Bullet journal: weg met de to do lijst!

Vroeger maakte ik zelfs voor mijn weekends een planning: de was, de tuin, de kuis, familie bezoeken, boodschappen doen, rekeningen betalen: het liep zo snel zo vol dat ik geen overzicht meer had. Nu gebeurt het maar al te vaak dat ik denk: screw it, ik ga een boek lezen. Of wandelen. Of schaamteloos 10 afleveringen van Gilmore Girls achter elkaar kijken. Gewoon omdat het kan. En mag. Want niets moet.

En toch kan ik niet zonder enige vorm van agenda, wat tegenwoordig kei hipster ‘bullet journaling’ heet en helemaal bij mijn noden past. Is het geen beauty, die bullet journal van mij?

bullet journal

Bullet journaling voor lijstjesmensen

Tot voor kort was ik een echt lijstjesmens. Mijn bujo puilde ervan uit en ik ging nergens naartoe zonder dat ding. Ik maakte monthly’s en weekly’s en op elke dag kwamen dan mijn to do’s van die dag, en wat er zou gegeten worden. Mijn vast ritueel op zondag: het weekoverzicht opstellen met alle afspraken en to do’s, en de weekmenu en het boodschappenlijstje maken. Dan had ik alles onder controle en het gevoel dat ik klaar was voor de nieuwe werkweek.

Lijstjes brachten structuur in de chaos van het dagdagelijks leven. En dat had al een teken aan de wand moeten zijn: dat er zoveel chaos was in mijn leven. Mijn bujo pakt dan wel de gevolgen van mijn drukke leven aan door de chaos te gaan intomen, maar niet de oorzaak. Omdat ik tegenwoordig op een gezapiger tempo leef, is er minder stress en dus minder chaos en dus vanzelf meer structuur. Pas wanneer mijn hoofd dreigt te ontploffen, vormen lijstjes als vanouds de ultieme redding. én dan weet ik meteen dat ik dringend wat me-time moet inplannen.

In het voorbeeld hieronder: zéér dringend.

bullet journal

Bullet journaling voor vergeethoofden

Maar goed, we kunnen niet van één dag op de andere plots alles onthouden. Meer nog: als ik het niet opschrijf, vergeet ik het. Dat is mijn levensmotto. Waarvoor gebruik ik mijn bujo dan zoal?

De diepvrieslijst

De dag dat mijn bujo verdwijnt, heb ik een gigantisch probleem want zonder mijn diepvrieslijst heb ik geen flauw idee wat er in mijn diepvries zit. Een tijdje geleden ben ik gestopt met de dozen te labelen en werk ik met cijfers. Zo bevat doos 53 twee porties champignonsoep. Zonder een lijst die de inhoud van de doos kan bevestigen, zou het gokken zijn. (Zo haalde ik wortelbietensoep al eens door elkaar met rodevruchtensmoothie. Géén leuke verrassing.) Dus die lijst, die is superbelangrijk in mijn huishouden.

bullet journalOp reis

Wanneer we op reis gaan, is het wel handig om een to do lijst op te maken én natuurlijk een meeneemlijst. Die ene keer dat ik dat niet deed, met het gedacht “we gaan zo dikwijls weg, ik pak die valies toch wel met mijn ogen dicht in zeker?” was ik ’s morgens om vijf uur wakker en heb ik de hele ochtend van hot naar her gerend omdat ik nu weer aan dit, dan weer aan dat dacht dat zéker mee moest, en vetrok ik dus met zo-veel stress dat dat de rest van het weekend niet meer is goed gekomen.

De weekmenu’s

Mijn bullet journal wordt op wekelijkse basis gebruikt voor mijn weekmenu’s. Ook maak ik nog steeds een korte monthly met daarop welke diepvriesgerechten er deze maand op moeten, en welke recepten ik graag (in de nabije toekomst) eens wil uitproberen. It’s all about food, ik weet ‘t. Niet alleen schrijf ik de gerechten op, maar noteer ik er ook de ingrediënten achter zodat ik op basis daarvan snel mijn boodschappen kan noteren en bij het maken van de gerechten meteen zie wat ik nodig heb.

bullet journal

Google Agenda

Voor weerkerende to do’s gebruik ik de agenda op mijn smartphone. De afvalophaling is hier redelijk regelmatig, dus die gaat erin. En voor het plannen van afspraken helpt het om ook mijn looptrainingen in mijn agenda te zetten. Afspraken zet ik er ook in – vroeger deed ik dat in mijn bujo, maar er verandert te vaak iets en dan moet je gaan doorstrepen of tipexxen – de gruwel. En verjaardagen, want zo vergeet ik er nooit meer eentje.

Voilà, dit is mijn huidig ‘systeem’, dat mijn leven makkelijker maakt. Heb jij ook zo’n systeem?

 

 

13 Comments

 1. Ik ben de grootste chaoot die er rondloopt, denk ik. Ik maak nauwelijks lijstjes en ben dan ook totaal niet georganiseerd. Ik houd zo’n lijstjes ook meestal niet vol. Ik vind dat wel spijtig, want ik zou graag wat meer georganiseerd zijn. De keren dat we iets belangrijks vergaten op reis zijn ontelbaar. Ik houd tegenwoordig wel een weekmenu bij in een rekenblad, maar dat is meer voor de diëtiste dan voor mezelf. En ik heb een agenda (en planner) waarin ik mijn afspraken zet omdat ik ze anders zou vergeten. Maar dat is het zowat.

 2. Ik heb de afspraken in een agenda en de ‘vergeet-me-nietjes’ in een bullet journal. Werkt handig. Net als jij, wat ik niet opschrijf vergeet ik, tenzij het zaken zijn die ik dagelijks moet doen.

 3. ja hoor, de mijne staat vol met van die lijstjes en to-do’s en denkpistes over vanalles. De diepvrieslijst heb ik ook maar enkel voor het vlees. De rest zie ik zo wel aan de zak wat het is :-D

 4. Ik heb geen bullet journal, maar ik maak wel regelmatig lijstjes. Meestal zet ik die in google keep. Om de valiezen te pakken maak ik ook altijd een lijstje, anders komt het niet goed ;-). Super dat je jezelf minder druk oplegt en gezapiger bent gaan leven, dat kan ik alleen maar toejuichen!

 5. Ik gebruik mijn google agenda en wunderlist (voor to-do’s). Verder maak ik op zondag een weekoverzicht op papier dat ik tegen de muur hang om overzicht te hebben en op drukke dagen maak ik ook wel eens een to-do-lijstje op papier. Een inpaklijst voor als we op reis gaan heb ik ook.

 6. Ik gebruik ook al een tijd een bullet journal en ben er fan van. Het was even zoeken naar hoe het beste werkte en wat het makkelijkste was maar dat heb ik nu wel ongeveer gevonden.

 7. Ik gebruik ook een BuJo, ik vind het handig om alles bij te houden. Het is meer een soort dagboek en om mijn cijfers bij te houden zoals aantal km’s gestapt, aantal gelezen blz, meterstanden,… Mijn weekmenu’s doe ik in een apart boekje en ik heb dan nog een echt dagboek voor momenten dat het even moeilijk gaat. En sinds kort heb ik ook een selfcare-journal :D

 8. Hier ook een digitale agenda (die ik met mijn man deel) in combinatie met een papieren agenda. Vroeger de Flow-agenda, nu ook een soort bullet journal. Maar ik moet toegeven dat ik ‘m al een tijd niet meer echt gebruik, dus ik moet het dringend weer opnemen want het geeft echt meer rust. Hier is het ook zo dat als ik het niet opschrijf, ik het vergeet…
  Heel mooi boekje heb jij wel, met al die plantjes!

 9. “voor het plannen van afspraken helpt het om ook mijn looptrainingen in mijn agenda te zetten”
  Dit gaat waarschijnlijk heel onnozel klinken, maar hoe briljant is dit?! Ik wil namelijk ook altijd wel x keer gaan lopen, een keer gaan fietsen, een keer gaan zwemmen… Dat zwemmen, dat is makkelijk omdat ik dat met iemand doe en het dus een vaste afspraak is. Maar dat lopen, dat plan ik in “al naargelang ik tijd heb”. I.p.v. eerst het lopen in te plannen en dan te kijken of ik nog tijd heb voor andere dingen!

  Ik ben nu trouwens ook keibenieuwd naar de combi pompoen-kaneel in soep :-)

  1. Leen

   Mmm, dat soepje sloeg wat tegen, ik denk dat mijn proporties niet zo goed zaten. Pompoen met kaneel (bv geroosterd in de oven) is alleszins erg lekker!
   Ja ik plan effectief eerst mijn loopsessies in en dan de rest er omheen (tenzij er natuurlijk al afspraken met mensen werden vastgelegd). Anders komt het er niet van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.