Dagen Zonder Vlees week 1

Dagen Zonder Vlees loopt dit jaar van 1 maart t.e.m. 15 april. Gedurende deze zesenveertig dagen wil ik mij toeleggen op het minder kopen en weggooien van afval, en het eten van meer seizoensgroenten en minder vlees of andere dierlijke producten. Kortom: bewuster omgaan met eten.

dagen zonder vlees

Week 1

Mijn tracker

Extra uitleg legende: wanneer er geen seizoensgroenten of niets uit de diepvries wordt gegeten, blijft dit vakje leeg. (Bijvoorbeeld: boterhammen of uit eten.)

dagen zonder vlees

Stand van zaken:

 • 3 van de 21 maaltijden vlees of vis
 • 18 van de 21 maaltijden veggie (waarvan 16 maaltijden volledig plantaardig)
 • 8 van de 21 maaltijden seizoensgroenten
 • 10 van de 21 maaltijden geen afval moeten weggooien

Kalender van Dagen Zonder Vlees

dagen zonder vlees
Zoveel bespaarde ik al na één week!

De kalender van DZV zelf werkt iets anders dan mijn tracker, aangezien je hier per dag moet aanduiden en niet per maaltijd. Daar kom ik er dus veel slechter vanaf.

 • 5 dagen vegetarisch
 • 3 dagen plantaardig
 • 3 dagen enkel seizoensgroenten (inclusief seizoensgroenten uit de diepvries)
 • 6 dagen minder voedselverspilling (ik gooi sowieso zelden voedselrestjes weg, maar op restaurant zaterdag kreeg ik mijn bord écht niet op)
 • 4 dagen geen voedsel in wegwerpverpakkingen gekocht (ik ga dan ook niet elke dag naar de winkel dus ik vind dit een beetje een foutief geformuleerde stelling).

Een lekker receptje

Ik vond een recept voor een vegetarische curry met spinazie en pompoen bij Fiekefatjerietjes.

Ik paste de ingrediënten aan naar de groenten die nog in mijn diepvries zaten: pompoenblokjes, bloemkoolroosjes en twee soorten bonen (van vorige zomer uit de tuin). Dus geen aubergine, kikkererwten of spinazie. Tot slot voegde ik nog ananas toe. En ik moet zeggen dat was ook niet slecht, zo’n mengelmoes van groenten uit lente, zomer en herfst op ons bord.

dagen zonder vlees

Drie tips voor uw Dagen ZOnder Vlees-voorbereiding van de week

 • Zet Temptation Island op (of een ander programma waarbij je niet hoeft op te letten, laat staan na te denken) en surf intussen rond op internet op zoek naar lekkere vegetarische of plantaardige receptjes. Ik vond al veel inspiratie bij DZVDonderdag Veggiedag en bij EVA.
 • Noteer de lekkerste receptjes met hun ingrediëntenlijst ergens – ik gebruik Evernote omdat je daarin kan werken met tags als ‘winter’, zodat je makkelijk recepten met seizoensgroenten kan opzoeken, en ook kan zoeken op een ingrediënt waarin je zin hebt of dat nog in uw koelkast ligt.

dagen zonder vlees

 • Kies een rustig moment tijdens de week – bijvoorbeeld zondagvoormiddag terwijl uw lief nog ligt uit te slapen of op een gewone dinsdag terwijl de kinderen braaf tv kijken – om uw weekmenu en vervolgens boodschappenlijst op te maken aan de hand van de verzamelde receptjes.

Et voilà, ge zijt klaar voor een nieuwe week.

Welk was uw favoriet veggiereceptje deze week? Hoeveel keer at je vlees, gooide je afval weg en at je seizoensgroenten?

10 Comments

 1. Eten weggooien doe ik echt nog te veel :( shame on me!
  Ik vond de (soba)noedels met avocadopuree een erg geslaagd recept.
  Ik heb aangeduid: 6 dagen at ik geen vlees of vis, 2 dagen gooide ik geen eten weg en 1 x per week ga ik boodschappen doen bij Content en dus zonder verpakking.

  1. Leen

   Ik koop dan weer te veel verpakking. Naar de Colruyt gaan is voor mij 1000x makkelijker dan naar Content of Food Hub, en die gemakszucht haalt het bij mij nog altijd van het milieu blijkbaar… Ik moet er eens werk van maken :-)

 2. Wij doen er niet aan mee. Hier wordt niet overdreven veel vlees gegeten en ik ben bezig met mijn eigen challenge #100dagenzonderchocolade en ik eet maar 1x/dag koolhydraten dus geniet ik van mijn stukje kip/kalkoen of steak ! Maar ik wens je veel moed en doorzettingsvermogen !

  1. Leen

   Ja leuk he die kleurtjes, stimuleert me om ermee door te gaan :-) Pinterest is ook een goeie, maar daar durf ik wel eens compleet in te verdwalen en ineens is het dan 2 uur verder… *oeps*

 3. Goed bezig! En zo’n uitgebreidere tracker!
  De eerste week is bij mij “gene vette” geweest, maar bon ja, liever vlees eten en voor mijn grootmoeder kunnen zorgen dan vegetarisch en dat niet kunnen :-) Maar nu vlieg ik er terug in! Vegetarisch is geen probleem, veganistisch toch nog een pak moeilijker (vb. deze ochtend yoghurt met confituur en granola gegeten…).

  1. Leen

   Ik moet dringend komen bijlezen want hoewel ik Instagram al wat zag passeren weet ik feitelijk niet wat er met je oma aan de hand is! Hopelijk niets te serieus… Alleszins erg lief dat je voor haar ging zorgen!
   Veganistisch heb ik zelf weinig moeite mee al mis ik dan wel de variatie; met kaas kan je toch echt wel meer afwisselen, en de veganistische opties daarvan ben ik nog niet overtuigd (kaas zonder kaas? he?). Verder eet ik zelden yoghurt en melk drink ik al helemaal niet dus dat is voor mij geen probleem. Je kan altijd eens kokosyoghurt proberen maar zelf vind ik de smaak daarvan te, ik weet niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *