Bday party #31

Eénendertig. ’t Is echt waar: ik word 31. Ik geef toe dat ik het vorig jaar een beetje moeilijk had met de nieuwe voordeur, en ook nu nog vind ik het raar om een getal te horen waar geen ‘twintig’ meer in voorkomt. In mijn hoofd blijf ik altijd 21. Of oké dan 25. 26. 27? Hmmm.

Vroeger

Maar goed. Wanneer ik verjaar, speel ik graag gastvrouw. Het was geleden sinds januari, met de verjaardag van het lief, dat ik me nog eens volledig had kunnen geven: een ganse dag in de keuken staan, de frigo volproppen met twintigduizend hapjes made from scratch en natuurlijk drie verschillende zelfgebakken taarten en cakes om de avond mee af te sluiten. Om dan uiteraard compleet uitgeput te zijn tegen de tijd dat de eerste gasten arriveerden. U kent dat wel.

Dus ik had al een volledig hapjesmenu klaar:

hapjes

* buggles met geitenkaas
* gezouten chips
* rauwe groentjes (komkommer, tomaatjes, wortel) met auberginedip (uit een potje weliswaar)
* brood met olijfolie
* schijfjes pens
* gehaktballetjes
* ovenhapjes
* stokjes met een tomaatje, een mozzarellabolletje en een blaadje basilicum

starters

* bordje charcuterie en kaas
* zalmcarpaccio met courgetti, limoensap, pijnboompitten, sesamzaadjes
* salsa van avocado, gele paprika, mango, limoensap en peterselie
* soep van courgette en tomaat

hoofdgerechtjes

* zoete puntpaprika gevuld met geitenkaas, geraspte rode biet en pijnboompitten in de oven
* pasta met geitenkaas, tomatenpuree, paprika en erwtjes
* quinoa met avocado, mango, limoensap, tomaat, koriander en peterselie

dessertjes

* gateau van oma
* fruitsalade van de bomma
* bessenmousse uit Easy Vegan
* chocolademoussetaart uit Easy Vegan of plattekaastaart

Voor de duidelijkheid: we zouden met twaalf zijn. Twaalf mensen, en een ton voedsel. Geleidelijk aan schrapte ik een paar dingen. Tot ik bedacht dat er genoeg shit te kopen is in Leuven dat zo lekker is dat ik het zelf nooit zou kunnen namaken. Het begon met het dessert: sinds enkele maanden is er een vestiging van Les Tartes de Françoise in ’t stad en hun zachte chocoladetaart is wowww. En waarom per se pasta maken, of quinoa dat mijn gasten niet eens graag eten, en tijdrovende gerechtjes maken die niet eens in de frigo zouden passen?

Ouder en wijzer

Dus uiteindelijk werd dit het verjaardagsmenu:

hapjes

* buggles met geitenkaas
* gezouten chips
* rauwe groentjes (komkommer, tomaatjes, wortel) met auberginedip (uit een potje weliswaar) en andere dips van de bomma
* schijfjes pens
* gehaktballetjes
* stokjes met een tomaatje, een mozzarellabolletje en een blaadje basilicum

starters

* salsa van avocado, gele paprika, mango, limoensap en peterselie
* soep van courgette en pompoen

hoofdgerechtjes

* een bescheiden kaasschoteltje van bij Kaasmeester Elsen (want: waar anders?)
* vleesschotel van bij Rondou (en dat rundsvlees, wauwww)

dessert

* gateau van oma
* fruitsla van de bomma
* chocoladetaart

En behalve het grootste deel van de chocoladetaart en hier en daar een stukje vlees, was alles op. Alles. Vreetzakskes, die familie van ons. O en cadeautjes! Plantjes, zaadjes, natuurlijke tandpasta, superleuke kaartjes en andere Minionshizzle (keeps me young), een boek, een kookboek, koekjes, chocolade, sokken, boekenbons…

Een jaartje ouder, en ook een jaartje wijzer, durf ik wel zeggen: ik hoef geen hele dag in de keuken door te brengen, maar kan gerust lekkers ophalen, met nog tijd voor een cavaatje (of twee) in een gezellig theehuisje, een dutje en een paar uur How I Met Your Mother.  En vooral evenveel gezelligheid en nog meer tijd om effectief bij mijn familie te zitten de avond zelf.

Meer van dat!

Speel jij graag de gastvrouw of -man?

17 Comments

 1. Wauw! Gelukkige verjaardag! Je bent precies een Minions-fan :-).
  Dit jaar werd ik 32, en voor het eerst sinds jaren heb ik geen feestje voor de vrienden gegeven. Met de baby en weinig vrije tijd en heel korte nachten zag ik echt niet zitten om vijf taarten en zo te bakken, en ik heb het wel gemist. Misschien dat ik mijn 33 toch weer ga vieren, wie weet… Nog even tijd om daarover na te denken :-)

  1. Leen

   Voor vrienden geef ik geen feestje meer, soms te veel gedoe om iedereen samen te krijgen. En één feest is genoeg voor mij; vroeger gaf ik er zelfs drie, dan zijt ge dus wel een maand bezig :-D

 2. Gelukkige verjaardag! Ik vond 31 worden moeilijker dan 30 worden. Mijn 30ste verjaardag had ik precies gemist (door wat er een paar maand daarvoor gebeurd was).
  Ik vier mijn verjaardag al een paar jaar niet meer. Tenzij dan BBQ’en met mama, haar vriend, zijn kinderen en kleinkinderen, mijn zus en oma maar daar moet ik zelf niets voor doen ;)

 3. Je hebt groot gelijk om wat minder zelf te doen en het jezelf wat gemakkelijker te maken. Wij doen dat ook als we bezoek krijgen hoor, tenslotte is het toch vooral de bedoeling om elkaar te zien en te kunnen bijpraten. Ik zit ook niet zo graag op tram 3, dus ik snap je wel. Maar je bent maar zo oud als je je voelt! Een dikke proficiat!

 4. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Gelukkig heb je voor jezelf de lat niet al te hoog gelegd. Heel de avond opdienen en mensen enternainen is al een hele klus op zich! En die chocoladetaart ziet er zo waow uit, ik zit hier haast te kwijlen .

 5. yab

  Ha, dat doe ik al jaren: mijn feestelijke diners bij elkaar kopen. Samen met het heerlijke eten door iemand anders gemaakt, koop je ook tijd om met je gasten door te brengen en dat is uiteindelijk toch de bedoeling, niet?

 6. Gelukkige verjaardag!! Groot gelijk dat je koos voor de gulden middenweg en zo nog een beetje tijd en ademruimte voor jezelf had ! Ik ben niet zo een geweldige gastvrouw vind ik zelf. Ik wil het dan zo perfect doen dat ik niet meer geniet door teveel te stressen. Maar kzal het daarom zeker niet laten om vrienden of familie uit te nodigen hoor …

 7. Nog een late gelukkige verjaardag! Jum jum, die chocoladetaart van Les tartes de Françoise, die is inderdaad goddelijk lekker!

  Ik heb op zich geen probleem gehad met dertig worden, ook nu nog niet (al ziet mijn leven/toekomst er drie maand na die verjaardag wel heel anders uit dan toen), maar net zoals jij, vind ik het wel nog héél raar klinken. “Unk, waarom staat er nu geen twintig meer in?” Zoiets ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.