De boeken in mijn valies

We kunnen het niet meer ontkennen: de zomer is er. Het is ofwel al regen, ofwel al hitte wat de klok slaat dus ik kan niet wachten om ons kleine Belgenlandje te onvluchten richting Alpen. Ook jij hebt ongetwijfeld een aftelkalender aan de muur hangen. Want eindelijk, eindelijk kunnen we onze zuurverdiende centjes en opgespaarde verlofdagen inzetten!
Lezen maakt voor mij onlosmakelijk deel uit van een geslaagde vakantie, dus bovenaan mijn meeneemlijst staan mijn Kindle en een berg échte boeken. Want het moest zo maar eens gebeuren dat de Kindle het begeeft, juist? #paranoiaboekenworm

Wat ik graag lees op vakantie, is een mengelmoes van thrillers en romans (waar ge niet te veel bij moet nadenken) en tussendoor een zwaarder, dikker boek waar ik thuis minder snel tijd voor maak. De genomineerden voor dit jaar zijn:

Dokter Zjivago, Boris Pasternak

Ik begon er afgelopen winter in, maar liep vast op het punt waar de dokter in kwestie wordt ontvoerd. En of dat nu ook alweer was door de rebellen of door wie anders, ik weet het niet meer. Dus ik zal vermoedelijk een eindje moeten terugbladeren om weer in het verhaal te komen. En dat is geen simpel verhaal, want geschreven door een Rus en die mens kan nogal doordraven. Russische namen bestaan uit twee of drie delen plus een bijnaam, dus het is erg moeilijk om bij te houden wie nu ook weer wie was. Wat ik dacht dat de hoofdbrok zou zijn – namelijk de affaire van dr. Zjivago met Lara Antipova – werd afgehandeld in enkele hoofdstukken, vlak vóór de ontvoering. En in die tijd (20ste eeuw begot) waren ze nog weinig expliciet met dat soort scènes dus ook daar moet ge niet te veel van verwachten. Enfin. Misschien beter eerst de film kijken?

lezen

Een klein leven, Hanya Yanagihara

Of moet ik zeggen A little life, want alsof dit boek nog niet moeilijk genoeg is, moest ik het per se in het Engels kopen. Ik begon er op skivakantie in, maar gaf het bij thuiskomst op omdat het om redelijk wat concentratie en in grote blokken lezen vraagt, en terug in het dagdagelijks leven kon ik daar niet de moed of de tijd voor opbrengen. Een herkansing waar ik naar uitkijk, want het deel dat ik las, vond ik fantastisch goed geschreven.

Congo, David Van Reybrouck

Ik ben een tijdje terug zeer geïnteresseerd geraakt in de koloniale geschiedenis van België want op school leerden we daar bitter weinig over. En iets wat zo netjes verstopt wordt in onze schoolboeken, daar móét ik meer over te weten komen. Deze leestip van een vriendin belooft geen lichte materie te worden.

Ik maak mezelf natuurlijk geen illusies: deze drie dikke kloefers mee en ge kunt mij na twee weken vakantie bij elkaar vegen. Waarschijnlijk gaat er maar eentje mee op reis, en hou ik de rest voor de Belgische zwoele zomeravonden.
Ideeën genoeg voor ontspanningslectuur!

Thriller

Ik heb geen thrillers in mijn kast staan, omdat ik van mening ben dat die niets meer waard zijn eens je ze hebt gelezen, gezien je dan al weet hoe het afloopt, maar feitelijk is dat geen excuus omdat ik zeer slecht ben in het onthouden van een verhaallijn, laat staan dat ik mij nog herinner hoe alle Jo Nesbø’s eindigen. Maar dus, ik zal naar de bib moeten en dan wordt het ofwel een Lars Kepler (hoewel die waarschijnlijk weer al-le-maal uitgeleend zullen zijn) of een Jussi-Adler Olsen. Als het maar Scandinavisch is en veel bloed en actie en spanning en plottwisten die ge niet ziet aankomen.

lezen

Fantasy

Een boek uit de GoT-reeks hoort er tegenwoordig bij, sinds ik op rondreis door Italië het eerste deel las en het tweede vorig jaar in Noorwegen. Boek 3,  A Storm of Swords, belooft weer erg bloederig te worden. Ik ben vooral benieuwd naar hoe het met mijn favorieten Daenerys (en haar draken!), Arya (en haar vlucht doorheen het land!) en Jon (achter die afschuwelijke muur…) verder gaat.

Romans

Een mooi verhaal, liefst met een geschiedkundig interessante achtergrond, dat kan er bij mij altijd in. Ik zag al eens een flard van Outlander op tv en het prikkelde mijn nieuwsgierigheid voldoende om het eerste deel in boekvorm te kopen.
Life after life zou gaan over een vrouw die steeds opnieuw geboren wordt, een fascinerend fenomeen, dat reeds drie jaar in mijn boekenkast ligt te wachten.
Van Silvia Avalone las ik vorig jaar Staal, en nu ligt Marina Bellazza klaar, dat opnieuw focust op de verschillende sociale achtergronden in Italië.
Een Jojo Moyes mag niet ontbreken – er staan er een aantal op mijn Kindle – en dan vooral Leven na jou, het vervolg op het bij veel mensen vanalles losmakende Voor jou dat intussen werd verfilmd.

En vermoedelijk zullen er nog wel een aantal extra in de auto worden gepropt, waar er plaats is…

Welke boeken neem jij mee op vakantie? Of gebruik je die plaats in je valies liever voor iets anders?

 

 

6 Comments

 1. Outlander is fantastisch! Je moet er wel tegen kunnen dat de schrijfster uitgebreid haar tijd neemt. Ik moet beginnen aan boek 5, maar heb nu al spijt dat ik die eerste 4 boeken nooit meer ga kunnen lezen zonder te weten wat er gebeurd is. Ja, de verslaving is groot…

  Een leven na jou vond ik minder goed dan Voor jou (deuh), maar het heeft wel enkele leuke nieuwe elementen. De rest van de boeken die je opsomt las ik nog niet, ik ben benieuwd wat je ervan vind!

 2. ‘Leven na jou’: <3!
  'Een klein leven' las ik in het Nederlands. Ik was in de Engelse versie begonnen, maar ik had die opgegeven. Ik raakte er echt niet door.
  Nog geen idee hier wat ik mee zal nemen op reis. Wellicht ga ik nog het tweede boek van Harry Potter te pakken proberen te krijgen in de bib (ik ben de reeks aan het herlezen, ZO leuk!), en op mijn kobo staan onder andere nog 'Room'.
  Ik ga wel nog naar de bib moeten voor mijn man, want alleen op reis leest die ook een boek. Het zal ook wel een Nesbo of Kepler worden, als die inderdaad niet uitgeleend zijn want vakanties zijn altijd minder leuk in de bib…

 3. Een klein leven (in het Nederlands) staat hier ook klaar om gelezen te worden.
  Ik had gehoopt ‘Leven na jou’ te kunnen ontlenen bij de bib… het boek was aanwezig maar nergens te vinden… jammer!
  En… er is altijd plaats voor boeken in de valies… welke ik meeneem weet ik nog niet… ons verlof begint pas 15 augustus en dit 4 weken lang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.