Dagen Zonder Vlees: het einde

Dagen Zonder Vlees 2017 liep van 1 maart t.e.m. 15 april. Gedurende deze periode wilde ik mij toeleggen op het produceren van minder afval, en het eten van meer seizoensgroenten en minder vlees of andere dierlijke producten.

Dagen zonder vlees 2017

Het einde

De laatste week was niet beter dan de voorgaande: weinig energie om te koken en veel goesting in comfortfood. Het lief deed boodschappen omdat hij een dag vrij had, wat in onderstaande foto resulteerde, maar goed, ik gebruik de zakjes voor in de vuilnisbak en dan vervuilen ze niet helemaal voor niets onze planeet.

zero waste

Mijn tracker: eindresultaat

In maart gingen we een week op vakantie, en deze dagen neem ik niet op in mijn tracker. In totaal waren er daarom 36 dagen ofte 108 maaltijden. Over het algemeen ben ik in de eerste week voor een vliegende start gegaan, maar in de daaropvolgende weken heeft het B12-tekort en de (daarbijhorende?) energieloosheid ervoor gezorgd dat er (steeds) minder vers gekookt werd. De voorlaatste week was er een piekje dankzij de ingelaste Kookboekenweek waar ik even gemotiveerd was om vers te koken, en hier en daar vegetarisch.

dagen zonder vlees 2017

 • 68% van de maaltijden vegetarisch
 • 46% volledig plantaardig
 • 33% met vlees

Dagen zonder vlees 2017

Daarbij valt het op dat voornamelijk mijn ontbijtjes vegetarisch waren (100%) en dat er van de avondmaaltijden slechts 33% vegetarisch was.
Het is uiteindelijk een mooi resultaat omdat het bevestigt dat, zelfs wanneer er weinig moeite wordt gedaan, nog éénderde van mijn avondmaaltijden vegetarisch is!

 • 37% van de maaltijden met seizoensgroenten en -fruit
 • 22% maaltijden met groenten uit de diepvriezer

Dagen zonder vlees 2017

In week 4 werden er veel groentjes gegeten dankzij de Kookboekenweek, maar dat waren dan weer géén seizoensgroenten; vandaar de fel dalende grafiek op dat moment.
Er werden – maar daar heb ik geen exacte cijfers van – wekelijks boterhammen, en afhaalmaaltijden zoals friet, broodjes en pizza gegeten; ik maak mezelf wijs dat dat vaker was dan anders omwille van de futloosheid, en dat er voordien wél gezonder werd gegeten.

 • 44% van de maaltijden werd er geen afval (PMD, huisvuil of harde plastics) weggegooid.

Dagen zonder vlees 2017

Dat is een verrassend getal, en leuk om te weten dat het loont om mijn groentenetjes en boodschappentas mee te nemen naar de winkel.

Kalender van Dagen Zonder Vlees

De kalender van DZV zelf werkt anders dan mijn eigen tracker, aangezien je hier per dag moet aanduiden en niet per maaltijd, wat volgens mij een vertekend beeld geeft. Het is anderzijds leuk om te weten hoeveel je zogezegd zou bespaard hebben.

Het feit dat we met meer dan 110.000 deelnemers waren, wil toch zeggen dat het véél mensen bezig houdt om enerzijds minder dierenleed te veroorzaken, en anderzijds milieubewuster te gaan leven. En dat is mooi.
Ik noem het voor mij persoonlijk alsnog een geslaagde editie, omdat ik heel wat heb bijgeleerd: dat vaker verpakkingsloos winkelen loont, dat wij uit onszelf toch redelijk wat vegetarisch eten, en dat er nog voldoende ruimte voor verbetering is naar volgend jaar toe :-)

Wat doe jij om vaker vegetarisch te eten, minder afval te produceren en meer seizoensgroenten te eten?

3 Comments

 1. Mrs Brubeck

  Ik vind je inspanningen lovenswaardig en heb er respect voor! Maar ik heb al eens ergens eerder gezegd dat ik het niet zo heb met “hypes”. Ik wil en zal me niet verantwoorden omdat ik graag een stukje vlees eet en een glas wijn lekker vind…en dat wordt wel gecreërd met deze acties (gelukkig niet door iedereen). Ik probeer mijn gezond verstand te gebruiken, veel af te wisselen en goed te recycleren.

  1. Leen

   Groot gelijk! Ik zou een goei stuk vlees ook niet kunnen missen, en een glas wijn zeker ook niet, maar door dit soort acties/hypes (noem het wat je wil :p) wordt er een groter bewustzijn gecreëerd bij de mensen, nu ja dat hoop ik toch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *