Dagen Zonder Vlees week 2

Dagen Zonder Vlees loopt dit jaar van 1 maart t.e.m. 15 april. Gedurende deze zesenveertig dagen wil ik mij toeleggen op het minder kopen en weggooien van afval, en het eten van meer seizoensgroenten en minder vlees of andere dierlijke producten. Kortom: bewuster omgaan met eten.

dagen zonder vlees

Week 2

Week 2 begon feitelijk zeer slecht. Nu ja, eigenlijk was het al bezig in week 1: ik had te kampen met een zware vermoeidheid zoals ik die nog nooit had gehad, tenzij na een zware bergtocht van 20 km. Complete fysieke uitputting die niet verbeterde met slapen.
Tijdens een looprondje van ocharme 5 km ben ik moeten stoppen omdat mijn hartslag zo hoog was dat ik bijna van mijn stokje draaide. Daarna was elke fysieke inspanning, zelfs een trap oplopen, zwaar labeur. Ik voelde me slecht genoeg om een dokter op te zoeken, iets wat ik zoveel mogelijk vermijd, en mijn bloed te laten trekken.

Het verdict: vitamine B12-tekort.

dagen zonder vlees
Slabootjes met kip, wortel, avocado en pijpajuin.

B12 haalt het menselijk lichaam enkel uit dierlijke producten (vlees, eieren, kaas..). Een tekort loop je op doordat je óf veganistisch leeft, óf omdat je lichaam de stof niet meer kan opnemen. In het eerste geval is het voldoende om weer meer dierlijke producten op het menu te zetten, in het tweede geval hang je – volgens wat ik op Google las – je leven lang vast aan B12-spuiten. Pikuren ja. In de bil. Geen fan. Wat het juist bij mij is, valt nog af te wachten.

Dit wil zeggen dat ik me minder fanatiek op het plantaardige aspect van de challenge ga richten nu ik weet dat de mens feitelijk dierlijke producten nódig heeft om te functioneren, en meer op de andere challenges.

Een lekker receptje

dagen zonder vlees

Entrecôte met frietjes van pastinaak en zoete aardappel. De groentjes worden in gelijkmatige frieten gesneden, rondgeroerd met olie, peper, zout en organo, vervolgens op een ovenplaat uitgespreid en 40 minuten gebakken op 200°. De entrecôte bak je naar smaak op een hoog vuur, gekruid met enkel peper en zout.

Ik weet het: Vlees! Hoe durft ge! Maar ten eerste voel ik de B12 dan bijna door mijn aders stromen en ten tweede eet ik mijn vlees zo duurzaam mogelijk. Ik ben van plan om vanaf nu geen supermarktvlees meer te kopen (tenzij het niet anders kan). Deze entrecôte kwam dan ook van deeleenkoe.be, mijn vaste vleesleverancier. Duurzamer en lekkerder vlees vindt ge nergens! Dus dat past volgens mij volledig binnen het idee van Dagen Zonder Vlees: duurzamer en bewuster eten. Voilà.
Daarbij frietjes van pastinaak en zoete aardappel (of rode biet, ook ni slecht) en ge zijt echt aan het smullen.

Dus als je vlees eet: zorg dan dat het bewust gaat. En lekker is, ah ja.

Drie leuke winkels voor uw DZV-aankopen

dagen zonder vlees
Boodschappen bij The Food Hub.
 • The Food Hub
  Deze biowinkel vind je achter het station in Leuven. Ze verkopen voedsel rechtstreeks van bij de producent, die ze ook ‘persoonlijk’ kennen. Dus je weet waar je voedsel vandaan komt, én op de prijskaartjes staat telkens hoeveel procent er naar Food Hub gaat, en hoeveel naar de producent. Je kan er (seizoens)groenten kopen, allerlei droogvoeding, kazen, vlees, eieren, vis… Meestal onverpakt, en bijvoorbeeld de potjes van rijstpap mag je later leeg terugbrengen voor hergebruik.
 • Origino
  Een redelijk gewone biowinkel, waar ik voornamelijk voor verpakte dingen naartoe ga: plantaardige melk, havermout, noten en zaden, Weleda-producten en sobanoedels. Er zijn verschillende winkels in Vlaanderen, zoals in Brussel, Hasselt en Gent.
 • Buurderij
  De Buurderij is en blijft mijn ideale groenteleverancier: recht van het veld, biologisch en ecologisch. Wat heeft een mens nog meer nodig? Gelukkig slaat het concept steeds meer aan waardoor je steeds meer Buurderijen vindt in Vlaanderen. Ik schreef er trouwens hier een uitgebreide review over.

Mijn tracker

Extra uitleg legende: wanneer er geen seizoensgroenten of niets uit de diepvries wordt gegeten, blijft dit vakje leeg. (Bijvoorbeeld: boterhammen of uit eten.)

dagen zonder vlees
Ja, er was een klein accidentje: het lief die wijn uitschonk vlak naast en toen over mijn bujo. Drama!

Stand van zaken:

 • 14 van de 27 maaltijden vlees of vis
 • 13 van de 27 maaltijden veggie (waarvan 8 maaltijden volledig plantaardig)
 • 14 van de 27 maaltijden seizoensgroenten
 • 8 van de 27 maaltijden geen afval moeten weggooien

Ge ziet: bitter weinig vegetarische maaltijden gehad. Ik zal nog meer zeggen: ik heb de afgelopen week twee keer zoveel vlees gegeten dan normaal. Ik geef toe: ik heb schrik. Schrik dat ik effectief mijn lichaam te veel B12 heb ontzegd. Pas als er uitsluitsel is over de oorzaak van mijn B12-tekort, zal ik misschien weer (meer) vegetarisch eten…
Wel at ik meer seizoensgroenten, en minder diepvries. Toch één puntje dat beter is gegaan.

dagen zonder vlees
Slaatje met zalm bij Lettuce.

Kalender van Dagen Zonder Vlees

De kalender van DZV zelf werkt iets anders dan mijn tracker, aangezien je hier per dag moet aanduiden en niet per maaltijd. Daar kom ik er dus veel slechter vanaf.

 • 0 dagen vegetarisch
 • 0 dagen plantaardig
 • 8 dagen enkel seizoensgroenten
 • 9 dagen minder voedselverspilling
 • 3 dagen geen voedsel in wegwerpverpakkingen gekocht

En u? Waar doet u uw bewuste boodschappen en wat was uw favoriete receptje deze week?

11 Comments

 1. Ik heb het even helemaal gehad met challenges en allerhande dingen die de maatschappij opdraagt. Moeten we ons dan altijd bewijzen? Ik schrijf er eens een blogje over ;)
  Ik vole me al een tijd slecht ondanks paleo. Wat blijkt nu, ik heb te veel ijzer! En als je dan gaat googelen staat een ijzerarm dieet helemaal haaks tov de paleovoeding. En nu weet ik het even niet meer. Ik heb alvast koffie ( zoveel mogelijk ) geschrapt uit mijn dagelijks bestaan . Eet s morgens een boterham, geen fruit wegens te veel vitamine c, die er dan weer voor zorgt dat ijzer wordt opgenomen in je lichaam. Ik luister nu even gewoon naar mijn lichaam en eet waar ik me goed bij voel. En die vitamine B heb je ook in tabletten maar idd spuiten werken efficienter. Ik doe ook af en toe een kuurtje Sterkte ermee!

  1. Leen

   Die challenges dienen niet per se om mezelf te bewijzen, maar vooral om nieuwe gewoontes en awareness te creëren. Daarom doe ik er alleszins aan mee – ik spreek niet voor de anderen natuurlijk.
   Te veel ijzer, ha :) Het kan verkeren. Ik had inderdaad al ergens gelezen dat B12 ook in verband wordt gebracht met fibro. Naar je lichaam luisteren is inderdaad belangrijk. Ik had véél eerder aan de alarmbel moeten trekken.

 2. Ik probeer ook gewoon een zo goed mogelijk evenwicht te vinden. Ik eet vlees, maar niet teveel. Ik eet koolhydraten, maar overdrijf niet… Je gezondheid gaat voor he, dus laat alles maar even op zijn plooien komen.

 3. Ik ben niet zeker, maar mij lijkt het raar dat je op zo’n korte tijd al een B12-tekort zou opdoen. Al helemaal omdat je toch altijd wel gewoon afgewisseld hebt tussen vlees en vegetarisch. Ik dacht dat dat pas voorkwam als je effectief 100% plantaardig eet. Heb je dan ook last van een ijzertekort? Want dat zou ik eerder verwachten bij een veggie/vegan levensstijl dan B12. Al hoop ik natuurlijk voor jou dat het toch daaraan ligt, want dan moet je tenminste geen pikuren krijgen…

  1. Leen

   Ik heb een jaar of twee geleden ook meegedaan aan DZV en ben toen wel een tijdje 50-50 blijven eten. Dan is er een half jaar paleo geweest. En nu was het terug 50-50. Maar ik betwijfel ook of het van te weinig dierlijke producten eten komt, in mijn geval. En dus van een opname-probleem in mijn lijf. Maw dat ik aan die spuiten vasthang voor een tijdje..
   Mijn ijzerwaarden waren blijkbaar oké. Daar heb ik in het verleden inderdaad ook last van gehad.

 4. Ik heb ook geregeld B12- en ijzertekort. Als een arts die me niet zo goed kent dat vaststelt vragen die ook steevast of ik een vegetariër ben, maar ik eet dagelijks dierlijke producten. IJzer niet goed opnemen zit is onze familie, samen met een lage bloeddruk. Mijn huisarts heeft me dan weer eens uitgelegd dat de maagzuurremmers die ik neem voor mijn reflux, ervoor zorgen dat je b12 niet goed opneemt. Ik zou er alvast niet te veel op stressen. Ik zeg het ik heb het geregeld te kort en mij geven ze dan altijd tabletjes. Ik ben nu ook weer een kuur aan het volgen en sindsdien voel ik me weer een pak energieker. De eerlijkheid gebied me wel te zeggen dat de huisarts me deze keer idd zo’n spuitje heeft gegeven. Maar dat was de eerste keer dat ze dat deed. En dat was vooral om mij terug wat energie te geven, toen ze mijn bloedwaarden zag en mijn blik van vermoeidheid :-). Maar kans is groot dat je er met supplementjes vanaf komt. En terug wat meer vlees eten kan idd geen kwaad.

 5. Oh nee, vitamine B12-tekort is inderdaad verschrikkelijk. Zo ellendig moe dat je daarvan bent he.
  Ik krijg nu ongeveer om de 6 maand een inenting, pijnlijk tot zeer pijnlijk, maar liever dat 2 x per jaar dan die vermoeidheid.
  Ik doe zoveel mogelijk boodschappen bij de buurderij (al wordt dat moeilijk met het nieuwe uur) en vond de quiche met (witte en groene) kool uit Dagen zonder vlees 2 erg lekker.

  1. Leen

   Is het dan omdat jij te weinig voedsel met B12 eet, of omdat je lichaam het moeilijker opneemt?
   Ik ben nog niet naar de nieuwe Buurderijen geweest. Die in Leuven is erg jammer dat die zo laat is, want ik ga er niet speciaal voor terug komen, en die in Wijgmaal is een serieuze omweg… Maar het blijft mijn favoriete adres voor groenten natuurlijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *