Een dagje toerist in Brussel

Iedere lente gaan mijn tante, moeder, zus en ik een dagje op stap. Dat begon ooit met een weekendje Parijs, maar sindsdien zijn we het dichterbij gaan zoeken en passeerden verschillende Belgische steden de revue. Brussel stond zowel dit als vorig jaar op het menu, want onze hoofdstad bleek te groot om op één dag te bezichtigen. Vorig jaar begonnen we met de minder toeristische kant: het Parlement, de Wetstraat, de Marollen, het Justitiepaleis. Dit jaar was het tijd voor het toeristische deel en dat was opmerkelijker kleiner.

Eerst… koffie
Brussel, uitstapje, puurderleven

Starten deden we bij koffiebar Love ciabatta op de Kunstberg, waar ze superlekkere warme dranken hebben… en een zoet hapje erbij. Je kan er gezellig binnen zitten, of op het terras met zicht op een vrij drukke straat en de koninklijke bibliotheek. Eén van mijn favoriete plekjes in Brussel.

Rond de Grote Markt
Brussel, uitstapje, puurderleven
Goed zoeken naar het beeldje…

Manneken Pis herken je al van ver aan de massa. Dat onooglijk kleine, plassende mannetje op de hoek van een straat, waar auto’s trouwens gewoon tussen de toeristen mogen laveren, moet wel het meest gefotografeerde beeld van het land zijn.
Verder naar de Grote Markt toe verdubbelt het aantal souvenirwinkels in aantal tot een straat vol van die winkeltjes met allemaal dezelfde sleutelhangers, T-shirts en magneten. O en levensgrote Mannekes Pis, waar je mee op de foto kan. Zelfs eentje uit chocolade!

Brussel, uitstapje, puurderleven

De Grote Markt is natuurlijk de nummer 1 in alle Brusselse brochures. Vreemd genoeg heb ik van het plein zelf geen foto’s gemaakt; waarschijnlijk omdat ik er al zo dikwijls heb gestaan dat ik wééral een foto geen meerwaarde vond. Of zo. Hier ademen de gevels eeuwen aan geschiedenis uit (ook al zijn ze, zoals zo veel gebouwen, in WOII plat gebombardeerd en nadien opnieuw opgebouwd), en bovendien zijn ze erg mooi om naar te kijken, ieder bijna een kunstwerk op zich. Het stadhuis met zijn toren-die-niet-in-het-midden-staat is een prachtig voorbeeld van Vlaamse gotiek.

Lunchen

Brussel, uitstapje, puurderleven

Deden we bij Peck 47. De kaart is eerder beperkt met voornamelijk wraps en soep en salades. En cocktails, niet onbelangrijk! Je moet er als de kippen bij zijn want op een zaterdagmiddag was het tot buiten aanschuiven voor een plekje. Leuk dat het terras gewoon op de drukke straat staat zodat je ongestoord mensen kan kijken.

De Beurs en Steve McCurry
Brussel, uitstapje, puurderleven
Foto uit 2015.

Dit imposante gebouw met honderden beelden ligt aan het verkeersvrije deel van de Anspachlaan en is al een tijdje geen beurs meer. In afwachting van z’n nieuwe bestemming, een heus biermuseum, lopen er af en toe tentoonstellingen. Momenteel kan je er de prachtige portretten van Steve McCurry gaan bekijken, de Amerikaanse fotograaf van National Geographic die in de jaren ’80 wereldberoemd werd met zijn foto van een Afghaans meisje in een vluchtelingenkamp. Het resultaat van decennia lang reizen naar exotische oorden verscheurd door oorlog hangt in een wirwar van verticale doorschijnende doeken in de indrukwekkende hal van het beursgebouw. Een must do voor iedere fotografieliefhebber!

Brussel, uitstapje, puurderleven

De tentoonstelling Expo ‘The World of Steve McCurry’ loopt nog tot 20 augustus 2017 in Brussel.

Dansaertwijk

Brussel, uitstapje, puurderleven

Deze wijk is recentelijk vernieuwd. Hier was vroeger een haven, maar er ligt nu een plein met terrasjes aan de voet van een indrukwekkende gotische kerk. Heel veel cafés en restaurantjes; hier lééft de stad en staat in december de kerstmarkt.

Nabij het Centraal Station
Brussel, uitstapje, puurderleven
Foto uit 2016.

Als je naar Brussel gaat is dit meestal het station waar je aankomt en weer vertrekt (tenzij je wil gaan shoppen in de Nieuwstraat). Het is een prachtig art deco-gebouw dat sinds de aanslag in 2016 opgeleukt wordt door de aanwezigheid van een legertruck en wat soldaten. (Een beeld waar ik niet aan kan wennen.)

Brussel, uitstapje, puurderleven

Vlakbij heb je de Sint-Hubertusgalerij uit de 19e eeuw, waar voornamelijk dure winkels zoals Delvaux en Neuheus gevestigd zijn. Er is een oude cinema die alternatieve films uitzendt. Het is één van de mooist versierde en lichte winkelgalerijen die er bestaan en dus zeker de moeite om eens doorheen te wandelen.

Brussel, uitstapje, puurderleven

Midden op deze galerij komt de Rue de Bouchers uit, bekend van zijn restaurantjes: je vindt hier het ene terras na het andere. Het is wat zoeken maar in één van de smalle, doodlopende zijstraatjes vind je Jeanneke Pis, de vrouwelijke en minder bekende tegenhanger van Manneke Pis.

Brussel blijft in mijn top drie van leukste Belgische steden. Het zal dus niet de laatste keer zijn dat er hier een postje over verschijnt.

Ken jij leuke plekjes in onze hoofdstad?

9 Comments

  1. Brussel is top maar ik zou er niet willen wonen. Leuke beschrijving van jullie tripje! De Dansaertstraat met zijn zijstraatjes ook gedaan? Of enkel dat plein met de kerk? Ik ga elk jaar minstens 1x naar Brussel. Soms enkel voor een optreden in de AB, maar dan ga ik wat vroeger zodat we toch nog iets van de stad kunnen meepikken.

    1. Leen

      Dit keer enkel het plein met de kerk. Misschien dat ik er bij een vorige gelegenheid al eens doorgelopen heb… Ik zou het niet meer weten. Leuk dat je zo vaak naar Brussel gaat! Er is altijd wel iets nieuws te ontdekken he :-)

  2. Als ik je foto’s zie, dan is Brussel toch wel een bezoekje waard… maar het doet mij teveel denken aan de cursussen, examens die ik dit jaar al gedaan heb… dus ik blijf er momenteel liever even weg ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.