De leesdoelen van 2018

Vorig jaar begon ik met gerichter lezen, gebaseerd op mijn Goodreads-leeslijst. In het wilde weg lezen wat me voor ogen kwam, leverde veel ‘misreads’ op en daarvoor is het leven te kort. Ook dit jaar wil ik op hetzelfde elan verdergaan en enerzijds de boeken uit mijn kast lezen, anderzijds boeken uit de bibliotheek. Mijn doel blijft 52 boeken op een jaar, niet omdat ik enige aansporing nodig zou hebben want lezen is en blijft mijn allergrootste hobby.

Uit de kast

Dus ik maakte voor 2018 het goede voornemen om géén boeken te kopen want er staan er nog zoveel in mijn kast dat ik een jaar of twee zou toekomen. Voor degenen die het zich niet meer kunnen herinneren: zo ziet die te-lezen-hoek eruit.

boeken op kleur sorteren

Deze boeken staan op kleur gesorteerd, want ik vond dat er wel leuk uitzien. Bovendien motiveert dat mij om ze op volgorde te gaan lezen. Ik ben begonnen aan twee kanten: links bovenaan, en rechts onderaan. Als ik dan even geen zin heb in het eerstvolgende boek links bovenaan, staat het boek rechts onderaan me misschien wel aan, en omgekeerd. Dit zijn trouwens mijn avondboeken, degene die ik lees vlak voor ik ga slapen, in mijn leeshoekje. De bibliotheekboeken lees ik veelal in het weekend, beneden in de living. Op die manier heb ik voldoende afwisseling.
Zo hoop ik eind dit jaar de plank links bovenaan en de plank rechts onderaan leeg te hebben.

De gele-roze-oranje plank

Is het je ooit opgevallen hoe weinig boeken een felle kaft hebben? Mij wel. De meeste boeken in mijn kast hebben een zwarte rug, of een witte, eventueel met gekleurde letters. Dit stukje van de kast is het meest kleurrijke, en op de foto is dat zelfs zo kleurrijk dat Darth Vader helemaal in zijn donkere hoekje lijkt op te gaan.

Er staan enkele boeken tussen waar ik heel nieuwsgierig naar ben: van Zadie Smith las ik White Teeth, dat ik vijf sterren gaf, en ik ben een beetje bang dat On Beauty niet even goed kán zijn.
De tuin van de Finzi-Conti’s probeerde ik al eerder te lezen, maar het is weer zo’n “laten we elk boomblaadje en elke seconde beschrijven”-boek dat totaal niet vooruit gaat, dus ik ben zeer benieuwd of ik er ooit eens wél ga in raken.
Naar de iets modernere romans Het wordt spectaculair, beloofd en Wil kijk ik uit, want de reviews zijn lovend. Ik hoop dat ik mijn tanden niet stuk bijt op klassiekers als Misdaad en straf van Dostojevski en Trots en vooroordeel van Jane Austen…

to be readDe vanalles-plank

Ik zie eigenlijk niet in welk spectrum van de regenboog we ons met deze plank bevinden, maar ook hier zitten enkele boeken tussen waarvoor ik schrik heb: Gone with the wind en Dokter Zjivago, om er maar twee te nemen. Dik en niet altijd even vlot, dat kan ik zeggen van dat tweede want ik ben effectief tot halverwege geraakt en toen kon het mij plots niet meer boeien. Russische schrijvers schijnen een patent te hebben op doorbomen en vooral traaaaaaaaaaag schrijven.
Van A little life denk ik dat ik het steengoed ga vinden, het is alleen jammer dat ik het per se in het Engels moest kopen want zo vond ik het in de eerste hoofdstukken erg moeilijk om mijn aandacht erbij te houden waardoor ik het na een tijdje opgaf.
Ik zie enkele Blufboeken staan, dus ook dit belooft een plank vol uitdagingen te worden!

to be read

De volledige lijst: 40 boeken (*slik*)

 1. The Atomic Weight of Love – Elizabeth J. Church
 2. Birdcage Walk – Helen Dunmore
 3. Misdaad en straf – Dostojevski
 4. Zo raak je haar kwijt – Junot Díaz
 5. On Beauty – Zadie Smith
 6. De vegetariër – Han Kang
 7. Misschien wisten zij alles – Toon Tellegen
 8. Breakfast at Tiffany’s – Truman Capote
 9. Narnia-omnibus – C.S. Lewis
 10. Het wordt spectaculair, beloofd – Zita Theunynck
 11. Trots en vooroordeel – Jane Austen
 12. Ijstijd – Maartje Wortel
 13. Het vreugdevuur der ijdelheden – Tom Wolfe
 14. De tuin van de Finzi-Contini’s – Giorgio Bassani
 15. Kafka op het strand – Haruki Murakami
 16. Wil – Jeroen Olyslaegers
 17. The Circle – Dave Eggers
 18. Zen en de kunst van het motoronderhoud – Robert Pirsig
 19. De jonge bruid – Alessandro Baricco
 20. Gaan jullie ons nu doodschieten? – Roland Bergeys
 21. Fried Green Tomatoes – Fannie Flagg
 22. Brideshead Revisited – Evelyn Waugh
 23. Boek der rusteloosheid – Fernando Pessoa
 24. Straus Park – Gronda
 25. Gone With The Wind – Margaret Mitchell
 26. De omwegen – Jeroen Theunissen
 27. A Little Life – Hanya Yanagihara
 28. Dokter Zjivago – Boris Pasternak
 29. De verzamelde verhalen – Elsa Morante
 30. The Anatomy School – Bernard MacLaverty
 31. Het lot van de familie Meijer – Charles Lewinsky
 32. Een liefde in Manhattan – David Schickler
 33. Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit – Dave Eggers
 34. The Color Purple – Alice Walker
 35. Vraag het aan de bliksem – Carmien Michels
 36. Night on Fire – Colin Thubron
 37. Go Sat A Watchman – Harper Lee
 38. Bonjour Tristesse – Françoise Sagan
 39. De aanslag – Harry Mulisch
 40. De vrouw van Zagreb – Philip Kerr

Heb jij al boeken gelezen van deze planken? Welke kan je me aanraden?

Uit de bibliotheek

Ik probeer om de vier à zes weken naar de bibliotheek te gaan en doe dat nooit onvoorbereid: mijn ‘want to read’ lijstje op Goodreads is een goede hulp bij het uitkiezen van de boeken die ik op dat moment nodig heb. Omdat de boeken uit mijn eigen kast meestal de zwaardere literatuur zijn, focus ik in de bib op romans, thrillers en de occasionele chicklit.

Goodreads
Bron: Goodreads.

Ook hier ga ik systematischer te werk dan vroeger: ik begin helemaal onderaan het to read lijstje, bij de eerst toegevoegde boeken, in 2013 was dat al zeg. Je kan filteren op door jou aangemaakte ‘bookshelves’ – ik maakte er eentje per genre, en heb er ook eentje voor ‘bib’ (want niet alle boeken zijn helaas te vinden in de bib), zodat ik snel vind wat ik zoek. En als de korte inhoud me niet (meer) aanspreekt, dan verdwijnt het gewoon van de lijst. Het leven is te kort om tijd te verspillen aan een boek dat je eigenlijk niet wíl lezen.
De dag voor ik naar de bib ga, check ik of de boeken beschikbaar zijn en met dat lijstje trek ik naar de bibliotheek. Een bezoek duurt bij mij dus hooguit tien minuten.
Door op die manier gestructureerd te werk te gaan – want planners onder jullie, is er íets leukers dan gestructureerd te werk gaan?! – en de ‘want to read’ lijst nog verder op te ruimen, hoop ik tegen eind 2018 aan 500 to reads te zitten. Goals hé.

Ga jij wel eens naar de bib, en heb jij een ‘want to read’ lijstje?

19 Comments

 1. Wij gaan elke maand naar de bib, soms met een lijstje en soms zonder. Ga ik zonder dan vind ik veel te veel om te lezen en ga ik met… vind ik ze niet allemaal omdat ze vaak uitgeleend zijn.
  Voor we verhuizen ga ik grote kuis houden in de boekenkast en ik ga echt van mijn hart een steen moeten maken… we hebben minder ruimte in ons huisje om onze boeken te plaatsen, dus er zullen vele boeken niet mee verhuizen.
  A little life is echt heel mooi, heb ik onlangs in het Nederlands uitgelezen… een heftig verhaal!

 2. In je lijstje van 40 boeken staan er vooral heel veel die ik ook nog wil lezen :-) Misdaad en straf van Dostojevski las ik wel al en kan ik alleen maar aanraden. Geen makkelijk boek, maar echt de moeite waard!

  Vroeger ging ik onvoorbereid naar de bib, maar in de Zentralbibliothek van Zürich, waar ik het vaakst ga, zijn de boeken meestal ingebonden in een nieuwe kaft en staan ze geordend op volgorde van aankoop. Gewoon rondlopen heeft daar dus absoluut geen zin, waardoor ik nu ook gepland naar de bib ga :-)

   1. Haha, ja, wat dat betreft wel. Ale, ook niet alle boeken staan zo, want sommige, o.a. degene je enkel ter plaatse kan raadplegen, staan wel per serie gesorteerd. En momenteel zijn ze heel hun systeem aan het verhuizen, dus nu ben ik al helemaal niet meer mee :-) Ach ja, zolang ik op de computer de code en daarna in de kelder het boek vind, doen ze maar zo raar als ze willen ;-)

 3. Ik ga regelmatig naar de bib & schreef er toevallig deze week nog een blogpost over. In m’n account van de bib houd ik een “to read” lijst bij van boeken die beschikbaar zijn in de bib. In “Goodreads” houd ik een lijst bij van, je raadt het misschien al, boeken die niet beschikbaar zijn in de bib. Voor ik naar de bib ga, schrijf ik op een papiertje de boeken die ik wil uitlenen en waar ik ze kan terugvinden. Geweldig, die bib! Zelf heb ik ook een heleboel boeken die ik nog moet lezen. Dit jaar ga ik proberen minder naar de bib te gaan en meer eigen boeken te lezen.

 4. Ik ga bijna altijd naar de bib, maar koop soms ook e-boeken. Van jou lijst las ik nog maar één boek (A Little Life), maar mijn lijst is veel langer. Maar ook hier: ik gebruik mijn leeslijst als ik naar de bib ga, omdat ik eerst de boeken wil lezen die ik écht graag wil lezen.
  Veel leesplezier!

 5. Evi

  Ik ga sinds een goed jaar terug regelmatig naar de bib. En heb me voorgenomen om dit jaar te proberen om ook zoveel mogelijk boeken van mijn ongelezen boeken lijst te lezen. Jouw lijst bevat enkele parels hoor! En er staan er ook heel wat tussen die ik nog wil lezen :)

 6. Ferme leesdoelen! Succes ermee. Ik kan de tuinen van de familie Finzi-Contini zeker aanraden! Het is een prachtig boek. Ik vond het eerst ook saai en traag voort uitgaan maar uiteindelijk vond ik het zeer mooi. Moest mijn collega het niet aangeraden hebben, ik was er mee gestopt.
  Ik kan veel boeken lenen op het werk maar ik ga zeker ook naar de bib. Ik koop zelden romans.

 7. Oei, ik las enkel het boek van Austen van deze lijst ook nog wat werk dus. Ik ga ook vrij gestructureerd naar de bib en overdrijf vooral niet met boeken toevoegen op GR zodat het overzichtelijk blijft.

 8. Ik heb misdaad en straf gelezen en het had goede momenten, maar het is ook bij momenten traag en met een overvloed aan details. Ik vond het moeilijk. Maar succes ermee ;-). Trots en vooroordeel valt voor mij dan veel beter mee, dat heb ik effectief graag gelezen.

 9. Wat leuk dat je je boeken per kleur rangschikt! Het ziet er inderdaad goed uit, al zou ik zelf niet aan de drang kunnen weerstaan ze per thema of alfabetisch te rangschikken. Ik koop praktisch geen boeken maar ben wel een trouw bibliotheekbezoeker, met de smartphone met goodreads-app in aanslag. Ik ben momenteel A little life aan het lezen. Tot nu toe veelbelovend, maar door een paar drukke dagen ben ik wat stilgevallen en dan heb ik altijd moeite om weer op gang te komen.

  1. Leen

   Dat had ik ook toen ik dat boek de eerste keer probeerde te lezen. Ik kon telkens maar kleine stukjes lezen en het telkens opnieuw oppikken bleek op den duur een te grote opgave. Dus de volgende keer zorg ik dat ik er wat tijd voor kan uittrekken :-)

 10. Ik ga de laatste tijd onvoorbereid naar de bib, maar ik check meestal ter plaatse wel de recensies op Goodreads. Omdat ik in een kleine gemeente woon, is de bib ook niet zo groot en de boeken die ik écht wil lezen, moet ik meestal kopen. Gelukkig kan ik ook voorstellen doen om nieuwe boeken aan te vragen en die worden vaak wel ingewilligd.
  Daarnaast heb ik ook nog een groot aantal ongelezen boeken in mijn kast, hoewel ik een groot deel weggedaan heb in een opruimwoede, omdat ik ze waarschijnlijk toch nooit zou lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.