De 3 beste en 3 vreselijkste boeken van 2016

2016 was geen goed leesjaar. Ik had aan het begin van het jaar besloten mezelf geen leesdoel op te leggen zoals andere jaren omdat ik een nieuwe en tijdrovende hobby ging opstarten met moestuinieren. Met als gevolg dat ik op 31 december strandde op 36,5 boeken. 2016 werd op die manier het slechtste leesjaar in de Goodreads-annalen.

Bron: Goodreads

Allez ja, om maar te zeggen: ik heb al méér gelezen. Dat maakte het jaarlijks eindoverzicht wel iets sneller af te werken.

De drie beste boeken van 2016

Er waren dit jaar maar drie boeken met vijf sterren.

Gij nu
Ik ben geen kortverhalenmens; eerdere pogingen met bijvoorbeeld kortverhalenkoningin Alice Munro liepen telkens op niets uit. Griet Op de Beeck is echter mijn favorietste Vlaamse schrijfster van het moment en mijn onvoorwaardelijke liefde werd enkel onvoorwaardelijker dankzij dit boek, een samenstelling van vijftien verhalen over vriendschap, liefde, familiebanden, ontluikende tieners, de dood, ouderdom, ziekte… En elk verhaal was er boenk op.

A Clockwork Orange
Zo heel af en toe is er een verhaal dat onder je huid kruipt. Een verhaal met een personage dat zo echt wordt, dat het lijkt alsof hij naast u op de bank komt zitten en u aankijkt met een blik die u raakt tot diep in uw hart. Ik werd hals over kop verliefd op Alex, ondanks de spiraal van afschuwelijk geweld die hij veroorzaakt.
De volledige review – die nogal uit de kluiten gewassen is, om maar te benadrukken hoe ongelooflijk ik dit boek vond – kan je hier lezen.

Onder de vulkaan
Drie keer ben ik opnieuw moeten beginnen in dit boek, omdat het me het eerste hoofdstuk niet kon boeien. Toch beet ik door, want het is een blufboek en een blufboek verdient een tweede kans, en een derde, of een vierde en een vijfde desnoods. Er zijn vier personages, en tijdens het verloop van één schamele dag krijg je de kans om mee te dobberen op alle vier hun gedachtestroom. De spilfiguur is de bijna continu dronken Consul, en hij was het fascinerendste sujet van allemaal. Binnenkijken  in het hoofd van een alcoholicus is op z’n zachtst gezegd speciaal te noemen. Een boek dat ik niet gauw zal vergeten.
De volledige review kan je hier lezen.

De award voor tofste leeslocatie van 2016 gaat naar de cruiseferry tussen Noorwegen en Denemarken.

De drie vreselijkste boeken van 2016

1Q84 boek drie
Ik ben een groot Murakami-fan en net daarom was de ontknoping van de 1Q84-trilogie zo’n enorme teleurstelling. Er gebeurde helemaal niets in dit boek, er werd geen uitleg gegeven over alle mysteries die in de vorige twee boeken werden opgevoerd, het was gewoon saai!
De volledige review kan je hier lezen.

The Girl on the Train
De hype van 2015, en ik vond het maar niks. Het hoofdpersonage is zo zielig en vol zelfmedelijden dat ik haar meermals een mot in haar gezicht wou verkopen. En dit, een thriller? De ontknoping werd op zo’n lange baan geschoven en hing aan zo’n dun draadje dat ik het meer een chicklit vond.
De volledige review kan je hier lezen.

Als ik blijf
Ook dit was een hype en misschien ligt het aan de leeftijdscategorie van ‘young adult’ die voor mij immers al lang gepasseerd is, maar ik vond de gebruikte taal veel te eenvoudig (en onverzorgd, maar dat kan ook aan de vertaling liggen). Het hoofdpersonage, dat in een coma terechtkomt na een verschrikkelijk auto-ongeval, is zo perfect, zonder één foutje, iedereen ziet haar graag, dat ze compleet ongeloofwaardig is. En een verhaal staat of valt met geloofwaardigheid, voilà.
De volledige review kan je hier lezen.

En u? Wat las u zoal in 2016 dat u, goed of slecht, zal bijblijven?

Je kan me volgen op Goodreads, of op mijn leesblogje.

11 Comments

 1. Naar “Gij nu” en “Meisje op de trein” ben ik erg nieuwsgierig. Van dat laatste boek weet ik niet goed wat ik moet denken.
  Ik las 23 boeken in 2016 dus ook helemaal niet veel. De volgende boeken gaf ik 5 sterren:
  – De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren van Haruki Murakami
  – Dagboek van een doorzetter van Courtney Rubin

 2. Gij nu vond ik ook fantastisch! Onder de vulkaan ken ik niet, dus dat heb ik op mijn leeslijstje gezet. Van A clockwork orange ken ik enkel de paar fragmenten die ik ooit zag uit de film en die waren heel heel bizar :-) Al ga ik het boek desondanks wel ooit lezen denk ik.

 3. A Clockwork Orange komt op mijn te lezen lijstje staan.
  Meen je dat nu van ‘Het meisje in de trein’?? Ik kreeg hem onlangs van Zoetie, maar heb er nog niet ingelezen. Ik ben al benieuwd wat ik er van zal vinden.

  1. Leen

   Ik vermoed dat mijn verwachtingen een beetje té hoog lagen, zoals meestal het geval is bij gehypete boeken. Onlangs was de verfilming op tv, die heb ik opgenomen, en ben benieuwd hoe ze daarin spanning hebben gestoken, want die ontbrak in het boek (voor mij hé) volledig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.