De vier grote voordelen van een weekmenu

Ze smijten er tegenwoordig mee rond uw oren, met dat ‘weekmenuten’. (Jep, ’t is een werkwoord!) En terecht.
Er is sinds kort de populaire Facebookgroep van Mme. Zsazsa want zij maakte een geweldige weekmenutemplate voor een heel jaar, inclusief handige seizoensgroentevermelding, dat enthousiaste vrouwen én mannen in de groep delen ter inspiratie van medefans.

Welke geniale huisvrouw er ooit mee begon, valt niet meer te achterhalen, maar het feit blijft dat zij zeven jaar geleden, toen ik als een echte werkmens van 9 to 5 begon te werken, mijn huishouden van de ondergang en de verdoemenis heeft gered.

Voordien werkte ik in een hotel in shiften én woonde ik recht tegenover een supermarkt. Ik kon dus boodschappen doen wanneer ik daar zin in had en vooral op momenten dat er geen ander volk was. Bovendien bestond mijn dieet indertijd uit suikerbrood (tonnen!) en gemakkelijke wokgerechten, snelle pasta’s of croque monsieurs, dingen waar ge niet al te veel fantasie voor nodig had.

Verhuizen naar een iets deftiger keuken en een bureaujob dwongen me om samen met de massa op zaterdag naar de supermarkt te trekken, die hel op aarde waar iedere HSP’er gillend van gaat lopen maar een mens moet nu eenmaal eten. Dus om de stress omlaag te trekken en vooral zo snel mogelijk daar naar buiten te kunnen rennen, begon ik met weekmenu’s en boodschappenlijstjes.

Een weekmenu?! Maar ge kunt nu toch nog niet weten wat ge volgende vrijdag gaat eten?

Jawel. Het inplannen wordt een gewoonte. En de meeste Vlamingen zijn gewoontedieren: elke vrijdag frieten, elke woensdag spaghetti en ’s zondags kroketten op de noen.
Ik ben wel fan van een beetje flexibiliteit: als ik twee van de zeven avonden van huis ben, dan heb ik nog vijf maaltijden te plannen. Sowieso hou ik één dag reserve omdat er altijd restjes zijn of de verleiding van het frietkot of een onverwachte uitnodiging bij vrienden.
En verder maak ik klaar waar ik die dag zin in heb – van de voorziene maaltijden that is – zonder dat ik drie keer per week na ’t werk nog naar de supermarkt moet puffen terwijl ik gewoon in de zetel wil ploffen.

De vier grote voordelen van weekmenuten

 • Geen verspilde uren in de Hel van de Supermarkt.
  Je weet wat je nodig hebt en daar ga je op af, zonder na te hoeven denken over wat je nu eigenlijk allemaal gaat eten. Ik ben zelfs zo erg dat ik de producten op mijn lijstje noteer in de volgorde waarin ik ze in de rekken van die bepaalde winkel tegenkom… Efficiëntie for the win.
  De Colruyt uit op veertig minuten met een volle winkelkar? Het kan! En als het geen beginnend studentje aan de kassa is, behoort zelfs dertig minuten tot de mogelijkheden.
 • Geen verspilde tijd van getwijfel voor de bijna-lege frigo net op het moment van uw laagste energiepeil, zo vlak na het werk met een gat in uw maag van de honger.
  Geen dagelijks gepieker van, waddafuk gaan we nu weer eten. Neen, één keer per week zet ge u aan tafel met pen en papier (of kleurstiften en papier) en het www om u te bombarderen met tonnen recepten (of die kookboeken die daar voor de show in uw boekenkast liggen te blinken).
 • Je spaart een bom geld uit.
  Je koopt enkel wat er op je lijstje staat, en de rest negeer je. Geen miskopen meer. Nu nog voorbij de snoepafdeling raken zonder te bezwijken voor de verleidelijke glans der chipszakken.
 • Je gooit vééééééél minder eten weg aan het einde van de week.
  Want: je hebt alle aangekochte ingrediënten effectief gebruikt. Zero waste, hip hoi!

En u? Gaat u voorbereid naar de supermarkt of bent u meer à l’aise dan ik?

30 Comments

 1. Ik ben ook helemaal voorbereid en gewapend met een lijstje. Ik ben blij om te lezen dat ik niet de enige ben die alles in volgorde daarop zet ;-). Onlangs werd onze Colruyt verbouwd en klopte het langs geen kanten meer…

 2. Sinds ik naar de buurderij ga, plan ik ook meer wat ik ga eten. Ik wil meer eten wat het seizoen te bieden heeft, om het zo te zeggen, en natuurlijk niet te veel weggooien dus wordt er gepland. De ene week gaat dat al beter dan de andere.

 3. Haha, “’s zondags kroketten op de noen” :-) Keilang geleden dat ik nog kroketten at, maar vroeger was dit inderdaad vaste kost op zondag!

  Onvoorbereid naar de supermarkt, ik word daar zot van :-) Dus jup, ook hier wordt er geweekmenuut, zij het dan tegenwoordig wel eerder in halve weken, omdat ik er nu tijd voor heb.

  1. Leen

   Er is een tijd geweest dat ik voor drie weken meteen een weekmenu maakte, en tussendoor soms nog een klein boodschapje deed in de plaatselijke supermarkt. Dat was ook iets te veel werk… Halve weken lijkt me heerlijk :-) :-)
   Ja hier is het effectief jaren zo geweest, de spaghetti, de frieten en de kroketten ;-)

 4. Ik doe dat ook ! Je bespaart tijd en geld. Het grote voordeel van zo’n planning is dat je altijd perfect weet wat je gaat eten en daardoor komt er minder pitta, pizza, friet e.d. op tafel !
  Hier levert Vers en gezond geregeld zodat ik perfect kan inplannen !

  1. Leen

   Inderdaad want als er geen eten in huis is dan loop ik héél snel naar het frietkot oeps :-)
   Vers en gezond heb ik helemaal uitgeplozen dankzij jouw reactie. Het enige wat ik daar niet terug vind, is of ze bio zijn of niet; ik vermoed dan van niet, maar heb ze gemaild om verduidelijking. Het zou anders wel de ideale oplossing zijn..

  2. Leen

   Ik herinner me plots dat ik Vers en Gezond eens op een foodmarktje in Mechelen ben tegengekomen, en hen toen heb gevraagd of ze bio waren. Hun antwoord? “Bio? Wij zitten al generaties in het vak, en bio, dat kennen wij niet.” Een antwoord op mijn mail heb ik nog niet gehad.. Heb jij een idee hoe het bij hen zit met het gebruik van gif enz? Want bv deeleenkoe.be is evenmin bio maar omdat die hun koeien geen rommel geven, ben ik daar ook grote fan van. Gewoon een beetje meer duidelijkheid over hoe ze hun groenten kweken, zou voor mij al goed genoeg zijn, maar níét reageren vind ik nogal.. boertig.

   1. Zuiver bio zijn ze niet omdat dat onmogelijk is en doordat ze zelf experimenteren met eigen zaad. Ze proberen zo zuiver mogelijk te produceren en gebruiken een aantal “gezonde middeltjes”, dit ben ik allemaal te weten gekomen tijdens hun open deur dag, best interessant ! Je proeft écht wel dat de groenten vers van het veld komen. Je krijgt ook altijd meer dan je besteld hebt doordat ze recepten in de doos steken, als je dan bvb ui, citroen of een appel nodig hebt voor de bereiding dan steekt dat daar bij. Ik ben en blijf van want het verschil proef je !

    1. Leen

     Goh wat leuk die extraatjes in de doos!! Ik heb intussen reactie gehad op mijn vraag voor meer uitleg ivm ‘bio’ en inderdaad helemaal bio zijn ze niet maar ze gebruiken wel zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen dus dat is al heel wat. Ik denk dat ik het volgende maand (als de buurderij officieel van locatie is veranderd en voor mij niet meer te doen) het eens ga uittesten.

   2. BTW ! Ken jij het Waterbos niet ? Rundsvlees vers van op de wei ;-) van hier bij ons in de buurt en jij bent toch van dees streken ;-) Hebben een hoevewinkel met ook groenten en fruit en streekproducten !

 5. Sara

  Ik kocht vroeger meestal ingrediënten voor een 3-4 gerechten en normaal kwam ik daar wel minimum 2 (of soms zelfs 3) weken mee toe. Hoe ik dat deed valt rekenkundig niet te reconstrueren. :)
  Maar nu eet ik warm op het werk. Veel wordt hier dus niet meer gekookt…
  Zaterdag zie je mij niet in de supermarkt… Ik word ZOT! Vrijdagavond tussen 20u en 21u is mijn favoriete boodschappenmoment. Winkelen in die rust wordt dan zelfs ontspannend. :)

  1. Leen

   Ik probeer ook zo vaak mogelijk op vrijdagavond te gaan tegen sluitingstijd, dan is het meestal leeg! Love it! Helaas lukt dat niet altijd :p
   Drie weken over drie gerechten, misschien koopt ge dan gewoon te grote porties :p Handig wel dat je warm kan eten op ’t werk. Ik zou die kans ook grijpen als ik ze had :-)

 6. Saskia

  Ik ben ook grote voorstander! Ik moet alleen ergens de tijd en goesting vinden om na te denken over de menu, zeker met ‘difficile’ kids thuis. Maar de voordelen zijn enorm en vooral, ’t brengt rust in mijn overvolle chaotische hoofd :-)

  1. Leen

   Die tijd is inderdaad een probleem, er zijn weken dat ik een hele avond kan spenderen aan piekeren over recepten en puzzelen, soms gaat het vanzelf op een uurke, ooit vind ik een systeem dat het altijd vlot gaat! :-)

 7. Ik kook maar drie keer per week (woensdag, vrijdag en zaterdag). Op maandag kookt manlief. Op dinsdag eten we bij mijn ouders en donderdag is gemakkelijk dag (vaak ook een kliek van woensdag). Zondag is frietjesdag.

  Bedenk vaak op de dag zelf pas wat ik ga koken, dus een weekmenu gaat ‘m niet worden. Manlief zou denk ik ook in een kramp schieten als hij ineens iets anders dan aardappels, vlees, groeten zou moeten gaan koken. ;-)

  1. Leen

   Dat is wel goed verdeeld! Ik moet élke dag koken, hoewel ik niet mag klagen want 2x per week gemiddeld eten we buitenshuis. Ik probeer af en toe ‘vooruit’ te koken zodat ik het de dag nadien makkelijker heb, maar op een weekdag ontbreekt de goesting daarin.

 8. Ik maak ook een weekmenu. En zet ook mijn lijstje in de volgorde van de rekken. Dat verhuizen doen ze trouwens met opzet hè, omdat je dan door alle rekken moet om opnieuw te zoeken. Zo hopen ze je tot een impulsaankoop te verleiden. Maar bij mij werkt dar dus omgekeerd. Sinds mijn man en ik wekelijks naar de plaatselijke hoevewinkel gaan voor onze groentjes, leven we ook meer volgens de seizoenen en moeten we maar één keer om de twee weken naar de supermarkt. Want het was vooral om de groenten toch nog wat vers te houden dat we dat wekelijks deden. Ik zorg dat er genoeg voorraad in huis is. En dan kan er gerust nog een tweede weekmenu verzonnen worden, zonder dat er opnieuw naar de supermarkt moet gegaan worden. Wij gaan trouwens op vrijdagavond. Da’s iets minder druk. En ik vind dat ook de hel. Ik ben altijd blij als het de niet supermarktvrijdag is. Morgen is het dat helaas wel, maar dan zijn we er weer een week vanaf :-).

  1. Leen

   Haha erg hé, misschien ze bij de deur van de supermarkt een teller zetten en bij een bepaald aantal gaan de deuren toe en moet je buiten wachten, zo is het altijd rustig binnen :) (en dan nog een app voorzien dat je thuis al kan zien hoe druk het is, zodat je niet buiten hoeft te wachten.. enz..)
   Enfin, zo’n hoevewinkel lijkt me wel leuk. Hier in ’t dorp is ook een boerderij met een winkel maar heb het eigenlijk nog niet geprobeerd. Als de buurderij wegvalt, ga ik die misschien wel een kans geven.

  1. Leen

   Je brengt me op ideeën :) :) Al word ik al uitgelachen omdat ik de avond voordien mijn kleren klaarleg :p En ge hebt mijne excel met alle outfits nog niet gezien… Grote liefde dat capsulesysteem :D

 9. Ik ben zo blij dat ik niet aan een weekmenu moet denken (wij eten op het werk)! Dat zou echt niks voor mij zijn, maar als ik naar de winkel ga is het ook met een boodschappenlijstje en enkel hetgeen er op staat breng ik mee :-)

 10. Lang leve weekmenuten! Ik weet niet hoe lang wij het al zo doen, maar ik kan niet meer zonder. Eigenlijk begrijp ik niet goed hoe mensen ‘zomaar’ naar de winkel kunnen, zonder een concreet plan in m’n hoofd. Dan moeten die toch keiveel weggooien? Of toch ineens dingen mankeren voor net dat gerecht?

  1. Leen

   Awel ik snap dat dus ook niet he!!! Maar ze bestaan. (Aanrader: het programma ‘Eat well for less’ op Vitaya. Zó’n ogen dat ik altijd trek!) Zelfs in mijn nabijheid. En zij snappen niet waar wij ons mee bezig houden haha :-)

   1. Ik zal het eens checken als ik tijd vind :-).
    Sommige mensen vinden mij ook een ‘controlefreak’. Maar geen idee wat hier op tafel zou komen als ik niet zou weekmenuten. Niet veel denk ik :D

 11. Pingback: Januari’s ideale weekmenu – Puurder leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.