Broodloze brunch

brunch

Voor moederdag hadden mijn zus en ik een cadeaubon gemaakt met een formule naar keuze: ontbijt, brunch, lunch of driegangendiner. Mama koos voor een brunch, en ik kreeg onmiddellijk het idee om daarvan een Broodloze Brunch te maken. Wat een lichte paniek veroorzaakte: een brunch zonder brood? Of koffiekoeken?? En suiker?! Jaja. Het kan. En ’t is nog lekker ook.

U zult zeggen: maar euhm Leen seg, moederdag, dat is toch al lang gepasseerd? Meer nog: binnenkort is ’t wéér van dat? Ja. De bon kreeg ze effectief in mei vorig jaar, een datum vastleggen had iets méér voeten in de aarde want wij zijn drukbezette mensen die ’s zomers vooral toch in de natuur willen vertoeven en dan is er voor mijn vader nog de cross die niet mag gemist worden vanuit de luie zetel voor den tv op zondag. Dus ja. In februari vonden we uiteindelijk de ideale datum. Nog net binnen de vervaltermijn van de bon!

Het menu

We verzamelden enkele opties en bij het dessert deed ik één toegeving op het gebied van suiker, namelijk voor chocomousse.
We begonnen met de warme ontbijtjes, en daarna gooiden we al het andere op tafel, aanvallen maar, pakken waar je zin in hebt. Mijn ouders hadden nog bubbeltjes voorzien en dus… was het een erg fijne voormiddag 😃

Aperitief

brunch

Om toch maar geen alcohol op de lege maag te moeten drinken, verdeelden we een paar lepeltjes fruitsla mét chocoladesaus.

Warme hap

Spek met eitjes, en havermoutpannenkoekjes met frambozen en chocoladesaus

brunch

De pannenkoekjes zijn gemaakt met havermout en amandelmelk, maar zijn op zich redelijk droog, wat ik wou oplossen door frambozen en chocoladesaus (gemaakt met kokosmelk) als topping. Alleen had ik véél te weinig frambozen meegenomen waardoor het bordje er nogal zielig uitzag.

Koud buffet

Overnight oats, bananenbrood, appelcake, chocomousse, fruitsalade met chocoladesaus en/of granola.

brunch

Om in hetzelfde thema te blijven hadden we overnight oats gemaakt volgens dit recept, met havermout en kokosmelk, en afgewerkt met frambozen, chocolade en kokoschips. Dit smaakt echter nogal specifiek (naar kokosmelk, ha ja) en was daarom minder geliefd bij de tafelgenoten.

brunch

De appelcake was er eentje met amandelmeel, honing en met naar mijn smaak iets te weinig appel. Ik heb de cake intussen ontelbare keren gemaakt, maar elke keer komt ze anders uit de oven. Opschrijven wat ik er telkens anders aan doe, zou helpen, maar ja, discipline!
Het bananenbrood wordt gemaakt met kokosmeel, banaan en chocolade als hoofdingrediënten en blijft één van mijn grote favorieten. Een bommetje op de maag.

Deze hele brunch was trouwens een enorme uitdaging want alles wat we hadden voorzien was ongeveer 6 keer groter dan mijn normale ontbijt!

brunch

Chocomousse zonder eigeel (dat we recupereerden bij het spek met eitjes), want die is iets minder zwaar. Gewoon met room en suiker dus en perfect luchtig opgeklopt. Het recept vind je hier. (Ik overwoog nog de ‘gezonde’ versie klaar te maken met eiwit, avocado en cacao, maar de echte chocomoussefans moeten daar niks van hebben.)
Fruitsalade leek ons leuk als fris hapje tussendoor of erbij, en de granola maakten we ook zelf (met noten en havermout en stukjes chocolade erin).

En toen hadden we ons buikje wel rond gegeten!

Wat mag er volgens jou niet ontbreken bij een brunch?

9 Comments

  1. Wauw, dat ziet er super uit!
    Ik heb een hele tijd geleden ontdekt dat ik heel erg moe word van brood eten en vermijd het daarom zoveel mogelijk maar het is niet gemakkelijk om altijd ‘vervangers’ te vinden. De klassieke brunch is meestal wel met brood he, veel brood en veel soorten beleg, groenten en fruit.

  2. Mmm, zo’n variatie! Je moeder heeft er dan misschien wel even op moeten wachten, maar zoveel lekkers en zoveel gezonds maakte dat toch echt wel goed, denk ik dan :-)

    Moest gisteren nog lachen met mijn broer, toen hij op resto van iemand anders een restje “blackie” at, zijnde een brownie-variant. Toen ik hem zei dat het waarschijnlijk met zoete aardappel was, was zijn eerste reactie “wtf, patatten in brownie??” ;-) Gelukkig vond hij het wel lekker, maar zijn reactie op chocomousse met avocado zou waarschijnlijk eerst ook eerder aansluiten bij die van jouw tafelgenoten :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.