Een lange, kurkdroge zomer in de samentuin

Ik schreef sinds juni niet meer over mijn moestuin. Ik heb sinds juni bijna niets meer gedaan in mijn moestuin, dus dat verklaart de stilte op dat gebied wel. Ahum. De droogte die maandenlang aanhield zorgde ervoor dat er niet kon gezaaid worden waardoor ik drie nagenoeg lege bedden had, en de hitte hield me er weg, want ik weet niet of ik het al zei maar ik ben niet zo’n fan van hitte.

moestuin

moestuin
#oogstvandeweek, waar dit vorig jaar eerder een #oogstvandedag-foto zou zijn.

Courgetten zag ik amper want die hebben veel water nodig en hoewel ik drie keer per week met kruiwagens vol water ging sleuren, was het niet genoeg, nooit genoeg. De tomaten deden het redelijk goed maar die paar slakken die de droogte hadden overleefd, vonden de weg naar mijn miniserres.

moestuin
Kleine reminder aan mezelf: één kerstomatenplant is genoeg. Dat blijft maar groeien.
moestuin
Mijn eerste vleestomaat, zot blij mee!
moestuin
De plotse courgette-oogst na de eerste dagen regen in de zomer.

Pompoenen groeiden er weinig, en de dieven waren er al eind augustus bij om enkele uiteraard nog compleet onrijpe exemplaren van de plant te rukken. (Mensen zonder verstand van moestuinieren zouden met hun tengelen van andermans groenten moeten blijven en gewoon naar de supermarkt gaan zoals iedereen verdorie, bende idioten.)

moestuin
Een nog kleine en toch echt wel duidelijk onrijpe spaghettipompoen.
moestuin
Snel de enige hokkaido’s oogsten voor er iemand anders mee aan de haal gaat.

De kolen, die deden het dan weer keigoed want zonder slakken konden ze onbezorgd verder groeien. Ik plantte 6 spitskolen en 12 rode kolen, waarvan slechts ééntje werd opgefret. Wij gaan dus rode kool met appeltjes en gehaktballetjes eten tot en met de lente van volgend jaar.
Waar we vorig jaar een curverbak vol patatten oogstten, bleef het nu – opnieuw door de droogte – bij dit zielige emmertje. Maar ze zijn lekker hé, en daar gaat het om. Gebakken in de pan met rozemarijn en boter, amai, daar moogt ge mij ’s nachts voor wakker maken.

moestuin

moestuin
Megatrots op mijn allereerste rode kool.

Wildlife was er natuurlijk ook: bijtjes en hommeltjes (hoewel schijnbaar minder dan vorig jaar), af en toe een vlinder, de muizen woelden hevig, de mol kwam eens langs, en naar het schijnt ook een egel.

moestuin
Bezoek van deze beauty, de koninginnepage.

En verder hé, verder was het zeer stil in de tuin. Niet veel van de andere samentuinders gezien omdat ik er zelf zo weinig was. Wanneer ik ging, nam ik de tijd om tussendoor wat op een stoel onder een boom te gaan zitten en gewoon te kijken. Mijn besluit staat vast: volgend jaar ga ik nog slechts één van de twee stukjes tuin houden. Voor het andere hebben we al een nieuwe kandidate gevonden. 50m2 bewerken en (vooral) onderhouden zal genoeg zijn met het drukke (verhuis)jaar dat er nog zit aan te komen.

Hoe ging het in uw moestuin van ’t jaar?

7 Comments

  1. Die kerstomaten, die zijn inderdaad niet bij te houden! Volgend jaar ook maar 1 plant hier. Hetzelfde met de courgetten; mijn diepvries zit er zo vol mee dat er amper nog plaats is voor iets anders.

  2. Al bij al toch een schone oogst! Zeker die rode kool, amai <3

    Hier geen moestuin gehad dit jaar, omwille van stuk grond bijkopen en de bijbehorende heraanlegwerken en herindeling van de tuin ;-) maar al keiveel goesting voor volgend jaar!

  3. Amai, mooie kolen! Maar wat is dat daar met die dieven bij jullie? Wie doet dat nu?!
    Hier was het dit jaar ook niet vet, vooral door mijn energietekort, want ja, als de trap opwandelen al teveel is, dan is in de moestuin werken – en dan al helemaal bij zo’n hitte – helemaal optie. ’t Was zelfs zo erg dat ik de vraag gekregen heb of ik mijn tuin volgend jaar nog wel wil “omdat hij er zo verwilderd bij ligt”. Ahum ja, volgend jaar beter :-)

  4. Bij ons was het ook allemaal de schuld van de droogte… Veel groenten groeiden niet, en bloemen ook niet. Courgettes (buiten) en tomaat en aubergine (serre) gingen wel goed, en pompoenen (hokkaido en spaghetti) waren ook een succes. Maar al de rest (bietjes, venkel, boontjes, erwten, sla, verse kruiden, …) waren dramatisch. Hopelijk volgend jaar een gematigde zomer. Maar eerst volop genieten van alle pompoenen <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.