De eerste keer…

Er gaat een leuk stokje rond in blogland, nu ja een tijdje geleden want zoals gewoonlijk loop ik weer achter. Ik las hem bij Tiny en bij Samaja. Wie zin heeft, mag ‘m zeker ook invullen!

Wanneer heb je voor het eerst gevlogen?

Dat was in de zomer van 2003, toen ik als zestienjarige met moemoe en mijn zus op vakantie ging naar Rhodos. Met mijn ouders ging ik altijd naar de bergen per auto en de schoolreisjes waren steevast per bus, dus dit was een hele belevenis. Ik weet nog dat we van Luik vertrokken, dat toen een miniluchthaven was met één gate en pre-9/11 was er nog amper security. Van de heenvlucht herinner ik me niet veel meer, wel van de terugvlucht toen ik last had van een zonnesteek en er turbulentie was.
De vakantie zelf bevestigde mijn beeld van all-in-vakanties: zwembad, veel te warm, saai, en uitstapjes met de autocar. Niet iets dat ik ooit wou herhalen, en daaraan heb ik me toch al vijftien jaar kunnen houden.
Op de foto, gemaakt door moemoe op de Griekse ruïnes van één of ander tempeldinges op het eiland: mijn zus, die me hoogstwaarschijnlijk zou vermoorden als ze wist dat ik zomaar een foto van haar op het wereldwijde web gooi, en ik. Die foto hangt hier aan de fotodeur, en niet omwille van de geweldige herinneringen dus, maar CHECKT DIE BENEN MAAT. In dat rokje zou ik nu nog niet één bil geperst krijgen. Zucht.

Waar ging je voor het eerst naar school?

Dat was de kleuter- en nadien de lagere school in My Hometown, waar ik nu al een jaar of tien niet meer woon en ook niet meer van plan ben naar terug te keren eigenlijk. Dat heeft niks met mijn familie te maken die allemaal daar woont maar alles met het dorp waar ik nu woon en héél graag woon. Maar dat denk ik van elk dorp waar ik al heb gewoond dus feitelijk is dat geen referentie.
De lagere school dus – heel mooie herinneringen aan die tijd, ja toch wel. De eerste keer vlindertjes, boeken verslinden op de speelplaats wat zó hard niet mocht, ruzie met mijn toenmalige beste vriendin waar de hele klas zich mee ging moeien, op kamp aan zee, de vervangleerkracht op wie alle meisjes stiekem verliefd waren… Mooie, zorgeloze tijden.

Waar ging je voor het eerst zonder ouders op vakantie?

Er waren schoolkampen, elk jaar een week. Ik ging eens een weekje logeren bij een vriendin aan zee toen ik veertien was. Er was dan de Rhodosweek met moemoe en natuurlijk de Italiëreis in ’t vijfde middelbaar. De eerste keer echt weg van ouders of mensen die ik kende, was op kamp met de CM als tienjarige. HEL, meer heb ik daarover niet te zeggen. (En ’t ergste is dat ik dat vier jaar later nog eens mocht overdoen. HEL opnieuw.) Maar de eerste keer zonder supervisie op vakantie, dat was als bijna-achttienjarige op werkvakantie in Zwitserland met Intersoc. Good times.
Op de foto: vriendin M. en ik op het personeelsterras, dat gigantisch groot was, met zicht op de bergen; het was daar schoon en drie weken lang óns paradijs. Omwille van privacyredenen heb ik haar zo’n beetje blurry gemaakt en mezelf dus ook deels. Voor de aandachtige kijker: ik heb rood haar, u hebt dat goed gezien. Fases.

Intersoc Leysin

Wat weet je nog van de allereerste keer dat je alcohol dronk/proefde?

Euh niets meer. Ik neem aan dat mijn ouders me wel eens lieten proeven van hun glas. En als tiener waren er natuurlijk Bacardi Breezerkes, ofte limonade met een druppeltje te verwaarlozen alcohol. En cocktails, dat dronk ik toen ook graag. Pisang Orange, iemand?

Wat is de eerste single/lp/cassettebandje/cd die je zelf kocht (of kreeg)?

Als kind hadden we sprookjescassettes om naar te luisteren, en natuurlijk ook alle liedjes van Samson en Gert! De eerste cd die ik zelf kocht was die van Gala – die van Freed from desire – en Paradisio – die van Bailando bailando, amigos adios, adios… Aaaah en nu zit ge daar de rest van de dag mee in uw hoofd. Geen dank.

Wie was de eerste dode mens die je zag?

De opa van het lief, enkele jaren geleden, toen we moesten gaan groeten. Ik snap dat je afscheid wil kunnen nemen, maar moet dat per se van een lijk dat eruit ziet alsof het ligt te slapen en elk moment weer kan opstaan? Nee. Ik vind het maar creepy en ik wil dat niet zien van het lief, moest hij eerder gaan dan ik. Het is maar het omhulsel dat achterblijft, dat geloof ik stellig.

Weet je nog iets van de eerste keer dat je de zee zag?

Nope. Als kind gingen we wel eens ’s winters want dan hadden we het strand en de duinen voor ons alleen. En later met vriendinnen, voor een dagje of een weekendje. Ik ben wel fan van de zee.

Bredene, 2004.

Waar stond het bed waarin je voor het eerst sliep nadat je je ouderlijk huis hebt verlaten?

Ik was 21 en kende het lief inmiddels enkele maanden, maar ook zonder hem zou ik die kleine, bemeubelde studio in Leuven hebben gehuurd om mijn eigen thuis te kunnen creëren. Ik woonde zowat naast mijn toenmalig werk dus dat was wel handig als ik om 7u ’s morgens moest beginnen, of tot 23u moest werken. Supermarkt aan de overkant. Mijn vriendinnen die ook in ’t stad woonden toen. Intense, fantastische tijden.
Het bed was trouwens van Ikea, een twijfelaar waar normaal in het midden een steun had moeten komen. Die hadden de eigenaars er echter niet onder gemonteerd en ik ben nog lang uitgelachen met het feit dat ik door dat bed ben gezakt. Haha. Jaja.

Wie was de eerste niet-Vlaming – iemand met een andere culturele achtergrond – met wie je hebt gepraat?

Op vakantie met mijn ouders speelden mijn zus bij gelegenheid met de plaatselijke kinderen op straat en dan werden er al eens woorden uitgewisseld; het weinige Duits dat we toen kenden, meer heb je als kind niet nodig. In het vijfde leerjaar hadden we een Waalse klas met wie we brieven uitwisselden; zij schreven in het Nederlands en wij in het Frans. Mijn pennevriendin heette Julie en had geparfumeerd briefpapier. We zijn een keer op bezoek gegaan in Braine l’Alleud (Eigenbrakel) dus ik vermoed dat dat mijn eerste poging tot Frans converseren zal zijn geweest, maar ik kan me niet meer herinneren hoe ik het er vanaf heb gebracht.

Wat was de eerste plek die je bezocht buiten Europa?

Tunesië, een (onvergetelijke) schoolrondreis doorheen het hele land om zowel de cultuur en de natuur helemaal tot ons door te laten dringen. Dat was meteen ook de enige keer dat ik al buiten Europa ben geweest, maar daar zal dit jaar verandering in komen.
Op de foto, gemaakt door mevr. Krekels als ik mij niet vergis: we maakten een uitstapje op dromedarissen, waarvoor we een soort gewaad moesten aantrekken (want die beesten STONKEN) en eigenlijk ook iets voor over ons hoofd maar ik gaf de voorkeur aan mijn rode hoedje. En niet te vergeten de Coolste Oranje Broek Aller Tijden, mijn favorietste kledingstuk uit die tijd. Op de andere dromedaris zat mijn toenmalige beste vriendin B. Zei ik al dat het een onvergetelijke reis was?

Wat weet je nog van de eerste keer dat je je partner helemaal bloot zag?

Ge gaat mij niet geloven maar absoluut niets. Ik herinner me nog genoeg andere eerste keren uit onze relatie, maar dat dus niet. Hmm.

Welke eerste keer zal jou altijd bijblijven?

10 Comments

 1. Oh ja, Pisang Orange was ook een tijdje mijn favoriete drank. Fruitsap of frisdrank met een beetje alcohol erin: eigenlijk ben ik die fase van alcohol-ontdekken zelfs nooit ontgroeid. Als ik ergens een cocktail drink vind ik die bijna altijd te straf.

 2. Leuke foto’s! Wel grappig dat je je vriendin wél, maar je zus niet blurry maakt :-)

  Ik heb zo het gevoel dat cocktails vroeger precies veel simpeler waren dan nu: inderdaad pissang orange (al dronk ik dat niet graag), vodka orange, passoã… Of misschien dronken we toen enkel de simpele versies, dat kan misschien ook :-)

  En serieus, mochten jullie niet lezen op de speelplaats? Hoe onnozel is dat seg?!

  1. Leen

   Ja erg hé? We moesten spelen op de speelplaats…
   Als ik mijn zus blurry had gemaakt, dan was ik zelf ook uitgewist geweest. En dit is meteen een goede test om te zien of ze hier leest – wat niet het geval is, so she’ll never know *mwhuahahahahaaa*.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.