Dagen Zonder Vlees week 4

Dagen Zonder Vlees loopt dit jaar van 1 maart t.e.m. 15 april. Gedurende deze zesenveertig dagen wil ik mij toeleggen op het produceren van minder afval, en het eten van meer seizoensgroenten en minder vlees of andere dierlijke producten.

dagen zonder vlees

Week 4

Ik geraak maar niet terug in het ritme werken – thuiskomen – koken – eten – slapen – werken. Er werd dus bitter weinig vers gekookt, en belachelijk veel geleefd op pizza, friet en soep of andere restjes uit de diepvries.

Een lekker receptje

Awel niets nieuws getest dus, weeral niet, MAAR: om mijn creativiteit en goesting in het koken aan te wakkeren, heb ik beslist om een kookboekenweek in te lassen, te beginnen met Powerfood van Rens Kroes. Gezonde, evenwichtige maaltijden, deels vegetarisch: net wat ik zocht. Stay tuned!

dagen zonder vlees

Mijn tracker

 • 8 van de 21 maaltijden vlees of vis
 • 13 van de 21 maaltijden veggie (waarvan 9 maaltijden volledig plantaardig)
 • 7 van de 21 maaltijden seizoensgroenten
 • 8 van de 21 maaltijden afval moeten weggooien

dagen zonder vlees

Kalender van Dagen Zonder Vlees

De kalender van DZV zelf werkt iets anders dan mijn tracker, aangezien je hier per dag moet aanduiden en niet per maaltijd. Daar kom ik er dus veel slechter vanaf.

 • 0 dagen vegetarisch
 • 0 dagen plantaardig
 • 1 dag enkel seizoensgroenten (inclusief seizoensgroenten uit de diepvries)
 • 7 dagen minder voedselverspilling (ik gooi sowieso zelden voedselrestjes weg)
 • 4 dagen geen voedsel in wegwerpverpakkingen gekocht.

dagen zonder vlees

Drie tips om elke dag vers te koken

1. Doe aan mealprepping.
Ik heb niet élke dag zin om te koken. Er zijn dagen dat ik thuiskom en gewoon in mijn zetel wil ploffen. Dan is het een godsgeschenk als ik een restje van gisteren kan opwarmen, of de schotel die ik al eerder klaarmaakte, nog gewoon in de oven moet schuiven. Snij je groentjes op een dood moment, tot drie dagen op voorhand, en bewaar ze in afgesloten doosjes in de ijskast tot je ze nodig hebt. Maak ineens een dubbele portie zodat je de overschot de volgende dag als lunch kan eten. Het ideale scenario is dat ik elke avond twee maaltijden maak: de ene avond is dat het ontbijt voor de komende twee dagen, de andere avond een slaatje voor de lunch of alvast extra groenten snijden voor het avondeten van de volgende dag.

2. Maak het jezelf niet te moeilijk.
Ik zet wekelijks maximaal één of twee nieuwe recepten op het menu, zodat ik de meeste dagen kan overschakelen op automatische piloot in de keuken met gerechten die ik al meermaals klaarmaakte. Door de week zorg ik voor snelklaarmaaltijden, waardoor ik maximaal een half uurtje in de keuken moet staan. De zetel lonkt immers…

dagen zonder vlees

3. Koop je ingrediënten zo vers mogelijk.
Anders heeft het niet veel zin om verse spaghettisaus te maken, als die paprika’s al twee weken in de versafdeling van uw supermarkt lagen en daarna nog eens een week in uw frigo. Vaak zijn diepvriesgroenten het verst, maar ook wanneer je je groenten rechtstreeks bij de boer/producent koopt, kan je zeker zijn van een hoge versheidsfactor. Omdat ik in een stad werk, is het voor mij makkelijk om een keer of twee door de week snel mijn boodschappen te doen bij de plaatselijke biowinkel, waardoor ik eveneens vrij zeker kan zijn van verse producten.

Zo. En nu zelf nog deze tips toepassen :-D

Kook jij elke dag vers? En zo ja: hoe flik je dat?!

12 Comments

 1. Het is niet evident, fulltime werken en elke dag vers en gezond eten op tafel toveren. Ik werk parttime maar ben elke dag op het werk en elke dag om 17.30 thuis. Bovendien ben ik alleenstaand en kan ik vaak 2x van mijn maaltijd eten.

  1. Leen

   Het is inderdaad helemaal niet evident! Twee maal hetzelfde eten vind ik ook geen probleem, zeker niet als dat voorkomt dat ik in plaats daarvan naar de buren het frietkot ga :p

 2. Ik kook zeker niet elke dag vers maar in periodes dat ik zin heb om te koken, kook ik om de dag en vries ik ook regelmatig porties in. De laatste weken is het te druk en merk ik dat ik dan ook geen energie heb om te koken. Gelukkig zit er nog wel redelijk wat in mijn diepvries.

 3. Wij proberen dat, maar het lukt zeker niet elke dag. We warmen vaak iets op van de dag voordien of nemen iets uit de diepvries. En soms wenden we ons ook eens tot pizza of de frituur als we echt geen zin hebben.

  1. Leen

   Maar die diepvries raakt zo rap leeg! Allez, nu zit er nog wat rode kool in waar ik dan nog vlees bij moet bakken, maar verder geen klaargemaakte gerechten meer. *paniek* Tijd om daar iets aan te doen!

 4. Dat zijn goeie tips die ik wel kan gebruiken want ik zit al eens in een ‘het-moet-makkelijk-vandaag-bui’ en dan heb ik te weinig inspiratie om iets deftig vegetarisch op tafel te toveren. En dat is niet goed voor mijn dagenzondervleeskalender .

 5. Leuk, die tracker! Hier probeer ik ook één of twee nieuwe recepten per week. Zo’n kookboekweek is echt tof, maar vraagt vrij veel energie ook wel. Ik ben wel benieuwd naar jouw snel-klaar-recepten eigenlijk :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.