt het er ook wel vanaf wat ik wil/moet doen en waar. Genoeg schaduw, genoeg (water) drinken en al te zware inspanningen proberen te vermijden, helpt. En het voelt op zulke dagen heerlijk aan als je thuis komt en dan al je kleren kan uitgooien (ik hou uiteraard de gordijnen dicht ;-) ).

 10. Ondanks de te warme temperaturen ben ik blij dat we al konden genieten van zo mooi weer. Enkel op het werk vond ik het lastig (geen airco) maar eens daarbuiten vond ik zalig. Wellicht omdat ik een echt zomerkindje ben. De hele zomer lang moet het nu ook niet zo’n weer zijn, het mag iets minder een graad of 26, 27 is ook goed ;-) .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.