Dit was 2017

2017 was geen makkelijk jaar. In januari al begon ik te worstelen met oververmoeidheid en tegen april was mijn kaars uit. De maanden nadien was ik vooral bezig met het hoofd boven water te houden en een evenwicht te zoeken en o ja, met werken in mijn moestuin en vijfhonderd keer op vakantie gaan.  Dus ondanks het feit dat ik soms het gevoel had heelder weken ‘gemist’ te hebben, bewaar ik toch heel wat mooie herinneringen aan 2017.

2017: de hoogtepunten

Het was fijn om eens door mijn blog te scrollen. Ik ben nu net een jaartje aan het bloggen op puurderleven.be en het is ongelooflijk wat ik hier allemaal al verzameld heb!

 • Bovenop een bergtop staan. Dat ik dat fysiek aankon na al het zetelhangen en het worstelen met mijn burn-out, gaf me hoop voor de komende maanden.
 • Al de reisjes die we maakten, met Sevilla, Zuid-Tirol en de Champagne als hoogtepunten. Alles kon, en niets moest. De tijden waarin al onze vakanties tot in de puntjes werden voorbereid en ik alles gezien moest hebben wat er te zien was, is definitief voorbij. Let it gooooo is mijn nieuwe leuze. En het werkt.

citytrip Sevilla

 • Nee durven zeggen. Rust durven inplannen voor mezelf. Me niet langer schuldig voelen als ik een halve (of zelfs een hele) dag in de zetel wil hangen.
 • Mijn moestuin. Ondanks het ongelooflijk harde werk dat er verricht moest worden de weken vlak na mijn burn-out, slaagde ik er nog steeds in om rust te halen uit het bezig zijn met mijn plantjes, de gevechten tegen de slakken en mieren, het alleen zijn in de stilte van het park. En ondanks tegenslagen zoals de vernietiging van 2/3 van mijn tomatenoogst en het maar niet willen lukken van pastinaak en schorseneren, waren er zoveel groentjes dat ik twee maanden lang niet naar de supermarkt hoefde. Hoezee!
 • Een poetshulp aanvragen en krijgen. Amaaaai. Ik wil nooit meer zonder.
 • Lopen. Wandelen. Buiten, in de natuur zijn. Allemaal zaken waaruit ik kracht én rust putte en die dus erg belangrijk voor me waren in 2017, en dat ook zullen blijven in 2018.

wandeling

 • Ik deed mee met Dagen Zonder Vlees in maart, en Easy Vegan in november en begon daardoor nog bewuster om te gaan met vlees en dierlijke producten.
 • Ik begon met het volgen van yogalessen, maar stopte er in het najaar ook weer mee, al integreer ik het thuis nog in mijn workouts en stretchoefeningen.
 • In oktober kocht ik niets nieuws, en ik ben van plan die trend min of meer door te zetten in 2018 door enkel nog duurzame en echt nodige spullen te kopen, en eens deftig op te ruimen in huis en alle overbodige spullen weg te doen.
 • Het afscheid van mijn moestuin aan het einde van het seizoen viel me zo zwaar, dat ik kamerplanten begon te kopen en zo stilletjesaan aan het veranderen ben in een #plantmom ofte een #crazyplantlady. En ik schaam me daar niet voor.

crazy plant lady

2017: de vijf meestgelezen blogposts

 • Het Recept voor chocomousse zonder eigeel staat met bijna 3.500 views op nummer 1. Ik weet niet hoe dat komt maar ook op mijn oude kookblog was dit het populairste bericht. Dat gezegd zijnde is chocomousse zonder eigeel heel wat makkelijker om te maken dan het gewoonlijke recept mét eigeel. Ook grappig om te zien dat het doorheen het jaar 200 à 300 views per maand heeft om dan in december te pieken tot 1.000 views.
 • Januari’s ideale weekmenu is de nummer 2, met 280 views. Ik heb geen idee hoe het komt dat deze weekmenu zoveel meer bezoekers lokte dan alle daarop volgende weekmenu’s die ik postte. In die tijd betrok ik ontbijtjes en lunches nog, terwijl ik me nu focus op enkel de avondmaaltijd.
 • Op de derde plaats prijkt mijn review Voor u getest: budgettool YNAB. Ik kan al jaren niet meer zonder! Intussen bokste blogster Kelly een hele YNAB cursus voor beginners ineen, maar je kan natuurlijk nog steeds op eigen houtje aan de slag gaan via de 1-maand-gratis-testen-link in mijn postje.
 • De eerste post over mijn burn-out, In de oranje zone, is goed voor een vierde plaats, met 248 views.
 • Vastendieet: de start scoorde 236 views en sluit daarmee deze top 5 af.  Ik hield het een hele tijd vol maar ‘niet mogen eten’ zorgde voor mij in die periode voor te veel stress. Terwijl ik nog steeds geloof in de gezonde bijdrage van vasten aan het menselijk lichaam. Zeker na al het gevreet van de feestdagen…

2017: de blogcijfertjes

De cijfertjes van mijn blog zijn niet zo belangrijk voor mij – het schrijven heeft voor mij prioriteit, niet de toevallige passant die mijn chocomousserecept komt raadplegen en dan weer verdwijnt – maar ge weet, ik en grafiekjes! Ik vind het trouwens héél jammer dat ik niet kan achterhalen met welke zoekwoorden mensen op mijn blog terechtkomen, dat was vroeger zo leuk om te bekijken…

blogcijfers
Bron: Google Analytics.

In 2017 waren er…

 • 31.200 views (van gemiddeld 2.078 views in januari naar gemiddeld 3.500 views in december) volgens Jetpack;
 • 6.900 verschillende bezoekers volgens Google Analytics, waarvan 70% na het bekijken van één pagina alweer vertrok;
 • 1.432 reacties (waarvan ongeveer 50% van mezelf ongetwijfeld, gezien ik zoveel mogelijk mijn best doe om te reageren op jullie reacties).

Lieve mensjes, lezertjes, bloggers, lurkers, iedereen altegader: ik wens jullie een supermooi 2018 toe!

16 Comments

 1. Waow, je hebt het jaar tot een fantastisch einde gebracht! Je hebt veel geleerd in 2017! En ik ben zeker dat je daar een hele stap vooruit mee gekomen. Ik zou je als tip meegeven Stop met al die challenges, die alleen druk op je schouders opleveren. Je moet justekes niets! Ik wens je geweldig leuke plannen voor 2018, maar die zijn al in de maak dacht ik! Mijn allerbeste wensen!

 2. 2017 was niet gemakkelijk voor jou, maar wel heel leerrijk denk ik. Het is absoluut nodig om aan jezelf te denken! Ik hoop dat 2018 veel moois op je pad zal brengen, ik kom alvast met plezier meelezen!

 3. Haha, dat 50% van de reacties van jezelf zijn, dat herken ik :-) Maar is tegelijk een van de (vele) redenen dat ik hier graag en regelmatig reageer: ik weet dat mijn reactie écht gelezen wordt en niet, zoals op sommige blogs, verdwijnt “in de hoop”.
  Ik wens je dat 2018 je alle hoogtepunten van 2017 mag brengen, maar dan zonder de struggle van de burn-out. Wat niet wegneemt dat ik bewondering heb voor de manier waarop je ermee omgegaan bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *