Easy Vegan 2017: plantaardige challenge in november

Easy Vegan: challenge accepted!

Een tijdje geleden zag ik op Facebook een aankondiging passeren voor Easy Vegan, een campagne voor het tweede jaar op rij georganiseerd door EVA, een vegetarische organisatie die bekend is door eerdere acties, zoals Donderdag Veggiedag waarmee ze mensen willen aanmoedigen om toch tenminste één keer per week vegetarisch te eten. Met Easy Vegan gaan ze nog een stap verder: een maand lang iedereen aansporen om zoveel mogelijk plantaardig te eten. Een beetje Dagen Zonder vlees, maar dan anders.

Challenge accepted, dacht ik in ware Barney-stijl, want op dat moment (en eigenlijk nu ook) zat ik ermee in mijn maag dat we toch weer meer vlees gaan eten zijn dan ik dacht, als ik zo op onze weekmenu’s terugblik. Ik was toen net mijn allereerste plantaardige kookboek aan het uitproberen, Easy Vegan met Julie, en daaruit bleek al dat veganistisch eten echt niet saai hoeft te zijn. En als ik daardoor meer variëteit in mijn weekmenu kan krijgen, waarom niet?!

easy vegan november
Chocoladecakejes, lactosevrij, glutenvrij en dus helemaal plantaardig, én superlekker!

Waarom plantaardig?

Geen dierlijke producten eten – geen melk, geen kaas, geen vlees, geen vis, nikske! – is:
* beter voor het milieu: veeteelt zorgt voor een stevig aandeel in de CO2-uitstoot op aarde. Bomen worden omgehakt, het vlees moet worden vervoerd, de beesten moeten eten krijgen en daarbovenop produceert een koe ook nog eens methaan bij zijn spijsvertering. Exacte en eenduidige cijfers zijn er echter niet.
* beter voor je portemonnee want vlees is duur, let’s face it. Wie ‘plantaardig’ denkt, denkt ‘fancy schmancy’ met al uw noten en speciale bloemsoorten en kikkererwten en kokosmelk; is dat dan niet duur?! Goh neen, eens je let op wat je koopt en waar, valt dat erg goed mee.
* beter voor je gezondheid, want je eet méér groenten en fruit en we hebben allemaal de nieuwe voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven gezien. Al spreken de verschillende onderzoeken elkaar tegen of we nu vlees nodig hebben in ons dieet of niet: het is belangrijk een goed evenwicht te vinden waar jijzelf je goed bij voelt.
* beter voor de dieren, natuurlijk, want die hoeven niet dood te gaan om op jouw bord te belanden.

Waarom Easy Vegan in november?

Waarom zou je in godsnaam vier weken lang zonder dierlijke producten proberen te overleven? Keer je nadien niet even makkelijk terug naar je oude gewoontes van steak met frieten en soep met balletjes en spaghetti met veel kaaasss? Nee, het is niet EVA’s bedoeling om je 100% veganist te maken. Het is wél de bedoeling om mensen te laten kennismaken met de gevarieerde plantaardige keuken: er hoeft geen vlees of kaas bij een maaltijd te zitten om je eten lekker te maken.

Smoothie van mango en rijstmelk.

Hoe werkt het?

Als je je hier inschrijft, zal je tijdens de maand november elke dag een mail ontvangen met tips en  recepten. EVA heeft gezorgd voor een opbouwend stappenplan: zo wordt elke week een veganistisch thema toegelicht. Het lijkt erop dat geen vlees eten al als een evidentie wordt beschouwd, maar hoe zit dat met andere dierlijke producten?

* Week één: melkproducten. Zelf ben ik sinds vorig jaar al overgeschakeld op plantaardige alternatieven zoals notenmelk en kokosyoghurt. Hopelijk kunnen ze voor eens en voor altijd de mythe ontkrachten dat een mens melk nodig heeft.
* Week twee: kaas. Ai, ne moeilijke. Ik eet heel graag zachte kazen zoals Brie, Chaumes en geitenkaas, maar ben wél benieuwd hoe zo’n ‘notenkaas’ nu eigenlijk werkt.
* Week drie: veganistisch koken. Ik verwacht een shitload aan inspiratie om makkelijke gerechten klaar te maken!
* Week vier: 100% plantaardig eten. Dé grote uitdaging. Met tips voor restaurants en lunch en antwoorden op lastige vragen van je omgeving.

Ik ben zeer benieuwd of het mij gaat lukken om een volledige week plantaardig te eten. Voor ge het weet steekt ge wel ergens een stukje gebak of vlees naar binnen, een proevertje of hapjes op een receptie. En we mogen niet vergeten dat ik samenleef met het lief, die net geen hartaanval kreeg toen ik de plantaardige week aankondigde. We zullen zien of onze relatie standhoudt.

Rijstschotel met kokos, kikkererwten, spinazie en zoete aardappel.

Easy Vegan 2017: doe mee!

Wil jij ook wel eens weten hoe dat zit met de vegan keuken maar weet je niet waar te beginnen op eigen houtje? Sta je sceptisch tegenover dat hele ‘geen dierlijke producten op je bord’ idee, want wie kan er nu leven zonder kaas!? Schrijf je dan nu in! Het leuke aan deze challenge is dat je helemaal niet verplicht bent om all the way te gaan. Je doet wat je kan, want niets moet. Ik doe het voornamelijk om bij te leren en verse inspiratie voor in mijn keuken te krijgen.

Veel plezier!

 

7 Comments

 1. Deze ga ik aan mij laten passeren. Ik vind het chic dat veel mensen dit kunnen, maar ik zou er teveel dingen voor moeten laten en daar heb ik nu eigenlijk niet zoveel zin in. Ik wens je overigens wel alle succes toe. Misschien kan jouw ervaring me tonen dat het eigenlijk niet zo moeilijk is.

 2. Kim

  Hier moet ik bij mijn vriend niet mee afkomen, die is verliefd op zijn stukje vlees. Zonder vlees geen maaltijd voor hem. Ik probeer op de momenten dat hij er niet bij is wel maaltijden zonder vlees te maken en dat lukt me aardig.

  1. Leen

   Is niet simpel he zo’n vleeseter in huis! ’t Is dat de mijne zelf niet graag kookt en dus wel moet eten wat ik klaarmaak. Hij mag van mij er gerust een lapje vlees bij bakken als hij dat wil en zo is iedereen content.

 3. Evi

  Ik heb me dit jaar ook ingeschreven. Nog niet helemaal zeker dat het me 100% gaat lukken maar wil het in ieder geval wel eens proberen! En ik kijk al helemaal uit naar jouw updates :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.