Dagen Zonder Vlees week 3

dagen zonder vlees

Dagen Zonder Vlees loopt dit jaar van 1 maart t.e.m. 15 april. Gedurende deze zesenveertig dagen wil ik mij toeleggen op het produceren van minder afval, en het eten van meer seizoensgroenten en minder vlees of andere dierlijke producten.

Week 3

We kunnen kort zijn, zéér kort: ik heb er een week lang totaal niet op gelet. We waren op vakantie in de Alpen en in zo’n skidorp moogt ge al blij zijn dat er in de plaatselijke minisupermarkt überhaupt verse groenten te vinden zijn, en dat er eens wat anders op de menu staat dan kaas. (Raclette. Kaasfondue. Pizza Savoyarde. Tartiflette.) Het enige gezonde en plantaardige waaraan ik hardnekkig heb vastgehouden, is mijn ontbijt: havermoutpap met appel of peer. Niks beters om een dagje in de bergen mee te starten, zeg ik u.

dagen zonder vlees

Voor de correctheid van de cijfers sla ik in mijn tracker deze week over – ook omdat ik ter plaatse niets heb aangeduid en dus geen idee meer heb van wat we precies aten en hoeveel afval daaraan zat verbonden.

Drie tips voor minder voedselverspilling in uw keuken

1. Let op de grootte van je porties.
Het is normaal dat je de eerste keer niet weet hoeveel pasta je bijvoorbeeld gaat eten, en de ene keer heb je meer honger dan de andere. Maar als je constant een halve pot spaghetti over hebt, dan moet je dringend je porties bijschaven.
2. Zorg dat je wat kan met eventuele restjes.
Wanneer je bijvoorbeeld een curry maakt, meng de rijst dan pas op het allerlaatste onder de groenten, of spaghetti bij een spaghetti bolognese, want de groenten of de saus kan je nog invriezen, maar rijst (of pasta) zijn niet meer zo lekker eens ontdooid.

dagen zonder vlees

3. Verwerk restjes!
Gooi niet zomaar alles weg! Zelfs een lepel spaghettisaus kan nog dienen, want als je er de volgende keer nog één hebt, heb je zowaar een hele portie spaghettisaus in de diepvries zitten. Ook een overschotje wijn of pesto kan je in een ijsblokjesvorm invriezen, want soms heb je die in kleine porties nodig voor in saus of bij de pasta. Je zou ervan versteld staan wat je allemaal kan invriezen; enkel met melkproducten moet je oppassen want die schiften bij ontdooien, maar verder kan zowat alles.

Vanaf vandaag vliegen we er weer in! Nog drie weken te gaan.

En wat doe jij met restjes in je keuken?

9 Comments

 1. Dat vind ik heel moeilijk, restjes opgebruiken. Ik dacht nu misschien wel eens soep te maken maar vanaf dat het mooier weer wordt, eet ik niet veel soep meer… Anders weet ik niet goed wat ik ermee kan doen.

  1. Leen

   Ik eet veel soep, dat moet ik toegeven! En ik heb een grote diepvries. Dus voor mij is dat minder een probleem. Wat je ook kan doen, is een restje meenemen als lunch of tussendoortje de volgende dag?

 2. Dat overschotje wijn in de diepvries steken, dat is een heel goed idee. Want soms hebben we dat nodig voor in een gerecht en vinden we het zo zonde om daarvoor een fles open te trekken. Dat ik daar zelf nog niet op gekomen was! Ik wist niet dat het in de diepvries mocht.

 3. Haha, “Raclette. Kaasfondue. Pizza Savoyarde. Tartiflette”, de keuken in de bergen is inderdaad niet bepaald mager te noemen he :-) Wij vertrekken binnenkort op reis, dus dat zal ongetwijfeld ook zijn invloed hebben op de hoeveelheid vegetarisch / veganistisch eten.
  Kan mij helemaal vinden in je restjestips, zijn dingen die wij ook al lang toepassen.

 4. Ik heb geen diepvries :) Maar ik eet meestal een tweetal dagen van mijn eten en als ik nog over heb dan geef ik het aan de kipjes of de hondjes. Er verdwijnt hier nooit eten in de vuilnisbak. Behalve soms eens groentjes die slecht geworden zijn, maar dat gooi ik dan op de compost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *